Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 5 februari 2014

Poederalarm ook voor Franse Alpen

De komende dagen hebben de Alpen te maken met een zuid tot westelijke hoogtestroming waarbij storingen met regelmaat van de klok voor neerslag (sneeuw) zullen zorgen. De Alpennoordkant houdt periodiek last van de zuidföhn, de zuid en ook westkant worstelen met Stau neerslag.

Storingen met nog meer sneeuw


Ook gisteren hadden de Alpen te maken met de invloed van een storing (occlusie) en een zuidelijke stroming. Ofschoon de drukverschillen tussen de Alpennoordkant en zuidkant wat minder uitgesproken waren en ook de zuidelijke wind wat minder krachtig doorstond kon er in de Stau van de Alpenhoofdkam toch weer het nodige aan regenwater worden afgetapt. In de bergen boven de circa 1500 meter leverde dit opnieuw tussen de 20 tot 40cm en lokaal 40 tot 60cm aan verse sneeuw op. Het moge een ieder inmiddels wel duidelijk zijn dat door de aanhoudende Südstau de meeste sneeuw aan de Alpenzuidkant te vinden is.


Bergen sneeuw aan de zuidkant zoals hier in San Bernadino (Graubünden)


Topper het Italiaanse Arabba met op de berg een kleine 6 meter aan sneeuw en in
het dal bijna 2.5 meter
Bijna 6 meter sneeuw Dolomieten
Topper is het skigebied Arabba -Marmolada  in de provinice Belluno in Italië. In dit gebied in de Dolomieten is het sneeuwdek inmiddels aangegroeid tot bijna 600cm in de hogere delen en tot bijna 250cm in het "dal". Ook de ski gebieden in Trentino scoren met 200 tot 450cm bijzonder goed wanneer het gaat om de sneeuwhoogtes. Nu behoren de Italiaanse Alpen sowieso al tot de sneeuw zekerste delen van de Alpen waarbij je onder normale omstandigheden ook nog nog eens kunt genieten van het aangename zuidelijke bergklimaat met de vele aantal zonne-uren. Tja, deze vlieger gaat vooralsnog niet op, wie de zon zoekt vindt deze juist aan de Alpennoordzijde waar de steeds weer oplevende zuidföhn de neerslag telkens weer een halt toe roept en de dalende luchtstromingen ervoor zorgen dat de lucht niet alleen wordt opgewarmd (circa 1 graad per honderd dalende meter) maar ook steeds verder wordt "afgedroogd". De wolken lossen hier dus geleidelijk op met als resultaat mooie brede föhnige opklaringen en deels gewoon ook zonnig weer.


Prachtig weer door de föhn aan de Alpennoordkant, ondanks de hoge temperaturen
bleef de sneeuw van goede kwaliteit (foto KleinWalsertal, via Twitter Hans ter Braak)

Weststau
De  komende dagen blijft het onbestendig waarbij er in de Alpen boven de 1000 a 1500 meter weer het nodige aan sneeuw zal gaan bijvallen. We zien echter ook wat verschuivingen gaan optreden die er voor gaan zorgen dat het zwaartepunt van de sneeuwval zich geleidelijk wat gaat verplaatsen naar de westelijke Franse Alpen en de aangrenzende Italiaanse Alpen rondom Aosta. Dit wordt veroorzaakt doordat de straalstroom en hoogtewinden wat meer de westhoek gaan opzoeken en we feitelijk te maken gaan krijgen met een Weststau situatie. De gebieden die dus (frontaal) in de westelijke aanvoer richting liggen gaan dan de meeste neerslag pakken en de komende 3 tot 5 dagen kan er hier tussen de 50 en 100cm gaan vallen. Het door ons gebruikte WRF model komt zelfs met hoeveelheden die gaan oplopen naar lokaal 100 tot 150cm. Poeder alarm ditmaal dus ook voor de westelijke Alpen !


de komende dagen en vooral ook op de langere termijn zoekt de polaire jetstream
(straalstroom) meer en meer de westhoek op

Het wachten is nu op het nog verder doordraaien van de stroming via de zuidwest -westhoek naar meer noordwest. Immers dan pas kunnen eindelijk ook de klassieke Nordweststau gebieden en met name de Salzburger Alpen, noordwestelijke Steiermark optimaal gaan profiteren van de Stau. Maar goed, zover is het vooralsnog niet en de grote vraag is of dat er binnenkort ook van gaat komen. Daarover straks meer.

Opkomend koufront met verse sneeuw
Afgelopen nacht viel er vooral in de Südstau van de westelijke Alpen wat sneeuw en overdag kan de neerslag er weer wat gaan intensiveren. Ook de oostelijke zuidkant heeft nog te maken met was lichte sneeuwval maar de hoeveelheden zullen hier wat bescheidener uitpakken.  De grootste kans op sneeuw is hier weggelegd voor de streek in en rondom Julische Alpen op de grens van Italië en Slovenië. De gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam hebben in eerste instantie nog te maken met de Südföhn en daarbij behorende opklaringen. Op nadering van een koufront komt van west naar oost de föhn tot liggen en neemt de bewolking steeds verder toe gevolgd door neerslag die gedurende de dag verder naar het oosten trekt en tegen de avond tot over het westen van de oostelijke Alpen zal zijn gevorderd.


Actuele radarbeeld met van westen koufront, föhneinde en opkomende sneeuwval

De meeste neerslag, sneeuw boven de 700 a 900 meter, zal in de Franse Alpen vallen en naarmate het front naar het oosten toe doorschuift gaat de fut er meer en meer uit en nemen dus ook de neerslaghoeveelheden af. In een strook vanaf de Dauphine, Wallis tot over het Tessin gaat tot donderdagochtend tussen de 20 en 40cm vallen, rondom de Alpenhoofdkam tussen de 10 en 20cm. De neerslaghoeveelheden voor de oostelijke Alpen worden berekend op 20 tot 30cm in een gebied vanaf de Bernina tot de zuidelijke Kalkalpen (Alpi Orobie - Bergamasker Alpen). Verder naar het oosten valt tussen de 10 en 5cm waarbij de laagste waardes voor de noordkant zullen gelden.

Het nulgradenniveau varieert vandaag sterk tussen noord en zuid en met het opkomende koufront ook nog eens tussen west en oost. In de westelijke Alpen algemeen tussen de 1100 en 1400 meter, in de oostelijke Alpen tussen de 1200 meter aan de zuidkant en1800 meter aan de noordkant. Op 2000 vriest het tussen de -5 en -1 graad en op 3000 meter tussen de -13 en -6 graad. Trend in alle hoogtes dalend op nadering en passage koufront.

Komen en gaan van storingen met meer sneeuw
Donderdag is het front weer voorbij en vooral in de westelijke Alpen is het zonnig. De oostelijke Alpen hebben dan nog te maken met de (rest)bewolking. Op nadering van een randstoring die vanaf de Atlantische Oceaan naar de Golf va Biskaje nadert een portie zeer zachte lucht die samen met een opkomende sterke föhnfase (föhnstorm) voor een tijdelijke temperatuurstijging gaat zorgen. Vooral aan de noordkant kunnen de temperaturen weer even flink in de lift gaan met lokaal in de föhndalen temperatuern van 10 tot 15 graden.


Donderdag -vrijdag in aanloop van het koufront korte maar zeer sterke föhnfase met
in de bergen föhnstorm met uitschieters tot orkaankracht

Onbestendig weekend
In de loop van de vrijdagnacht dan wel  op vrijdagochtend nadert een volgend koufront met bewolking en neerslag de Alpen. Reeds in de vroege ochtend gaat het er in de Franse en later ook Zwitserse Alpen na föhneinde deels intensieve neerslag vallen waarbij de sneeuwval grens van 1300 tot 700 daalt. Tot de avond zal ook het westen van Oostenrijk ermee te maken gaan krijgen. Zaterdagnacht en vroege ochtend trekt  het front met de neerslag over het oostelijke Alpen, in de westelijke Alpen zal een korte weersverbetering zijn intrede doen. Het klaart op en de temperaturen gaan opnieuw een paar graden winst pakken. Terwijl overdag de oostelijke Alpen ook even van de weersverbetering kunnen profiteren neemt in de loop van de zaterdag de bewolking in de westelijke Alpen alweer toe gevolgd door een volgende portie hemelwater, sneeuw valt er vanaf 1200 tot 700 meter. In de nacht op zondag en zondag overdag regent en sneeuwt het dan vooral in de oostelijke Alpen.

De WRF neerslagkaart voor de komende dagenm kleurt ook in het westen mooi
rood. Lokaal kan er  50 tot 100cm (of meer) aan sneeuw gaan (bij)vallen

Kunt u het allemaal nog volgen? Mooi, want we gaan gewoon verder. Interessant wordt namelijk een volgende actieve (rand) storing die in een sneltreinvaart in 2 dagen de Atlantische Oceaan is overgestoken en  via een vrij zuidelijk route op zondagavond de Golf van Biskaje induikt. om vervolgens naar het noorden toe richting de Benelux af te buigen. Zoals het er nu naar uitziet gaat de neerslag van het bijbehorende front opnieuw een lading regen en sneeuw in de Alpen geven temeer ook omdat er boven de Golf van Genua een ander laagje de hele mikmak nog een extra gaat activere!

De neerslag, boven de circa 1000 meter sneeuw, zal maandag en dinsdag zoals het er nu naar uitziet vooral voor de Alpenzuidkant zijn weggelegd waarbij echter ook de rest van de Alpen wel gaat sneeuw gaan meepakken. Mocht dit laag echter via een andere koers gaan trekken dan kan het neerslagplaatje er heel anders uit komen te zien. Voorlopig houden we echter maar even dit scenario aan wat in grote lijnen door zowel het GFS als ook het ECMWF wordt gesimuleerd


Lange termijn
Voor diegenen die nog steeds geen genoeg hebben van al dit depressie geweld kunnen we mededelen dat voor dinsdag en donderdag volgende storingen met sneeuw op een westelijk koers de Alpen zullen bereiken. Vooral op donderdag zou er wel eens erg veel neerslag (sneeuw) kunnen gaan vallen. Kortom, wisselvalligheid blijft ook op de langere termijn troef met vooral in de westelijk en waarschijnlijk ook in de zuidelijke Alpen veel meer sneeuw ! De oostelijke Alpennoordkant moet dus ook de komende dagen verder wachten op hun portie Nord(west)stau. Toch ben ik ook wat dat betreft positief en ofschoon de modellen voorlopig nog de westhoek prefereren zie ik toch ook kansen voor een meer noordwestelijke stroming ! De komende dagen gaan we het allemaal verder vervolgen en zodra zich belangrijke wijzigingen voordoen zijn we er natuurlijk als de kippen bij.

GFS ensembles prikpunt centrale Alpenhoordkam. Onbestendig en geen grote
temperatuur zwiepers. sneeuwvalgrens meest tussen 800 en 1000 meter

Tot zover vanuit Oberwallis waar de föhn op dit moment in elkaar klapt, de eerste druppels en vlokken vallen en de temperatuur een dalende trend heeft ingezet. Ciao.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Door de aanhoudende sneeuwval aan de Alpenzuidkant geldt er hier lokaal niveau rood ( 4 -groot)



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)


1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi wij gaan dit jaar naar murren toen onder wel gedeelte van de alpen valt dit? En verwacht je hier ook veel sneeuw? Normaal zitten we elk jaar in termen!