Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 3 februari 2014

Meer sneeuw in aantocht

De stroming draait weer terug naar zuidelijke richtingen en daarmee kan de Südstau vandaag opnieuw opleven. Aan de noordkant is het meest droog en afgezien van lokale Hochnebel föhnig opgeklaard tot zonnig. De komende week aanhoudend onbestendig waarbij de voorkeur voor de zuidelijke aanstroming (stau) blijft bestaan.

Voorkeur sneeuw zuidkant blijft


Extreem weekend, korte terugblik

Het weer in de Alpen en andere delen van Europa "spielt verrückt". Overstromingen in Engeland en Italië, storm(vloed) met extreem hoge golven aan de Franse en Engelse kuststrook. Extreme ijzel in oost Europa en een hoop ellende en doden door extreme vrieskou in Roemenië. Focussen we ons op de Alpen dan staat de extreme sneeuwval aan de Alpenzuidkant op de voorgrond met alle gevolgen en vooral ook overlast die daarmee samenhingen. Gisteren stroomde in het oosten van Oostenrijk en het aangrenzende Slovenië vooral op wat grotere hoogte zachtere lucht vanuit het zuiden binnen waardoor de neerslag niet meer als sneeuw viel maar gewoon in vloeibare vorm. Met temperaturen die veelal onder het vriespunt lagen gaf dit op uitgebreide schaal extreme gladheid. Daarbij viel door de soms centimeters dikke ijslaag op veel plaatsen ook nog eens de stroom uit. Kortom een heleboel winterse ongemakken en overlast door depressie "Mayla"


Meters sneeuw : geen doorkomen meer aan (Dolomieten zondag)
 

maar ook centimeters dikke ijzel zorgden voor grote problemen (Steiermark)
 
Statistisch 1 x in 75 tot 100 jaar zoveel sneeuw
Een dikke week geleden hadden de modellen deze ontwikkelingen al keurig in de smiezen (zie ook het Alpenweerbericht van 25 januari jl. -Afrikalaag -Südstau). Juist de vrij ongebruikelijke koers vanaf Ierland, Frankrijk, de westelijke Middellandse zee, Tunesië, tot over midden Italië zorgde voor het extreme weer. Bijbehorende fronten die in het weekend meer of minder stationair over de Alpen kwamen te liggen en een vanaf het zuiden frontaal op de Alpen gerichte straalstroom zorgden ervoor dat de Alpen precies in het strijdtoneel van de koudere lucht uit het westen en de zachtere lucht uit het zuidoosten kwamen te liggen en de Südstau volop zijn werk kon gaan doen met de enorme sneeuwval als resultaat.


Tonnen sneeuw op de daken

...met gevaar voor op instorten door de enorme sneeuwlast (in-regenen in het sneeuwdek)
Foto via Twitter -Roel van den Bekerom

met desastreuze gevolgen (Steiermark). Foto via Twitter -Hans ter Braak
 
Ook pak sneeuw Zwitserland
Een koufront (occlusie) zorgde gisteren ook nog eens voor een zogenaamde "Gegenstromlage" waarbij warme lucht over de koudere lucht opgleed en eveneens voor het opleven van de neerslagactiviteit zorgde. Tegen de prognoses in viel het zwaartepunt nu niet zozeer over de al zo door sneeuw "geteisterde" Dolomieten maar juist meer over de centrale Zwitserse Alpen tussen Graubünden en het Oberwallis ( Urserental - Surselva. Lokaal viel er hier in 12 uur (!)  tussen de 30 en 65 cm waarbij de sneeuwvalgrens razendsnel van 1200 meter naar 600 meter daalde. In het oosten van de Alpen waar de zachtere lucht naar het noorden toe stroomde viel zoals gezegd "onderkoelde" regen (ijzel). Algemeen pendelde de sneeuwvalgrens tussen de 800 en 1600 meter, de hoogste waardes voor die gebieden in het oosten en zuiden waar de zachtere lucht binnenstroomde.


Met name het Oberwallis en Gruabüden profiteerden gisteren ook van de sneeuw
Foto Rosswald (1800m Oberwallis) via -Francien Bakker
 
Opnieuw sneeuw zuidkant
Laag "Mayla" verliest geleidelijk zijn invloed op het Alpenweer en daardoor draait de stroming van noordoost weer terug naar zuidoost tot zuid waarmee de Süstau weer wat kan gaan opleven. Langs de gehele Alpenzuidkant overheerst vandaag de bewolking en er valt steeds weer sneeuw. Vooral in een gebied uitstrekkende vanaf de Simplon tot over de Monte Rosa kant het ook aanhoudend en intensief sneeuwen. Het zwaartepunt van de sneeuwval aan de oostelijke Alpenzuidkant zal zich vanaf de Dolomieten geleidelijk naar het westen verplaatsen. De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 1200 en 700 meter. In de bovengenoemde gebieden kan morgen opnieuw tussen de 20 en 40cm aan sneeuw gaan vallen en lokaal is 50 tot 70cm mogelijk. wat minder sneeuw wordt er nu voor de zuidelijke oostelijke Alpen verwacht, reken hier op 10 tot 20cm en lokaal met voorkeur voor de gebieden tussen de Ortler en Trentino 20 tot 40cm. Ze zullen er weer blij mee zijn daar ! Qua temperaturen verandert er vandaag niet veel, op 2000 meter ligt het kwik tussen de - 6 en +1, op 3000 meter tussen de -10 en -6 graden en op 4000 meter vriest het een graad of 15. Het nulgradenniveau vinden we terug tussen de 1400 en 1900 meter. De laagste waardes gelden steeds voor de Alpenzuidkant.


Actuele radar (bron WetterOnline)
Föhn noordkant
De Alpennoordkant mag zich met de naar zuidoost tot zuid draaiende stroming opnieuw voor een dagje föhn opmaken. Ten noorden en westen van de Alpenboog is het meest zonnig dan wel föhnig opgeklaard en droog. De temperaturen in het Alpenvoorland pendelen rond de 2 a 5 graden, met föhn kan het lokaal in de klassiek föhngebieden van het laagland weer 12 gaden worden. Enkel de gebieden in Zwitserland die tegen de Alpenhoofdkam liggen kunnen wat sneeuw of regen vanaf het zuiden meepikken, veel zal dit echter niet te betekenen hebben. Kijken we nog even naar de wind dan is die mees matig tot krachtig uit zuid tot zuidoostelijke richtingen.


föhnige opklaringen boven de Hochnebel in de Berner Alpen (Hasliberg, 2180m)


en sneeuw aan de andere kant van de hoofdkam (Airolo-Pesciüm, Gottardo 1760m)

 
Wisselvallige week
Voor de rest van de week ziet het er niet echt fraai uit. Atlantische storingen met hun fronten zullen periodiek west Europa en de Alpen binnentrekken waarbij de neerslag nog steeds een voorkeur heeft voor de zuidelijke Alpen. De noordelijke Alpen hebben in het voorveld van de opkomende koufronten steeds weer te maken met een opkomende Südföhn. Vooral tegen het einde van de week nemen de drukverschillen tussen de noord en zuidkant van de Alpen nog verder toe wat tot een zeer sterke föhnfase zal gaan leiden. (zware föhnstorm in de bergen).


De föhnfases voor de komende week aan de Alpennoordkant lijken onontkoombaar

De betere momenten en ook zachtere fases vinden we tussen de storingen door. Kijken we even naar het spoorboekje voor de komende week dan zien we woensdag, vrijdag en in het weekend storingen doortrekken. Vooral in het weekend kan het aan de zuidkant daarbij weer flink wat neerslag gaan vallen. Verder moeten we gedurende de gehele week de randstoringen (kleinere "L" op de weerkaarten ingetekend) even goed in de gaten houden, hun precieze koers (oa Genua) zou ook voor de noord Alpen nog belangrijk kunnen gaan worden.


GFS voor woensdag met opkomend koufront  en neerslag (sneeuw)

vijdag de volgend storing(en) en voor het weekend zien we op de Atlantische
Oceaan een volgend actief exemplaar verschijnen

 
Neerslag -sneeuw vooruitzichten
Voor wat betreft de neerslaghoeveelheden voor de komende week zitten de modellen aardig op één lijn. Zoals al gezegd zijn de grootste hoeveelheden weer voor de gebieden aan de Alpenzuidkant en met name voor een streek lopende van de het oosten van de Simplon -Tessin tot over de Dolomieten. Hier kan tot zondag tussen de 50 en 100mm gaan vallen en lokaal berekenen GFS en ECMWF uitschieters tot 130mm. De sneeuwvalgrens zal geheel afhankelijk van het moment sterk variëren maar ligt toch meest tussen de 1200 en 800 meter. Tijdens aanvang van de neerslag pre-frontaal tijdelijk 1300 en 1500 meter, op en na passage koufront dan weer dalend tot 800 a 700 meter.


Neerslag (sneeuw) voor de komende 5 dagen volgens het door ons gebrukte
WRF model
 
Lange termijn
Speciale aandacht geldt de komende dagen dus nog even voor de ontwikkelingen van de randstoringen en in het bijzondere de ontwikkelingen voor het weekend. Daarover de komende dagen meer. Kijken we nog even naar de langere termijn van het weekend dan zien we nog weinig tot geen verandering in het stromingspatroon. Atlantische depressie met hun storingen zullen ook dan voor periodiek wisselvallig weer gaan zorgen waardoor het sneeuwdek in de Alpen verder zal aangroeien. Een winters hogedrukgebied met stabiel en vooral ook zonniger weer is vandaag in geen wegen of velden te bekennen en we zullen dus de goeie momenten tussen de storingen door eruit moeten pikken.  


ensembles GFS prikpunt centrale Alpen, weinig verandering in temperatuur
en aanhoudend (periodiek) onbestendig 
 
Sauerland
De wintersport en sneeuwcondities zijn goed en met de 20 tot 35cm (kunst)sneeuw op de pistes is er een mooie buffer om ook de weer wat hogere temperaturen van de komende week inclusief het weekend goed te weerstaan. Het weer in het Sauerland zal net als in de rest van west Europa ook sterk wisselvallig zijn waarbij periodiek regen(bui) kan vallen, mogelijk op de hoogste toppen in de koudere lucht ook wat (natte) sneeuw. Overdag komt het kwik ruim boven nul uit en in de nacht is bij opklaringen in de koudere lucht lichte nachtvorst mogelijk. Van de 29 liften zijn er 27 in bedrijf en woensdagavond kan er van 18.30 tot 22.00 ook met Flutlicht geskied worden.


Prima wintersport mogelijkeheden en sneeuw op de Winterberg.
Webcam Brembergkopf vanmorgen


Tot zover voor deze maandag, fijne dag en tot morgenochtend maar weer. Ciao

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Door de aanhoudende sneeuwval aan de Alpenzuidkant geldt er hier lokaal niveau rood ( 4 -groot)



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: