Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 10 februari 2014

Na föhnstorm nieuwe portie sneeuw


De hoogtestroming draait vandaag weer naar het zuiden en daarmee komt in de bergen opnieuw een storm(orkaan)achtige föhn opzetten. Het zachte en wisselvallige zuidwestelijk stromingspatroon blijft ons ook in de nieuwe week behouden. Een echte winterinval met sneeuw en vorst tot in de lagere delen is ook vandaag niet in zicht.


Aanhoudend wisselvallig

Een occlusie front trok over de Alpen en gaf gisteren vooral in de oostelijk Alpen nog wat sneeuw. Achter het front stroomde vooral op wat grotere hoogte koude polaire lucht over de Alpen uit wat resulteerde in mooie wolkenluchten en lokale sneeuw en hagelbuien. Deels sneeuwde het in de Höhenkaltluft tot in de dalen en het Alpen laagland. In de loop van de middag trok de koude lucht die de buien triggerden naar het oosten weg en van het westen uit klaarde het onder invloed van een zwak tussenhoog op steeds meer plaatsen op. Dat de buien net zoals in de zomer door de dagelijkse gang niet verder opleefden kwam door de nog relatief zwakke zon die nu nog niet het vermogen heeft om het hele zaakje te de-stabiliseren.


Blik vanaf de  Fräkmüntegg (1469m) aan de voet van de Pilatus, boven
het Zwitserse Mittelland een mooie buienwolk  (foto Eugen Müller)
Föhnstorm
De rust in de atmosfeer is echter van korte duur. Onder invloed van een actief lagedrukgebiedje (randstoring) welke vandaag komende vanaf de Golf van Biskaje via Frankrijk naar Nederland trekt nemen draait de hoogtestroming weer naar het zuidwesten. Tegelijkertijd nemen ook de drukverschillen tussen de Alpenzuid en noordzijde weer toe tot 12 hPa. Dit is wederom genoeg voor een sterke föhnfase die tot in de dalen en het aangrenzende  middelland zal doorbreken. Hier kan gaat het in de klassieke föhndalen en föhgebieden weer onrustig worden met een  harde tot stormachtige wind. In de bergen moet men weer rekening houden met zware föhnstorm met windsnelheden die tot orkaankracht gaan zullen pieken. Met föhn wordt het in de zachte lucht voor het koufront uit wederom erg zacht met lokaal in de föhndalen weer temperaturen die boven de 10 graden zullen gaan uitkomen.


Mocht u onderweg gaan naar de Alpenzuidkant houd rekening met veel sneeuw. De
komende dagen gaat er weer het nodige bijvallen (foto Airola, Philippe Zimmerwald)
.

Koude reservoir zuidkant
Heel anders natuurlijk weer het verhaal aan de Alpenzuidkant waar opnieuw vochtige lucht tegen de Alpenhoofdkam wordt gestuwd. Met het opstijgen van de lucht koelt deze af (1 tot 0.5 graad per honderd meter), condenseert en uiteindelijk gaat het uit de wolken regenen dan wel sneeuwen. Anders gezegd: krijgen ze hier weer te maken met opkomende Südstau neerslag. Omdat de gebieden aan de Alpenzuidkant grotendeels afgeschermd liggen voor de Atlantische invloeden en de zuidwestelijke winden hier niet of slechts gedeeltelijk kunnen doordringen kan het daar aanwezende koudereservoir zich weer prima handhaven. Het is er dan nook een stuk kouder dan aan de noord en westkant en de neerslag valt er vanaf 500 tot 900 meter als sneeuw. Opgemerkt dient ook nog te worden dat vandaag boven de Middellandse Zee een apart laagje tot ontwikkeling komt wat de neerslag aan de Alpenzuidkant nog een extra oppepper zal geven !


GFS vanmorgen. Mooi te zien hoe de föhn aan de noordkant erin komt en het koude
reservoir (groen) boven de zuidkant ligt


Niks geen föhn  aan de zuidkant . Een zonnige zondag: onderweg van San Bernardino
naar Passo del San Bernardino (foto Daniel Gerstgrasser)

Opkomend  koufront
In de loop van de dag nadert het koufront, de föhn komt van west naar oost geleidelijk weer tot liggen en navolgend kan de neerslag ook tot over de noordelijke gebieden overgrijpen. De koudere lucht zal tot middernacht tot aan de grens oostelijke Alpen weten door te dringen maar het zal nog tot in de loop van dinsdag(ochtend) duren voordat de föhn ook in de oostelijke Alpen gaat liggen en vervolgens de koudere lucht hier gaat uitstromen. De sneeuwvalgrens pendelt aan de noordkant meest tussen de 1300 en 800 meter. Tijdelijk bij aanvang van de neerslag ook nog hoger.


GFS voor dinsdagnacht met vooral aan de zuidkant veel neerslag onder inlvoed
van lagedrukgebiedjes (oa Genua ! )
Halve meter Neuschnee
In de zuidelijke Alpen kan tot dinsdagavond tussen de 30 en 40cm aan Neuschnee gaan vallen en met gunstige Stau effecten is 50cm haalbaar. De overige Alpenhoofdkam moet het doen met 10 tot 20 en de noordelijke aangrenzende gebieden met 5 tot 10cm Neuschnnee. Met de verse sneeuw maar vooral ook door de zeer sterk wisselende temperaturen aan de noordkant in combinatie met de harde wind is het lawine gevaar overal nog steeds precair. Ofschoon er veelal een code 3 (oranje) geldt moet men buiten de pistes goed weten waar men aan begint. Indien u hiermee geen ervaring heeft of geen kennis van zaken heeft blijf dan vooral binnen de gemarkeerde pistes of neem een gids mee. Dat de waarschuwingen niet voor niets worden afgekondigd konden we dit weekend weer zien. Op meerdere plaatsen in de Alpen, onder andere ook hier in Wallis (Region des Col de la Forclaz), kwam het tot kleinere of  grotere (spontane) lawines met helaas ook nu weer (Nederlandse) slachtoffers!


Ook het  verkeer moet rekening houden met overlast door sneeuw(lawines). Een kleinere
lawine was al genoeg om deze auto op zijn kop te doen belanden (Dolomieten 08 febr)

Tijdelijk in wat rustiger vaarwater
Dinsdagmiddag en avond trekt het koufront via de oostelijke Alpen en in navolging van de westelijk Alpen keert ook hier de rust weer terug en wordt het geleidelijk droog. Ook woensdag zitten we tussen de storingen in in wat rustiger vaarwater, het is afgezien van een lokale sneeuwbui meest droog en opklarend. ¨Mogelijk dat de westelijke Alpen in de ochtend tijdelijk te maken krijgen met overtrekkende wolken(velden) maar neerslag wordt daar niet of slechts weinig uit berekend. Een volgende wat actievere storing trekt donderdag de Alpen binnen, In de loop van de dag trekt het zwerk in de westelijke Alpen alweer dicht gevolgd door neerslag. De oostelijke Alpen houden het nog tot de avond droog voordat het ook neerslag gaat vallen die in de nacht verder naar het oosten trekt. Vrijdag ochtend trekt de laatste neerslag uit het oosten weg terwijl in de loop van de ochtend volgende frontale bewolking met neerslag alweer het westen van de Alpen bereikt en de föhn weer komt opzetten. De sneeuwvalgrens pendelt dinsdag en woensdag meest tussen de 500 en 900, in de oostelijke Alpen eerst nog rond de 1500 meter. Donderdag stijgt de sneeuwval op het naderende front tijdelijk naar 1300 a 1500 meter om vervolgens weer te dalen naar 900 a 800 meter.



Na de sneeuw vanaf dinsdag tijdelijk in rustiger vaarwater en droog, vanaf donderdag
weer meer Südstau sneeuw (skilift Faloria -Dolomieten vorige week)

Nogmaals föhnstorm en Südstau
De opkomende bewolking heeft te maken met een zeer actieve depressie die vrijdag ten noorden van de Azoren op de weerkaarten verschijnt en via een koers zuid Engeland naar het noorden van de Noordzee gaat trekken alwaar het systeem zaterdagavond wordt verwacht. In het voorveld van het koufront en met een opnieuw naar zuid draaiende hoogtestroming krijgen we vrijdag-zaterdag opnieuw te maken met een zeer sterke Südföhnfase en opkomend Südstau. Zaterdag trekt het koufront de Alpen binnen en na föhneinde gaat het regenen en hogerop sneeuwen. De oostelijk Alpen moeten nog tot zondagmiddag wachten voordat ook hier de föhn gaat liggen op nadering van het koufront en de koudere lucht  Opnieuw gaat de meest neerslag in de Südstau gebieden vallen maar ook het noorden kan, mede doordat de stroming naar het westen tot noordwesten zal draaien, nog weer een verse laag gaan mee sprokkelen  op en tijdens frontpassage.

Nordweststau
Maandag volgende week dan tijdelijk genieten van ddroiger weer en de zon onder invloed van hogedruk invloed (tussenhoog) voordat een eerste storing op dinsdag weer wat sneeuw in de westelijke Alpen gaat geven. Met een noordwestelijk aanstroming gaat het dan in de loop van de middag en avond en in de nacht op woensdag dan in de Nordweststau van de noordelijke Alpen sneeuw vallen

GFS en ook ECMWF simuleren na de föhnfase in het weekend een meer west tot
noordelijke hoogtstroming met opkomende nordstau

Een echte klassieke Nordweststau zit er nog niet in maar in ieder geval heeft de hoogtestroming de zuid(west)hoek verlaten en krijgen we na het weekend meer te maken met een westelijke en achter de fronten ook noordwestelijke en tijdelijk ook noordelijke stroming. Voor de noordkant dan in ieder geval ook eindelijk eens wat betere vooruitzichten voor wat betreft sneeuw en vooral ook op niet meer die vervelende Südföhn met steeds weer die hoge temperaturen.
Ofschoon de modellen vrij eensgezind zijn voor wat betreft de ontwikkelingen op de middellange en langere termijn moeten we gezien de nog lange verwachtingsperiode nog wel even een slag om de arm houden. Al met al blijft het gedurende de hele periode wisselvallig en stabiel winterweer met hogedruk is nog niet uit de kaarten op te maken.


ensembles GFS prikpunt centrale Alpen (temp 1500m en neerslag)

Duitse Middelgebergtes
Ook de wintersport gebieden in Duitsland en Tsjechie hebben te maken met wisselvallig weer. De temperaturen liggen tot het weekend op een wat lager niveau zodat vooral in de hogere delen van de Duitse Middelgebergtes weer wat sneeuw kan bijvallen. Grotere hoeveelheden worden er echter niet berekend. Voor sneeuw in de lagere delen zal het meest te warm zijn en hebben we te maken met kwakkelweer. De warmere föhnfase die vrijdag komt opzetten en tot zaterdag duurt zal de condities overal tijdelijk doen verslechteren.


Webcam Winterberg -Kappe


Tot zover voor deze maandag.  Eventuele updates binnen de reacties en anders gewoon weer tot morgenochtend. Fijne dag en ciao vanuit een (nog) föhnig Oberwallis

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: