Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 24 februari 2014

Zon maakt overuren vandaag

Een hogedrukgebied boven noordwest Rusland heeft een uitloper tot over het Alpengebied en zorgt voor perfect wintersportweer vandaag. Morgen nadert een storing het westelijke Alpenruim en raakt het langzaam aan wat meer bewolkt, maar blijft het vooral in de Oostenrijkse en oost Italiaanse Alpen nog vrij zonnig


Nogmaals Kaiserwetter




Na een waanzinnig mooie wintersportdag gisteren volgt er vandaag nog eentje! Na een ijskoude nacht, waarin de thermometers onder een onbewolkte hemel en weinig wind lokaal flink onderuit zijn gegaan gaat de zon weer goede zaken doen vandaag! Het zwaartepunt van het mooi weer brengende hogedrukgebied ligt inmiddels boven het noordwesten van Rusland, maar heeft een uitloper richting het midden van Europa en houdt de storingen vooralsnog op veilige afstand.


Prachtig plaatje uit St Christoph am Arlberg via @App


Ook in het Oostenrijkse Kössen Kaiserwetter! Als je goed kijkt zie je op
"12 o clock" de hang-gliders zweven

Diepvriesnacht achter de rug
De afgelopen nacht zijn de thermometers onder een onbewolkte hemel genadeloos hard onderuit gegaan. Doordat de wind ook nog eens compleet wegviel, kon de uitstraling boven het sneeuwdek zijn werk gaan doen. De aarde kan onder dit soort gunstige omstandigheden zijn "warmte" maximaal uitstralen en dat hebben we dan ook geweten! Zeer strenge vorst op veel plaatsen met -25,7 gr C in Sils/Segl (1800m), Samedan - 22,8 grC (1700m) en zakte het kwik op de Buffalora Ofenpas (1970m) tot -20,1 gr C de afgelopen nacht. Serieus koud dus brrrr!


Geen wolken te bekennen boven de Alpen vandaag. Bron @Wetteronline

Verandering op komst
Ook op dinsdag heeft het Russische hogedrukgebied nog invloed op het Alpenweer. De dag start na een nieuwe diepvriesnacht opnieuw vrij zonnig, maar in de westelijke Alpen neemt de hogere en later ook middelbare bewolking wel steeds verder toe. De meer oostelijk gelegen gebieden, zoals het oosten van Tirol, de Steiermark en oosten van Karinthië kunnen ook in de middag nog genieten van de stralende Alpenzon. De verandering in het weerbeeld heeft te maken met het naderbij komen van een overigens niet al te actief frontaal systeem. Hierdoor vanaf dinsdagnacht van het zuidwesten uit opkomende sneeuwval die zich concentreert op de Jura, noordelijke Franse Alpen en later ook het Zwitserse Wallis. Ik verwacht in deze gebieden tot en met donderdag hoeveelheden van tussen 10 en de 25cm sneeuw, bij een sneeuwvalgrens die schommelt tussen de 900 en 1300m. Zoals het er nu naar uitziet lijkt de sneeuw niet veel verder te gaan vallen dan tot de oostgrens van Zwitserland, en blijft het op woensdag in Oostenrijk nagenoeg droog.


Zwakke storing nadert dinsdagnacht het westelijke Alpenruim. @UkMetoffice

Sneeuw voor zuidelijke en westelijke Alpen
Op de langere termijn zien we een situatie terug die eigenlijk kenmerkend is voor deze winter. Storingen hebben de neiging om vanuit het westen ten zuiden van de Alpen te gaan langstrekken, waardoor de sneeuwval zich concentreert op de zuidwestelijke en vooral ook zuidelijke Alpenboog. Aan de voorzijde van deze lagedrukgebieden hebben we te maken met een zuidwestelijke tot zuidelijke aanvoersrichting, waardoor het sneeuwfeest steeds weer aan de Alpenzuiddzijde plaatsvind! Vanaf vrijdag hierdoor opkomende Südstau voor de zuidelijk tot zuidwestelijk georiënteerde berghellingen, waarbij er tot en met komend weekend tussen de 30 en 75 cm sneeuw kan gaan bijvallen. Zoals het er nu naar utiziet lijken vooral de Franse en zuidwestelijke Zwitserse Alpen op de meeste sneeuw te mogen gaan rekenen.


Te verwachten sneeuwval de komende 5 dagen volgens ons verwachtingsmodel

Lange termijn
Op de wat langere termijn zien we een situatie terug die we deze winter nog niet veel gezien hebben. Hogedruk bouwt via de Benelux in noordoostelijke richting op, en lagedrukgebieden kiezen positie in de centrale Middellandse Zee. Tussen deze systemen in komt een continentale noordoostelijke stroming op gang boven het Alpengebied. Waar dit precies op gaat uitdraaien is op dit moment nog niet te zeggen, maar wel interessant om te gaan volgen de komende dagen. Misschien sneeuwkansen voor de noordoostelijke Alpenzijde deze keer? We blijven het met belangstelling volgen de komende
dagen
               
                      ECMWF lange termijnprognose. Noordoostelijk stromingspatroon?
                                                          @Wetterzentrale


Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.



@Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)


Geen opmerkingen: