Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 18 februari 2014

Tijdelijk opkomende Südföhn

Een tussenhoog zorgt vandaag voor vrij zacht en vriendelijk wintersportweer in de Alpenlanden. In de middag neemt de bewolking op de nadering van een nieuwe storing vanuit het zuidwesten verder toe, maar het blijft tot in de avond nog droog. Met het naderbij komen van de storing wordt het tijdelijk föhnig aan de noordzijde

Wederom sneeuw voor zuidelijke Alpen


De App is volgestroomd met schitterende foto's gisteren en het was dan ook op en top genieten geblazen in de Alpenregio. Vooral de Franse en delen van de Zwitserse Alpen, alsmede het Aosta dal en westelijke Italiaanse Alpen blakerden gisteren volop in de uitbundig schijnende zon. In Oostenrijk en dan met name in de Steiermark en Karinthië had men in de middag nog te maken met wat restbewolking, maar ook hier gaat de bewolking meer en meer breken de komende 24 uur. Het blijft voorlopig vrij wisselvallig in centraal Europa, maar vanaf zondag lijkt een hogedrukgebied enkele dagen voor stabiel wintersportweer te gaan zorgen.


Waanzinnig plaatje vanuit de omgeving van het Zwitserse Leysin via@App


Ook in het Franse La Plagne strakblauwe luchten en volop "neige" via de@App
 
Aanvankelijk nog droog maar toenemend föhnig
De Alpen profiteren vandaag nog van het tussenhoog, dat  inmiddels al boven Roemenië is aangekomen. Hierdoor komt op veel plaatsen de zon er goed bij, waarbij er lokaal in de dalen ook enkele höchnebelvelden zijn ontstaan. De temperaturen variëren vandaag op 2000m van +3 gr C in het föhnige noorden tot -4 gr C aan de Alpenzuidkant. In de loop van de dag gaat de hogere en middelbare bewolking van het zuiden uit op veel plaatsen wel steeds meer toenemen, maar blijft het tot in de avond nog droog.


Storing in beeld, die morgen aan de Alpenzuidkant voor opkomende
sneeuwval gaat zorgen!
 
Opkomende sneeuwval zuidzijde
Op woensdag krijgt de gehele Alpenzuidzijde te maken met bewolkte condities. Oorzaak hiervan is een lagedrukgebied dat via de westelijke Middellandse Zee richting het midden van Italië trekt. De bijbehorende frontale neerslag stroomt op woensdagochtend vanuit het zuiden het Alpengebied binnen, waardoor het op veel plaatsen uitgebreid gaat sneeuwen. De sneeuwval concentreert zich vooral op de zuidelijke Zwitserse en Italiaanse Alpen en dan met name op het oosten van de Graubünden en de oostelijke Dolomieten. Zowel GFS als ECMWF berekenen hoeveelheden van tussen de 10 en 45 cm sneeuw, waarbij de sneeuwvalgrens tussen de 900 en ongeveer 1300 meter komt te liggen. Doordat het uiterste zuidoosten wat langer in de zogenaamde "warme sector" blijft liggen, valt de sneeuw hier pas vanaf ongeveer 1700 à 1800 meter.


Mooi winters plaatje vanuit Hopfgarten im Brixental via de Shoogte@App
 
Hogedrukinvloed
Het weerbeeld blijft aanhoudend bijzonder wisselvallig in de Alpenregio. Op donderdag profiteren we weer tijdelijk van een overtrekkende rug van hoge luchtdruk die voor afwisselend zon en af en toe wat onschuldig wolkenvelden gaat zorgen. Het uiterste oosten van Oostenrijk blijft in eerste instantie nog wat bewolkt, en hier kan lokaal uit de aanwezige rest bewolking nog wat sneeuw gaan vallen maar veel zal het niet meer te betekenen gaan hebben. Vrijdag volgt dan weer een wat mindere dag, waarin een storing vanuit het westen weer voor wat verse sneeuw kan gaan zorgen.


Genieten gisteren in de omgeving van Flachau via de @App
 
Richting het weekend weersverbetering
In het weekend gaat het weerbeeld vanuit het zuidwesten duidelijk stabiliseren. Op zaterdag zet deze weerverbetering vanuit de Franse Alpen in gaat vooral op zondag in de gehele Alpenregio voor vrij mooi wintersportweer zorgen. Op de weerkaarten zien we een opbouwend hogedrukgebied op de weerkaarten terug, dat tegen die tijd de atmosfeer tot kalmte gaat dwingen. Het hogedrukgebied is echter geen blijvertje, want vanaf dinsdag lijkt de wisselvalligheid door opstomende Atlantische depressie activiteiten weer terug te gaan keren.


Opbouwend hogedrukgebied zorgt rond zondag voor mooi wintersportweer!
 
Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.
Met vriendelijke groet,

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: