Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 23 februari 2014

Perfect wintersportweer

Een hogedrukgebied boven de Alpenlanden zorgt de komende dagen voor prachtige condities, waarbij een hoofdrol voor de zon is weggelegd. Vanaf dinsdag wordt het weerbeeld langzaam wat wisselvalliger, en neemt de neerslagkans weer wat toe.


Vrij zonnig en droog

 


Ondanks dat de luchtdruk flink aan het stijgen is, wist de afgelopen avond en nacht een zwakke storing toch nog door te dringen tot de centrale Zwitserse Alpen. Ik had dit gisteren wel meegenomen in het weerbericht, maar had de sneeuw toch meer s' avonds verwacht en toch ook iets minder intensief eerlijk gezegd. Zo zie je maar, dat je zelfs op korte termijn als meteoroloog toch nog wel eens voor verrassingen kan komen te staan. Ondertussen stijgen de barometers door naar waardes van tussen de 1020 en 1026 hPa, en wordt het volop genieten geblazen vandaag. Ten oosten van Dachstein kunnen in de wat vochtigere lucht in de middag nog wat onschuldige cumulus wolken gaan ontstaan, maar deze zullen het buienstadium niet meer kunnen gaan bereiken. In de rest van de Alpen met recht Kaiserwettter dus!


Braunwald in het oosten van Zwitserland via Erich Messich


Fenomenale nachtopname uit de omgeving van Klosters/Davos
via @MySwitzerland
Zon houdt het nog even vol
Ook op maandag ziet het er allemaal nog prachtig uit. Het hogedrukgebied dat hiervoor verantwoordelijk is trekt zich wel langzaam wat verder noordoostwaarts terug, maar heeft nog genoeg invloed om weer voor een zonovergoten dag te gaan zorgen. S' morgens kunnen zich in eerste instantie in de dalen wat ondiepe mistbanken gaan vormen, maar deze zullen waarschijnlijk vrij gemakkelijk door de al wat sterker wordende zon kunnen worden opgelost. De temperaturen lopen vanwege de instroom van wat zachtere lucht aardig op, met een vorstgrens die op ongeveer 2000 à 2100m komt te liggen. De wind houdt zich lekker koest en is variabel, met later op de dag vanuit het westen een meer zuidwestelijke voorkeursrichting.


Omgeving van Fiss via de shoogte@App


Op het zuidoosten van Oostenrijk na geen actieve bewolking aanwezig boven
de Alpen. De zon regeert vandaag! @Buienradar/EuMetSat

Op bovenstaande satelliet opname (infra-rood) is mooi te zien waar het wat actievere weer zich momenteel afspeelt in Europa. Boven de Atlantische Oceaan vinden we een actief lagedrukgebied in de buurt van IJsland terug. Het bijbehorende warmtefront slingert van midden Scandinavië via de Britse Eilanden in de richting van noordwest Portugal. Aan de andere kant van de kaart ligt er een actief front van Roemenië in de richting van noordwest Rusland gepositioneerd. Dit is de frontale bewolking waar de Alpen eergisteren mee te maken hebben gehad, en toen een mooie verse laag sneeuw achterliet.

Later weer wisselvalliger
Als we iets verder de week in kijken ziet de dinsdag er ook nog pico bello uit. Vooral in de meer oostelijk gelegen gebieden doet de zon volop zijn werk, maar kunnen er later in de Franse en west Zwitserse Alpen wat hoge cirrus velden het Alpenruim gaan binnenschuiven. Deze bewolking die volledig uit ijskristallen bestaat is de voorbode van een niet al te actief front dat langzaam dichterbij komt. Op woensdagochtend mogen vooral de Jura, het noordwestelijke deel van de Franse Alpen en het Zwitserse Wallis vanaf ongeveer 1200m op wat sneeuw gaan rekenen, maar veel activiteit lijkt er niet in te gaan zitten. Zoals het er nu naar uitziet kunnen er tot de Vorarlberg nog wat verdwaalde vlokken naar beneden gaan vallen, maar in de rest van Oostenrijk blijft het grotendeels droog. Donderdag volgt dan weer een tijdelijke weersverbetering op de nadering van een mobiel tussenhoog, maar vrijdag staat de volgende storing weer op het Alpenprogramma.


Situatie kaartje van het Europese ECMWF voor volgende week zondag
via @Meteocentre.com

Lange termijn met sneeuwdump voor de westelijke Alpen?
De neerslagkaartjes voor volgend weekend en later zijn volgens de meest actuele runs vrij spectaculair! Eind volgende week ontwikkelt zich boven centraal Europa een groot lagedrukgebied, waarbij aan de westflank op hoogte vrij koude lucht gaat instromen. De uiteindelijke positie van dit laag is van cruciaal belang voor wat betreft de te verwachten neerslag. Zoals het er nu naar uitziet kan het in de Franse, west Italiaanse en delen van de Zwitserse Alpen weleens compleet los gaan tegen die tijd met de sneeuw! We hebben het hier natuurlijk wel over een termijn van over ruim een week verder, dus de spreekwoordelijk "slag om de arm" is nog even van toepassing zoals u zult begrijpen. Morgen maar eens kijken hoe deze spannende situatie zich verder gaat ontwikkelen!

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig) en deels is code oranje (3 - wezenlijk) van kracht.Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.@Alpenweer Twitter

Geen opmerkingen: