dinsdag 11 februari 2014

Opklarend, in de Oostelijke Alpen nog sneeuw

Nadat de zeer sterke Südföhn is gaan liggen stroomt koudere lucht over het Alpenruim uit en sneeuwt het vooral in de Oostelijke Alpen vandaag van tijd tot tijd nog even flink door. Woensdag mogen vooral de westelijke en centrale Alpen op flink wat zon gaan rekenen, maar daarna keert vanuit het westen de wisselvalligheid terug

Föhneinde

Het was gisteren op veel plaatsen een vrij onaangename dag, waarbij vooral de hinderlijke Südföhn op de hoger gelegen pistes flink tekeer ging. De sneeuwverstuivingen waren in het hooggebergte lokaal soms vrij goed waarneembaar, en vele liften bleven door de zware föhnstorm gesloten. Dit zijn van die dagen dat je je er maar bij neer moet leggen, en het goede nieuws is dat we gelukkig enkele dagen van die irritante wind verlost zijn.


Balen in Zell am Ziller. Bijna alle liften bleven door de zware
föhnstorm gisteren gesloten! Via @App

Opstuivende sneeuw verraad de zware föhnstorm via @WengenSwiss

Veel zon in het zuidwesten vandaag
Het heeft de afgelopen nacht vooral in de Graubünden, de Vorarlberg en Südtirol flink door gesneeuwd waarbij de Südföhn van west naar oost op steeds meer plaatsen moest gaan inboeten. Vanuit het westen stoomt er langzaam wat koudere lucht het Alpenruim binnen, waarbij het nulgradenniveau daalt naar gemiddeldes van tussen de 1000 en 1400 meter hoogte. In de omgeving van de Mont Blanc, Dauphiné en les Alpes Maritimes beloofd het vandaag een prachtige wintersportdag te gaan worden, waarbij een hoofdrol voor de zon is weggelegd. Met aanzienlijk minder wind, die overigens vrij zwak uit meest noordelijke richtingen waait wordt het vandaag een topdag in deze gebieden!

Winterwonderland via @SwissTourism

Sneeuw voor oostelijke Alpen
De storing die gisteren vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen voor sneeuw heeft gezorgd, beïnvloedt vandaag het weer nog in een vrij groot gedeelte van de oostelijke Alpenregio. Het vanuit het westen binnenstromende koufront legt de vervelende Südföhn uiteindelijk het zwijgen op, waarbij het op veel plaatsen aanvankelijk flink door sneeuwd. Later op de dag trekt de sneeuwval zich wat verder zuidoostwaarts terug, en komt het zwaartepunt in de middag meer in de buurt van Ost Tirol en de oostelijke Dolomieten te liggen. In de noordelijke gebieden kan er vandaag tussen de 5 en 20 cm verse sneeuw verwelkomd worden, en in de meer zuidelijk gelegen gebieden komen zelfs waardes van tussen de 20 en 40 cm binnen handbereik.

Mooie actiefoto vanuit de omgeving van Lofer in het
Salzburgerland via @App

Woensdag mooiste dag van de week
Vandaag zien we dus in de Franse en west Zwitserse en Italiaanse Alpen de zon er al goed bijkomen. Morgen zet die weersverbetering nog verder door, wanneer een rug van hoge luchtdruk precies boven de Alpen komt te liggen. Het beloofd hierdoor een stralende dag te gaan worden waarbij vooral de wind minder aanwezig zal zijn. Het is niet erg koud, want ik verwacht dat het nulgradenniveau rond de 1800 à 2000m zal komen te gaan liggen. De oostelijke Alpen blijven in eerste instantie vooral aan de noordzijde nog gevoelig voor enkele sneeuwbuien, maar ook hier zal in de middag vanuit het westen de zon er steeds meer gaan bijkomen.


Volop zon in de westelijke Alpen, en aanvankelijk nog sneeuwecho's
verder oostwaarts. Bron Wetteronline
 
Toenemend wisselvallig met opnieuw een föhnstorm op zaterdag
Helaas zit een wat langere stabiele periode met zonnig wintersportweer er voorlopig niet in voor de Alpenlanden. Op de weerkaarten zien we op donderdag een vrij actief lagedrukgbied in de buurt van de Hebriden terug, en de bijbehorende fronten trekken op donderdag vanuit het westen het Alpengebied binnen. De zuidwestelijke tot westelijke wind gaat weer flink aantrekken en in de loop van de ochtend trekken regen en sneeuwbuien het westelijke Alpenruim binnen, waarbij de sneeuwvalgrens rond de 1400 à 1500 m komt te liggen. Het westen van Oostenrijk krijgt hier in de middag ook mee te maken, waarbij de buien zich vooral concentreren op de Vorarlberg en het noorden van Tirol. Verder oostwaarts richting Öber Osterreich en de Steiermark profiteert men aanvankelijk nog van de zon, maar ook hier zal later de bewolking verder gaan toenemen.


Opnieuw föhnstorm op zaterdag

 

Het wordt zaterdag weer afzien met een zwaar opkomende Südföhn!
 
Weerbeeld langere termijn
Aankomend weekend zien we een tijdelijke verzachting in de Alpen optreden. Een actief lagedrukgebied trekt via Schotland Scandinavië binnen, waarbij aan de voorzijde vrij zachte maritiem subtropische luchtmassa's worden aangevoerd. Vooral op zaterdag zal het door de zeer sterk aantrekkende wind niet echt plezierig zijn op de pistes, maar gelukkig betreft het een zogenaamde "wisseldag" dus valt het uiteindelijk voor de meeste wintersporters nog wel mee. Nog iets verder kijkend is er van het koude scenario op langere termijn, met winterse vooruitzichten tot in de dalen weinig meer over gebleven. Het ECMWF positioneert het hogedrukgebied in zijn laatste run al weer flink verder oostwaarts, waardoor de koude instroom er volgens de laatste gegevens niet in zit helaas. Nu spreken we over een termijn van over ruim een week, dus moeten we ten aanzien van deze verre vooruitzichten natuurlijk nog de bekende slag om de arm gaan nemen. Toch zie ik midden volgende week wel voorzichtige nordstau signalen in de diverse modellen terug en moeten we morgen maar eens kijken of deze zich nog wat sterker in de analyses gaan ontwikkelen.


Temperatuur analyse op 1500 en 5000m, met vooral op zaterdag
tijdelijk flink oplopende temperaturenSchitterend weer in het Franse Courchevel in Les 3 Vallées

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: