Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 2 februari 2014

Vanuit het westen aanzienlijk kouder

Vandaag trekt vanuit het westen een koufront met enige sneeuwval de Alpenregio binnen, waardoor de temperatuur gevoelig onderuit gaat. Het sneeuwdek is op veel plaatsen aan de Alpenzuidzijde erg instabiel met een grote kans op spontane lawinevorming. Het blijft de komende dagen erg wisselvallig wintersportweer

Kouder met van tijd tot tijd sneeuw

De Alpenwinter slaat op dit moment aan de Alpenzuidzijde meedogenloos toe. Op enkele plaatsen zijn dorpen volledig van de buitenwereld afgesloten, waarbij de lokale autoriteiten hun handen vol hebben om de aan en afvoerwegen weer enigszins begaanbaar te gaan maken. Als klap op de vuurpijl meldde de Oostenrijkse weerdienst dat er een 50 jaar oud record gesneuveld zou zijn. En we zijn nog lang niet van de sneeuwval af, want de komende dagen staat er nog meer sneeuw op de agenda. Ondertussen neemt het lawinegevaar in delen van de Dolomieten, Karinthië, Süd Tirol en de Venezianer Alpen met het uur verder toe, en is op veel plaatsen code 5=donkerrood van kracht! Oppassen geblazen dus, want het sneeuwdek is op veel plaatsen enorm instabiel met een zeer grote kans op spontane lawinevorming!


Omgeving van Cortina d'Ampezzo totaal ondergesneeuwd! @App


Doorgaande weg in Süd Tirol, met metershoge sneeuwmuur! @Johann
 
Vanuit het westen tijdelijk kouder
Vandaag stoomt vanuit het westen tijdelijk gevoelig koudere lucht over de Alpen uit, waarbij het nulgradenniveau gaat dalen naar hoogtes van tussen de 1000 en 700 meter. De bijbehorende sneeuwvalgrens kan vanwege deze situatie ook wat lager gaan uitpakken, en zal vanuit het westen gaan zakken naar ongeveer 800 à 500 meter hoogte, maar ligt aan de Alpenzuidkant beduidend hoger. De neerslagclusters berekenen de komende 24 uur gemiddeld voor de Berner Hochalpen ongeveer 50cm neuschnee, en voor het Zwitserse Tessin en Wallis gemiddeldes van tussen de 20 en 40 cm. Ook de Venzianer Alpen en oostelijke Dolomieten mogen weer rekenen op nog eens een halve meter erbij, en blijft het dus aan de Alpenzuidzijde voorlopig nog even lekker doorspoken wat de sneeuw aangaat. De hinderlijke föhn is gelukkig gaan liggen, waarbij de pistes en dan vooral de zuidhellingen aan de noordzijde flink te lijden hebben gehad van het ondertussen irritant wordende föhngeweld. Gelukkig wordt hier vandaag ook wat sneeuw verwacht, al zijn de te verwachte hoeveelheden voor deze omgeving helaas niet erg groot.


Surface analyse waarbij vanuit het westen koudere lucht instroomt, en de Südstau
aan de zuidoostelijke Alpenzijde nog even voortduurt. @ZAMG


Temp kaart op 850hPa (1500m). Aanzienlijk koudere lucht is vanuit
het westen de Alpen (tijdelijk) aan het binnenstromen
 
Weerbeeld komende week
Er lijkt op de langere termijn weinig structureels te gaan veranderen in de Alpenlanden. hogedrukgebieden blijven ten oosten van de Alpen actief, en Atlantische depressies zijn terug te vinden in het zeegebied ten zuiden van IJsland. Vanwege deze luchtdrukverdeling blijft het meest zuidwestelijke stromingspatroon aanhouden, waarbij het vooral aan de Alpenzuidkant vrij onbestendig blijft met van tijd tot tijd periodieke sneeuwval. De veel geplaagde Alpennoordzijde lijkt maar niet af te gaan komen van die vreselijk irritante Südföhn, en moet lijdzaam blijven toekijken hoe de meeste sneeuw ten zuiden van de Alpenhoofdkam blijft vallen.


Diepwinters Bellwald in het Zwitserse Wallis
 
Sauerland en Duitse middelgebergtes
In deze wintersportgebieden wat dichter bij huis zijn er op dit moment volop mogelijkheden! Volgens de meest actuele informatie zijn alle 27 skiliften in bedrijf en kan er prima geskied en gesnowboard worden. Wij verwachten hier de komende dagen geen noemenswaardige neerslag, en de temperaturen schommelen er overdag rond het vriespunt. De sneeuwkanonnen kunnen s' nachts hun dankbare werk blijven doen, bij temperaturen die in de nachtelijke uren ruim onder het vriespunt duiken. Voorlopig prima omstandigheden dus!


Volop mogelijkheden in het Duitse WInterberg

Het lawinegevaar is in grote delen van Süd Tirol, Karinthië, de Dolomieten en Venezianer Alpen zeer groot. Oppassen geblazen dus, en houd de berichtgeving van de lokale autoriteiten goed in de gaten!


Süd Tirol geeft lokaal hoogste code af, 5 sehr gross!

Ook in het zuiden en zuidwesten van Karinthië is het lawinegevaar zeer groot!
 

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel

>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Door de aanhoudende sneeuwval aan de Alpenzuidkant zal hier het lawinegevaar stijgen naar niveau rood ( 4 -groot) tot donker rood (5-zeer groot) in delen van Süd Tirol en Zuid Karinthië
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: