Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 19 februari 2014

Voorlopig nog wisselvallig


Een laag trekt onder opvulling vanaf de Balearen naar noord  Italië. Aan de voorzijde stroomt zachte maar ook vochtigere lucht naar het noorden. Vanuit Frankrijk nadert op een zwak koufront een portie minder zachte lucht vanuit het noordwesten. Donderdag opnieuw tussen hoog invloed, vrijdag volgende storing.

Verse sneeuw vooral oostelijke Alpen



Gisteren hadden we opnieuw te maken met een zuidelijke hoogtestroming en met de föhn konden de temperaturen weer flink oplopen. In de dalen en het Alpenlaagland deed het weerbeeld dan ook meer denken aan het voorjaar dan aan de winter. Lokaal stegen de temperaturen weer vrolijk tot 10 a 14 graden en zelf kon ik hier in de thermometerhut op 1020m bijna 11 graden aflezen. De 16cm sneeuw die in de tuin lag is met de föhn(wind) inmiddels alweer flink geslonken en voor de zoveelste keer wisselde het berglandschap tot een hoogte van 1000 meter van wit naar overwegende groen dan wel gebroken wit. De lucht werd met de zuidelijke stroming van ver uit het zuiden aangevoerd met als brongebied Nigeria, Mali en Algerije.


Lucht met Saharazand stroomde de afgelopen dagen vanuit Afrika tot over de Alpen

Naast dat deze lucht van origine warm is kon deze door lange weg over de Sahara ook het nodige aan Saharazand(stog) opnemen die vervolgens tussen de 4 en 8 kilometer hoogte tot over de westelijke Alpen werd getransporteerd. Op het Jungfraujoch (3500m) in de Berner Alpen konden ze de plotseling oplopende aerosol (stof) deeltjes gisteren dan ook heel mooi meten (grafiek hieronder). Mocht u zich dus afvragen waarom de lucht (wolken) een gelige gloed vertonen dan weet u bij deze de oorzaak.


föhnwolken met een gelige gloed veroorzaakt door Saharastof in de hogere luchtlagen
gistermiddag boven de Walliser Alpen gezien vanaf de Jungfraujoch

De komende 24 uur trekt een apart lagedrukgebied vanaf de westelijke Middellandse Zee naar het noorden van Italië en daarmee wordt de zachte zuidelijke stroming eerst nog instant gehouden. Een portie wat koudere lucht trekt echter gelijktijdig vanuit het noordwesten via Frankrijk naar de Alpen. Op het grensgebied van deze twee luchtsoorten gaat dit vervolgens de neerslag triggeren die vooral naar het oosten toe wat actiever zal gaan uitpakken. De meeste neerslag wordt verwacht over (zuid)oostelijke Alpen. De westelijke Alpen zullen vandaag niet of slechts in afgezwakte vorm met de neerslag (buien) te maken krijgen.

De bewolking die gisteren al boven de zuidelijke Alpen aanwezig was heeft zich vannacht verder verdicht en op dit moment regent en sneeuwt het vooral ten oosten van een lijn Simplon-Graubünden. Overdag verplaats de band met neerslag zich dan verder naar het oosten terwijl het later op de dag vanuit het westen en noordwesten weer droog wordt en gaat opklaren. Een enkele sneeuwbuit blijft echter mogelijk.


Sneeuw vannacht en ook nog op dit moment in het Franse Val d'Isere (1850m)


evenals in Zermatt-Findeln, Wallis (2050m)

Ook in de oostelijke Alpen nam sinds de nacht door de toenemend Südstau de bewolking verder toe. In de loop van de ochtend breidt de neerslag zich dan tot over de Alpenhoordkam naar het noorden en in de middag dan ook verder over de oostelijk delen uit. In de nacht op donderdag verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich verder naar het zuidoosten, neerslag valt dan hoofdzakelijk nog in de omgeving van de Julische Alpen en Karawanken. De overige gebieden krijgen dan te maken met een weersverbetering, het is of word droog en klaart steeds verder op.


De neerslag (sneeuw) heeft ook de Vorarlberg bereikt. Mittelberg,
Zaferna-lift Kleinwalsertal (1420m)

Vooral in zuidoosten sneeuw
Zoals we de laatste tijd al zo vaak zagen met het komen en gaan van de fronten vertonen de temperaturen ook vandaag weer een grote variatie.  Het nulgradenniveau daalt in de westelijke Alpen van het noordwesten uit van van 1800 naar 1400 meter en in de zuidoostelijke Alpen in de loop van de dag van 2900 naar 2500 meter. Op 2000 meter pendelt het kwik tussen de -5 en 2 graden. Ook voor wat betreft de sneeuwvalgrens zien we vandaag grote verschillen. Terwijl naar het zuiden toe  aanvankelijk boven de 1500 a 1900 sneeuwt kan in het noorden en westen vanaf  1300 tot 1100 meter sneeuw vallen. Later op de dag zal dan ook aan de zuidkant de sneeuwvalgrens tijdelijk tot 1000 meter dalen waarbij het bij aanhoudende en intensieve sneeuwval ook tot in de dalen kan gaan sneeuwen (600 a 500m). In de bergen gaat er tot donderdagochtend opnieuw tussen de 10 en 30cm sneeuw bijvallen, de hoogste waardes gelden voor het gebied rondom de grens van Italie en Graubünden (Bregaglia) en in het in een gebied rondom de zuidelijke Kalkalpen (Alpi Orobie ,Julische Alpen. Lokaal kan in de bergen van zuid Karinthie en Süd Tirol 30 tot 50cm aan sneeuw gaan vallen, in de lagere delen zal dit in vloeibare vorm zijn.


Actuele radarbeeld Alpen (bron WetterOnline)

Vrijdag opnieuw sneeuw
Zoals gezegd gaan we richting de donderdag en op donderdag weer profiteren van een tussenhoog, Het is dan rustig en vooral ook zonnig winterweer, wel neemt in de dalen en het laagland de kans op mist en Hochnebel weer toe. Mocht de bewolking de zon frustreren dan is de kans daarop het grootst naar het oosten toe en aan de Alpenzuidkant. In de loop van de middag en avond nadert vanuit het westen weer (hogere) bewolking op nadering van een volgende storing behorende bij een complex lagedrukgebied in het zeegebied tussen IJsland en Schotland. Deze storing (koufront) gaat vrijdag vooral in de nordstau en oostelijke Alpen weer sneeuwval gaat opleveren. De sneeuwvalgrens daalt in de koudere lucht vrijdag weer naar 1000 tot lokaal 600 meter. Naar het zuiden en zuidoosten toe sneeuwt het boven de 1100 a 1400 meter.

Toenemend hogedruk en veel zon
Zaterdag trekt de neerslag via de oostelijke Alpen weg en van het westen uit nadert in de loop van de avond een volgend neerslaggebied dat opnieuw wat sneeuw gaat produceren. Met het verder naar het oosten verplaatsen van de storing gaat echter door luchtdrukstijgingen de fut eruit waardoor er in de oostelijke Alpen nauwelijks nog sneeuw wordt verwacht. Zondag en ook het begin van de nieuwe week beloven onder invloed van een volgend (tussen)hoog heel mooi winterweer te gaan opleveren !


Hogedruk gaat in de periode van zondag tot woensdag perfect wintersport
weer in het gehele Alpengebied opleveren

Zonne crème mee en genieten dus van sneeuw en Kaiserwetter met vooral in de bergen heel aangename temperaturen. Het ziet er overigens naar uit dat woensdag een volgend koufront met een volgende portie sneeuw vanuit het noordwesten de Alpen gaat binnentrekken. Donderdag volgt dan weer een tussenhoog.

Het ziet er overigens naar uit dat woensdag een volgend koufront met een volgende portie sneeuw vanuit het noordwesten de Alpen gaat binnentrekken. Donderdag volgt dan weer een tussenhoog. Hoe het daarna allemaal verdergaat gaan we morgen bekijken. Tot zover voor dit moment. Heel fijne dag en ciao vanuit een trüb en regenachtig Termen.

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.






Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: