zaterdag 22 februari 2014

Vanuit het zuidwesten stabiliserend

Een opbouwende rug van hoge luchtdruk gaat vanuit het zuidwesten het Alpenweer steeds meer stabiliseren waardoor er dit weekend vrij veel zon te verwachten is. Aanvankelijk hebben de meer oostwaarts gelegen gebieden nog te maken met wat restbewolking maar ook hier komt de zon er later op steeds meer plaatsen bij

Kaiserwetter in aantochtEen van west naar oost over de Alpen trekkend koufront heeft op veel plaatsen weer een mooie verse laag sneeuw achter gelaten. Het accent lag zoals we deze winter al zo vaak gezien hebben in eerste instantie weer op de Alpenzuidzijde, maar achter het koufront ruimde de wind iets meer door naar westzuidwestelijke richtingen en kon de sneeuwval zich ook mooi rond de Alpenhoofdkam en de meer inner-alpine gelegen gebieden gaan manifesteren. Mooie berichten dus, en dat juist op een moment dat velen van jullie genieten van een heerlijke wintersportvakantie. En wij hebben nog meer goed nieuws voor jullie, want de komende dagen zet zich een weersverbetering in waardoor er onder perfecte omstandigheden heerlijk geskied en gesnowboard kan gaan worden waarbij het ook op de vele terrasjes prima uit te houden is!


Schitterend plaatje vanuit de omgeving van Wengen via @WengenSwiss


En volop fun op de pistes nabij St Anton am Arlberg

Weersverbetering op komst
Dit weekend staat het Alpenweer in het teken van een markante weersverbetering, maar hebben vooral de Karnischen / Julischen Alpen en de Italiaanse Dolomieten op zaterdagmiddag nog te maken met wat sneeuwval. In de westelijke Alpen komt de zon er al heel goed bij, maar kan er op de doorkomst van een zwakke hoogtestoring in de middag rond de Mont Blanc en Berner Alpen tijdelijk toch nog weer even wat lichte sneeuw gaan vallen. De temperatuur heeft achter het koufront duidelijk een stapje terug moeten doen, waarbij het nulgradenniveau rond de 800m schommelt en het op 2000m gemiddeld een graad of 8 vriest. Op de weerkaarten zien we vandaag een opbouwde rug van hoge luchtdruk terug, die met name vanaf zondag voor schitterend Kaiserwetter zal gaan zorgen. Ook op maandag kunnen de Alpen nog volop gaan profiteren van dit hogedrukgebied, maar vanaf dinsdag zien we vanuit het zuidwesten de hoge cirrus bewolking helaas alweer gaan toenemen. En deze bewolking is vaak een teken van op hoogte instromende zachtere lucht, die wordt aangejaagd door opnieuw naderende depressie activiteiten.


Zon in het westen en langzaam afnemende sneeuwval in het oosten
@Wetteronline


Opbouwende rug van hoge luchtdruk in beeld op zaterdag


Op zondag geen vuiltje aan de lucht. Kaiserwetter! @UkMetoffice

Opnieuw wisselvallig
De weersverbetering die zich dit weekend inzet is helaas van korte duur, maar toch weer mooi meegenomen. Maandag dus ook nog volop genieten, waarbij het op een paar onschuldige wolkenvelden na heerlijk zonnig beloofd te gaan worden. Dinsdag liggen vooral de oostelijke Alpen nog onder de gunstige invloed van het hogedrukgebied, maar gaat de de hogere en middelbare bewolking vanuit het zuidwesten langzaaam weer verder toenemen.

Dinsdag zijn in de naderende cirrus bewolking in het westen misschien
mooie optische verschijnselen zichtbaar!

De naderende Atlantische storing zorgt in de nacht van dinsdag op woensdag vanuit het westen vooral in de Franse Alpen en Zwitserse Jura voor wat sneeuwval. Meer naar het oosten lijkt het front zich dit keer stuk te gaan lopen op de hogere luchtdruk die nog boven het oostelijke Alpenruim aanwezig is. Aan de oostelijke Alpenzuidzijde kunnen tegen die tijd wel weer wat sneeuwbuien gaan ontstaan, maar de echte stau blijft deze keer uit. Nog iets verder kijkend wordt de situatie eind volgende week weer interessant. Johann kwam gisteren ook al met deze setting op de proppen, waarbij er boven west en midden Europa een noordelijke stroming op gang lijkt te gaan komen.


ECMWF prognose voor volgend weekend
 
Verandering in circulatiepatroon
Het is deze winter nog weinig voorgekomen, maar we zien in de diverse runs de laatste dagen rond volgend weekend toch belangrijke veranderingen gaan optreden in de atmosfeer. Een Atlantisch hogedrukgebied positioneert zijn rugas wat meer noord-zuid, waarbij de lagedrukgebieden ten oosten hiervan precies over midden Europa worden berekent. Hierdoor gaat een vrij noordelijk georiƫnteerde stroming op gang komen, waarbij de exacte positie van de systemen uiteindelijk zal gaan bepalen of er ook nordstau effecten te verwachten zijn. Omdat deze lange termijn setting de laatste dagen steeds weer in de prognoses wordt herberekent, lijkt de kans vrij groot dat dit mooie beeld ook werkelijkheid gaat worden. We gaan het meemaken de komende dagen!

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.


Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.@Alpenweer Twitter

Geen opmerkingen: