dinsdag 25 februari 2014

Nieuwe storingen naderen Alpen

De hogedrukinvloed boven de Alpen neemt langzaam weer af en krijgen we weer met een zuidwestelijke hoogtestroming te maken waarbij in de westelijke en zuidelijke Alpen de bewolking geleidelijk weer gaat toenemen. De oostelijke Alpen profiteren vooreerst nog even van de hogedrukinvloed. Woensdag en donderdag föhn einde en opkomende neerslag.

Geleidelijk komt de klad er weer in


Zoals beloofd ook gisteren weer zo'n dag met Kaiserwetter van het allerfijnste. Afgezien van wat cumuli (kleine stapel wolkjes) aan de Alpenzuidkant kon de zon overuren gaan maken en met de milde temperaturen was het gewoon heerlijk vertoeven op de pistes en terrasjes. Hier en daar was het wel behoorlijk winderig maar achter het glas of uit de wind konden we al goed merken dat het geen Hochwinter meer is. Ofschoon het in de bergen en ook in het hoogebergte met 0 tot -5 graden niet echt koud was en de zon de hele dag op de sneeuw brandde bleef de sneeuw op de pistes van uitstekende kwaliteit. Dit had alles te maken met de zeer droge (föhnige) lucht waarmee we te maken houden.


Kaiserwetter en Kaiserschnee in Bernina


en Dolomiti Superski

De luchtvochtigheid  kunnen we mooi afmeten aan de zogenaamde dauwpunt temperaturen, hoe lager deze zijn hoe droger de lucht. Zo zagen we gisteren in het hooggebergte dauwpunten die tussen de -25 en -40 graden lagen, kurkdroge lucht dus en juist dit is, zoals de meeste van ons inmiddels wel weten, gunstig voor de sneeuw. Immers, bij deze lage (negatieve) dauwpunten kan en zal sneeuw niet smelten ook al stijgt de luchttemperatuur tot ver boven het vriespunt. Ander bijkomend aspect van de droge lucht zijn de fenomenale vergezichten die dan mogelijk zijn. Met gemak kan men in de heldere lucht tot 200 a 250 kilometer ver wegkijken.


En ook in de Sonnestube van Zwisterland, Wallis (Belwald) perfecte condities en dito
panorama's
Opkomende storingen
Helaas is het met het Kaiserwetter vanaf morgen weer gedaan. In de loop van de nacht trok er in de westelijke en zuidelijke Alpen al wat (hogere) bewolking binnen en vandaag zal deze zich verder naar het oosten toe uitbreiden. Deze bewolking hangt samen met een opkomende storing behorende bij een depressie die morgen met zijn kern tussen Schotland en IJsland wordt verwacht. Deze depressie wordt richting de vrijdag vrij snel ingelopen en opgeslokt door een volgende actievere depressie. Het koufront van de eerste depressie trekt woensdag-donderdag met neerslag  van west naar oost over de Alpen, het koufront van de tweede depressie staat voor vrijdag op het weermenu. Vanaf vrijdag zien we straalstroom vanaf de Atlantische Oceaan richting de westelijke Middellandse Zee afbuigen en een bel koudere lucht die vooral ook hoger in de atmosfeer aanwezig is richting Italië gaan afsnoeren waarbij boven Italië een apart tot ontwikkeling komt.ECMWF voor zondag, lagedrukgebieden met koudere lucht en trekken in het weekend via
centraal naar zuid Europa
Depressies die eveneens west en centraal Europa gaan induiken zullen in het weekend en in het begin van de volgende week een wisselvallig en wat kouder weertype gaan inluiden waarbij vooral in de Südstau gebieden weer sneeuw van betekenis gaat vallen. Hoet het één en ander precies allemaal gaat evolueren en waar de meeste neerslag gaat vallen is nog steeds niet helemaal duidelijk. Daarover straks wat meer.Wel moge het duidelijk zijn dat het mooie weer vanaf donderdag -vrijdag weer voorbij is en we afsteven op een wisselvalligereweerfase met meer bewolking en periodiek neerslag (sneeuw).

Vooral in oosten eerst nog zonnig
In de westelijke Alpen start de dag op de meeste plaatsen nog vriendelijk en droog en de zon zal nog prominent aan het zwerk staan. Wel zal de bewolking vanuit het (zuid)westen in de loop van de dag steeds dikker gaan worden. Het langst zonnig zal het aan de Alpennoordkant zijn. In de loop van de avond dan verdere bewolkingstoename gevolgd door wat neerslag in de nacht die boven de 1200 meter als sneeuw valt. Verder vandaag in het voorveld van het koufront van west naar oost opkomende of zich versterkende föhn.


Op de meeste plaatsen in de westelijke Alpen vandaag eerst nog veel zon
 
De oostelijke Alpen profiteren vandaag ook nog volop van de weg trekkende hogedruk en zeker tot de middag is het volop zonnig en wederom perfect berg en wintersportweer. Hoe verder naar het oosten hoe langer zonnig en de oostelijke delen mogen de gehele dag op zonnig weer rekenen. Wel gaan ook hier in de loop van de middag eerste hogere wolken binnentrekken op voorbode van het oprukkende koufront. Verder bestaat er overal kans op Hochnebel die zich in de loop van de dag van het zuiden uit zelfs wat kan gaan uitbreiden. Elders zal deze met het toenemend van de zonneschijn snel het veld ruimen.


Geen vuiltje aan de lucht. Winters ontwaken met zon vanmorgen in Lienz

Op 2000 meter pendelt het kwik tussen de 0 en -4 graden en op 3000 meter rond de -8 graden. Het nulgradenniveau vinden we terug tussen de 1500 en 2000 meter, de laagste waardes voor de Alpenzuidkant. De wind komt vandaag meest uit zuidwest tot zuidoostelijke richtingen en is zwak tot matig. In de föhgebieden kan de wind lokaal ook nog wat prominenter aanwezig. Neuschnee is vooralsnog geen thema, pas in de nacht van woensdag op donderdag kan er  in de westelijke Alpen vanaf de Alpes Maritimes en Jura tot over het Wallis 5 tot 10cm sneeuw gaan vallen.

Voor het weekend wordt het allemaal wat onzekerder door het overtrekkende lagedrukgebied en aparte storingen. Uitgaande van het ECMWF wordt het wisselvallig waarbij zaterdag overal wat neerslag kan gaan vallen, in de loop van de middag dan vooral in de westelijke Alpen weer opklarend en meest droog. De oostelijke Alpen zouden juist zondag van wat meer zon en droger weer moeten gaan profiteren terwijl het dan juist weer in het westen meer bewolkt zal zijn met wat regen en hogerop sneeuw. Maandag dan voor in Oostenrijk weer neerslag en in het westen de betere condities.


ECMWF dinsdag, het laag boven Italie trekt naar het zuidoosten verder en in de
Alpen kunnen we weer gaan profiteren van een volgend (tussen)hoog

Vanaf dinsdag trekt het laag boven Italië verder naar het zuidoosten weg en onder invloed van een tussenhoog dan overal weer droog en vooral ook weer meer zon. De temperaturen bewegen zich in het weekend op een voor de tijd van het jaar normaal niveau waarbij we wel langzaam een dalende trend zien. Tot zaterdag in de oostelijke Alpen echter eerst nog zachter door de instroom van warmere luchtmassa's vanuit het zuidoosten.
 
Neerslag -sneeuw
Ook de neerslag voor de komend dagen is nog omlijst door het nodige aan onzekerheid. Hoe snel de berekende neerslaghoeveelheden kunnen veranderen in samenhang met de precieze koers en posities van de lagedrukgebieden konden we de afgelopen dagen mooi vervolgen. Twee dagen geleden berekende bijvoorbeeld het ECMWF nog extreme neerslaghoeveelheden in de Südstau van de Alpen, lokaal kwam het model met hoeveelheden van 200 tot 300mm op de proppen. Gisteren en vandaag is dit alweer flink terug gerekend. Vanmorgen berekent het model de neerslag (30 tot 50mm) voor de komende 5 dagen vooral in de westelijke (Franse) Alpen en deels ook weer aan de zuidkant. Later dan vooral ook neerslag voor de oostelijke delen van Oostenrijk en Slovenië als ook de Dolomieten. Lokaal kan er hier 50 tot 80mm vallen.

Het GFS komt met soortgelijke verdeling waarbij ook hier de lokale verschillen (Staugebieden) groot kunnen zijn.  Het door ons gebruikte WRF model is het meest positief voor de westelijke Franse, Zwitserse en aangrenzende Italiaanse Alpen . Lokaal kan er hier tussen de 30 en 80mm gaan vallen. De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 800 en 100 meter, tijdelijk in het voorveld van de opkomende storingen ook nog wat hoger.Nog even voor de goede orde: 1mm regen is 1cm (droge) sneeuw.

De ontwikkelingen op de langere termijn zijn nog zeer onzeker en op dit moment heeft het dan ook niet veel zin om hier dieper op in te gaan. Wel lijkt her er op de Alpen ook de rest van de volgende week met een zone van hogedruk te maken gaan krijgen die zich uitstrekt vanaf de Azoren tot over West Rusland. Mocht dit inderdaad gaan lukken dan belooft het vanaf dinsdag opnieuw heel mooi winterweer te worden waarbij de zon weer prominent aanwezig zal zijn. Qua temperaturen verandert er niet veel en een inzettend verzachting lijkt ook onwaarschijnlijk

Hoe het allemaal in detail verder gaat gaan we morgen weer verder bekijken. Een ieder een fijne dag waar dan ook en geniet nog even van de zon, sneeuw en mooie panorama's. Ciao vanuit een zonnig en bijna onbewolkt Oberwallis

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk)


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: