maandag 17 februari 2014

Vrij zonnig met in de oostelijke Alpen nog wat sneeuwval

Aanvankelijk valt er vandaag in de oostelijke Alpen nog wat sneeuw, terwijl in de meer westelijk gelegen gebieden de zon er op steeds meer plaatsen bijkomt. Morgen profiteert het gehele Alpengebied van een rug van hoge luchtdruk, en blijft het op een verdwaalde sneeuwbui na zo goed als droog

Vanuit het westen vrij zonnig


De verschillen in het weerbeeld waren gisteren vrij groot in het Alpengebied, waarbij in het westen een storing voor opkomende sneeuwval zorgde maar de meer oostelijke gebieden nog te kampen hadden met wat Südföhn verschijnselen. Hierdoor konden de thermometers in delen van Oostenrijk nog even flink gaan oplopen, waar bijvoorbeeld in de omgeving van Bad Radkersburg in het Oostenrijkse Steiermark een milde 14,9 gr C werd genoteerd. Het weerbeeld is inmiddels totaal omgeslagen en heeft het op veel plaatsen op uitgebreide schaal gesneeuwd. Op dit moment sneeuwt het nog in het oosten van het Salzburgerland, de Steiermark en delen van Karinthië maar van het westen uit wordt het langzaam op steeds meer plaatsen droog. Ook morgen blijft het op de meeste plaatsen droog waarbij de zon volop te bewonderen zal zijn, maar woensdag keert de wisselvalligheid vanuit het zuidwesten weer terug.


Manigod op de Col de la Croix in de Haute Savoie via @App

Het beloofd vandaag een mooie wintersportdag te gaan worden, waarbij de zon op dit moment in de Franse Alpen en het westen van het Zwitserse Wallis al acte de presènce geeft. Naarmate de dag vordert breidt dit vrij zonnige weer zich langzaam verder oostwaarts uit, maar hebben vooral het oosten van Oostenrijk en Italiaanse Alpen in eerste instantie nog te maken met wat sneeuwval. Het is wederom niet erg koud met een nulgradenniveau dat schommelt tussen de 1300 en 1800 meter.


Volop zon in het westen, maar in het oosten nog sneeuw!
 
Tijdelijk droger
Morgen lijkt ook een fraaie wintersportdag te gaan worden, waarbij de zon vooral aan de Alpennoordkant en meer oostelijk gelegen wintersportplaatsen flink te bewonderen zal zijn. Op de weerkaarten zien we een mobiel hogedrukgebied terug, dat via de oostelijke Alpen vrij snel verder in de richting van de Zwarte Zee trekt. Op enkele höchnebelvelden na dus mooie condities, waarbij in de loop van de dag de wind vanuit het zuidwesten weer wat gaat aantrekken. Door de langzaam weer toenemende luchtdrukverschillen tussen Alpenzuid en noordkant, wordt het ten noorden van de Alpenhoofdkam weer tijdelijk föhnig. Toch zal de föhn lang niet zo sterk zijn als afgelopen zaterdag, maar aan de noordzijde kunnen de thermometers tijdelijk weer flink gaan oplopen. Hebben we dat deze "winter" al niet eens vaker gehoord!


Fraaie satelliet opname, met zon in het westen en bewolking en sneeuw in het oosten


Wegtrekkende bewolking in Stuben am Arlberg
 
Woensdag sneeuw aan de zuidzijde
Het is niet de eerste keer dat dit deze winter gebeurd. Rond het midden van de week trekt een vlak lagedrukgebied via Sardinië in de richting van de Adriatische Zee. Aan de voorzijde van dit laag stroomt weer een portie vochtige lucht richting de Alpenzuidzijde, waardoor er in deze omgeving weer aardig wat sneeuw te verwachten is. Ik verwacht de eerste sneeuw al vroeg in de ochtend in de zuidelijke Franse Alpen en deze zal zich snel verder over de rest van de zuidelijke Alpenboog gaan uitbreiden. De sneeuwvalgrens ligt grofweg tussen de 800 en 1400 meter en wij verwachten tot en met donderdag dat er gemiddeld tussen de 20 en 40 cm verse sneeuw kan gaan bijvallen. Gezien het vrij zuidelijke stromingspatroon kan de noordzijde deze keer niet gaan mee profiteren, en de stau is ook te zwak om over de Alpenhoofdkam te kunnen gaan heen grijpen.


Sneeuwverwachting de komende 5 dagen
 
Verdere voorutizichten
Ook op de wat langere termijn houdt het vrij wisselvallige weer aan, waarbij storingen en tijdelijke weersverbeteringen elkaar in snel tempo opvolgen. Diep winterse omstandigheden met vorst en sneeuw tot in de dalen zitten er ook volgens de laatste uitdraai van GFS en ECMWF niet in. Toch blijven de wintersport omstandigheden over het algemeen gezien vrij goed en hoeven we zeker niet bang te zijn voor zogenaamde "warmwater" scenario's. Volop genieten dus!


Ook in de omgeving van Mittelberg in het Kleinwalsertal prachtig weer nu.
Via @Hans Ter Braak
   
Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.
Met vriendelijke groet,

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: