Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 31 maart 2014

Aanhoudend zeer zacht lenteweer


De Alpen liggen onder invloed van een uitgebreide zone met hogedruk boven Europa. De komende dagen blijft het met zuidelijke winden dan ook zacht, zonnig en droog. In de tweede helft van de week wordt het tijdelijk minder zacht en nemen ook de neerslagkansen toe.

Winterweer buiten spel

April gaat op dezelfde (zeer) zachte voet verder als waarmee maart eindigde en het ziet er naar uit dat er voorlopig geen einde komt aan het veel te zachte en droge voorjaarsweer. De belangrijkste sturende druksystemen zijn een enorm lagedrukgebied boven de oostelijke Atlantische Oceaan en hogedrukgebieden  uitstrekkende vanaf het hoge noorden tot over west -midden Europa en de centrale Middellandse Zee. In de tweede helft van de week komt dan (tijdelijk) de klad in het zonnige hogedrukweer maar ook dan blijft het vrij zacht.


Zon, veel sneeuw en aangename temperaturen. Kortom genieten zoals hier in
Alta Badia

Door de bovengenoemde constellatie hebben we met een in hoofdzaak zuidelijke hoogtestroming te maken waarmee de zeer zachte lucht vanuit subtropische breedtegraden wordt aangevoerd. Deze lucht is echter niet geheel "zuiver" en vanaf het zuiden stroomt er vooral in de hoogte ook steeds weer wat vochtigere lucht over west Europa en de westelijke Alpen uit. De aanwezigheid van de wat vochtigere lucht verraadt zich vooral door de hogere bewolking (ijskristallen, cirrus) die het zonlicht dan weer wat meer en dan weer minder temperen.
 
Saharazand
Er zit echter niet alleen meer vocht in de atmosfeer, sinds gisteren hebben ook nog te maken met een ander fenomeen: Saharazand ! De afgelopen dagen werd er door lagedrukgebieden boven Noord Afrika een hoop Sahara-zand (stof) de atmosfeer "ingezogen" en door de zuidelijk hoogtestroming kunnen we sinds eergisteren deze concentraties "dust"  boven de Alpen warnemen . De komende dagen zullen de concentraties Saharazand boven centraal Europa en de Alpen nog verder gaan toenemen om rond het midden van de week het hoogtepunt te bereiken.


Ochtendrood, de oranje gloed wordt veroorzaakt door het aanwezige stof in de hogere
luchtlagen. Nog tot woensdag zullen we daar last van houden

Ofschoon we momenteel en ook de komende dagen met zeer zachte lucht te maken hebben zien lokaal we toch ook grote verschillen qua temperatuur. Deze ontstaan vooral door de grote regionale verschillen. Zo zien we in de zuidelijke Alpen en ook in de inner-alpine gebieden veelal nog een dik gesloten sneeuwdek. In bijvoorbeeld het Obergoms (Oberwallis) ligt er in het dal nog een laag sneeuw van een halve meter. Doordat de vegetatie hier nog geen rol speelt wordt de zonnestraling door het sneeuwdek niet "opgeslagen" en kan ook de lucht daarboven zich niet of maar ten dele wat opwarmen. Men kan stellen dat de helft van de zonnestraling afgeketst op de sneeuw (albedo effect) en de andere helft wordt benodigd voor het smelten van de sneeuw. Deze twee factoren zorgen ervoor dat het  in deze dalen een stuk kouder blijft (afkoelt) dan in de dalen waar de sneeuw weg is (opwarmt).


Het Obergoms in Oberwallis gistermiddag tijdens de Biathlon wedstijden, hier ligt
ondanks de hoge temperaturen gewoon nog een gesloten sneeuwdek van 50cm. 

Een soortgelijk fenomeen zien we ook in de buurt van grote water oppervlaktes, hier zorgt het koele water voor de afkoeling (en vaak ook mist). Overigens hoeven we ons voor wat betreft de sneeuw in hoger gelegen(ski) gebieden geen zorgen te maken. Deze zal pas in mei wanneer de zon nog meer aan kracht gewonnen heeft   aan volume gaan verliezen en de enorme bergen sneeuw die aan de zuidkant maar ook hoog-alpin aanwezig zijn zullen het nog tot in juni uitzingen. Natuurlijk gaat de kwaliteit door de hoge temperaturen wel langzaam achteruit maar met de zon erbij al met al gewoon nog goede wintersport condities en vooral ook prima vertoeven en genieten.


Ook de komende dagen kunnen we gewoon genieten van de zon en
de aangename temperaturen. Kaprun gistermiddag.

Vooreerst weinig verandering
Vandaag maandag en ook dinsdag verandert er per saldo niet veel in het algemene weerbeeld. Vooral in de westelijke Alpen kunnen opnieuw hogere wolken(velden) overdrijven die voor een diffuus zonlicht zorgen. De oostelijke Alpen hebben opnieuw met veel zon en staalblauwe luchten te maken en eventuele (zeer) dunne hogere bewolking zal hier geen belemmering voor de zon vormen. In de bergen wordt het in de heldere droge lucht dus weer genieten van de magnifieke vergezichten. Ook qua temperaturen weinig nieuws onder de zon, het is voor de tijd van het jaar opnieuwzeer zacht. Op 2000 meter ligt het kwik tussen de 4 en 7 graden en op 3000 meter iets onder of rond het vriespunt. Het nulgraden niveau vinden we terug tussen de 2700 en 3000 meter. Ook de wind vormt geen thema, meestal zwak uit zuidoost richtingen
 
Neerslag op (hoogte)laag
De in kracht toenemende zuidelijke stroming wordt veroorzaakt doordat het lagedrukgebied boven de oostelijke Atlantische Oceaan langzaam wat naar het oosten schuift. Tevens ontstaat er boven de westelijke Middellandse Zee een apart laag. In de tweede helft van de week snoert dan een deel van het Atlantische laag boven midden Europa af en trekt onder verder oplossing als hoogtelaag net ten zuiden van de Alpen  naar de centrale Middellandse Zee.

Een hoogtelaag trekt vanaf vrijdag onder de Alpen door naar Griekenland. Hierdoor
wordt het vanaf donderdag tijdelijk wisselvalliger.

Dit heeft tot gevolg dat de bewolking verder toenemend en vooral langs e Alpenzuidkant de Stau neerslag wat verder gaat intensiveren. De meeste zon is donderdag voor de oostelijke Alpen bestemd. Met het verder doortrekken van het laag en het draaien van de stroming naar oost zal de föhn in de loop van vrijdag van west naar oost geleidelijk weer gaan liggen en kan er ook aan de Alpennoordkant en het oosten wat (buiige) neerslag gaan vallen. Diegenen die sneeuw willen zien zullen toch al snel boven de 2100 a 2300 moeten uitwijken, dit zal ongeveer de hoogte van de sneeuwvalgrens zijn.
 
Oostelijke Alpen even in koudere polaire lucht
In het weekend zien we het hoogtelaag oplossend alweer boven Griekenland liggen en vanuit het westen krijgen we te maken met luchtdrukstijgingen en dus weer een inzettende weersverbetering. Het oosten van de oostelijke Alpen komt tijdelijk in markant koudere lucht te liggen die aan de oostflank van een hoog over de Balkan uitstroomt en deels dus ook Oostenrijk toucheert. Neerslag wordt er dan echter niet of nauwelijks verwacht. Mocht er toch wat vallen dan kan dit boven de 1000 meter in vaste vorm zijn.


Evenals het ECMWF berekent ook het  GFS in het weekend een tijdelijke instroom
van koudere lucht over het oosten.

Vanaf zondag zien we een uitloper van het Azorenhoog via het Iberische Schiereiland tot over west en centraal Europa opbouwen. Begin van de nieuwe week ligt dan vrijwel het gehele Europese continent onder een groot hogedrukgebied. Met een aanvoer vanuit het zuiden en door luchtdrukdalingen binnen het hoog wordt het opnieuw zeer zacht en zonnig lenteweer.Vooral rond het midden van de week wordt in het voorveld van een nieuw Atlantisch laag met kern boven IJsland met een in kracht toenemende zuidwestelijke hoogtestroming warme subtropische lucht over grote delen van west Europa en de Alpen aangevoerd. Donderdag stevent een koufront, eveneens behorende bij de bovengenoemde depressie, vanuit het noordwesten de Alpen. Of dit front met koudere lucht  en neerslag (sneeuwval tot 1200 a 1000 meter) de Alpen zal gaan bereiken is nog onzeker.
 
Zomertijd, einde dagelijkse Alpenweer berichten
Met de ingang van de zomertijd die gisternacht is ingegaan en met 1 april op de kalender is ook de tijd weer aangebroken dat we gaan stoppen met de dagelijkse uitgebreide Alpenweerberichten. Nadat Michael zich gisteren al heeft "verabschiedet" doe ik dat dan vandaag. We hebben sinds 1 oktober met veel plezier dagelijks geprobeerd een zo eerlijk en objectief mogelijke weerverwachting op te stellen. Dit viel niet altijd mee omdat het een rare, ongewone winter was die zich vooral kenmerkte door grote verschillen. Algemeen was het door de overheersende zuidwestelijke hoogtestroming veel te zacht en droog aan de noordkant en viel er extreem veel sneeuw in het zuiden. Deze verschillen en de gemengde gevoelens en emoties kwamen in de reacties nogal eens naar voren. Desondanks was het mede ook door jullie feed-back, input en berichtgeving vanaf locatie voor ons een zeer geslaagd wintersportseizoen. Tevens willen we jullie ook bedanken voor de vele foto's die we via de APP vanaf locatie toegezonden kregen, top !


Het was weer mooi !

Mocht de situatie er aanleiding toe geven of er zich interessante ontwikkelingen voordoen dan zullen we daar natuurlijk nog wel op inhaken. Laten we afspreken dat we elkaar in ieder geval vanaf 1 oktober 2014 weer zullen "ontmoeten". Een ieder die nog op wintersport gaat een heel fijne tijd toegewenst en alle andere een fijn voorjaar en mooie zomer. Ciao

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig)





Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: