zondag 30 maart 2014

Aanhoudend zonnig en voorjaarsachtig wintersportweer

Een hogedrukgebied boven de Noorse Zee heeft een uitloper naar het midden van Europa en houdt Atlantische storingen voorlopig op gepaste afstand. In grote lijnen verandert er de komende dagen weinig in deze situatie, waardoor het vrij zonnig en tamelijk voorjaarsachtig Alpenweer blijft.


Maart sluit zonnig en warm af


Met het inluiden van de zomertijd lijkt ook de zomer meteen zijn intrede te hebben gedaan in de Alpenlanden. Met een zon die overuren maakt en temperaturen die bijna zomers aandoen zou je bijna denken dat we al veel verder in het seizoen zitten. En als we iets verder kijken verandert er de komende dagen nog niet erg veel in het huidige weerbeeld, en zou er op zijn vroegst rond donderdag/vrijdag weer eens wat neerslag kunnen gaan vallen.


Mittelberg/Kleinwalsertal biedt nog perfecte mogelijkheden! Via @App


Tegelijkertijd in  het wat lager gelegen Westendorf waar de omstandigheden
steeds voorjaarsachtiger gaan aandoen. Via @App
 
Grote verschillen in dag en nachttemperatuur
Terwijl we overdag in de Alpen het voorjaar in ons hoofd hebben zitten kan s' nachts de temperatuur lokaal nog even flink onderuit gaan. Afgelopen nacht zakte het kwik bijvoorbeeld in Sils (1700m) in het Zwitserse Ober-Engadin bij een onbewolkte hemel en een compleet weggevallen wind nog tot -17,5 graden C! Zeer strenge vorst dus en serieus koud en wat een verschil met de temperaturen die overdag opgemeten worden. Wat zou je denken van de 21,2 gr C die de thermometer in Murg (435m) in Saint Gallen aangaf. Een verschil van bijna 40 graden tussen de dag en nachttemperatuur. Dit zijn typisch thermische voorbeelden van "open hogedrukweer" waar we op dit moment mee te maken hebben, waarbij de zon je overdag een bijna zomers gevoel geeft maar s' nachts bij een heldere hemel boven het sneeuwdek de nachtelijke uitstraling zijn ijzig koude werk nog kan gaan doen.


De Alpen compleet onder invloed van hogedrukgebieden, waarbij storingen
voorlopig geen schijn van kans maken
! @KNMI/Hirlam
 
Voorlopig nog weinig verandering
In grote lijnen verandert er de komende dagen nog weinig aan de synoptische situatie. Een gebied met hoge barometerstanden is vrij persistent aanwezig in het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen, en heeft een uitloper naar het midden van Europa. Neerslag brengende storingen worden hierdoor op gepaste afstand gehouden en kunnen het Alpengebied voorlopig nog niet gaan bereiken. Het blijft dan ook droog in de Alpenregio waarbij er van tijd tot tijd wat hoge sluierbewolking kan gaan overdrijven waar de zon met gemak doorheen kan gaan schijnen. De sneeuw kan zich op de hogere pistes voorlopig nog vrij goed handhaven, want een situatie van wind in combinatie met vochtige lucht is voorlopig niet aan de orde!


GFS diagram met prikpunt Centrale Alpen. Voorjaarsachtig en tot het einde
van de week geen neerslag van betekenis. @MeteocielFr
 
Lange termijn
Aan het einde van de week lijkt de 'hogedrukbrug' boven de Alpen uiteindelijk dan toch afgebroken te gaan worden. Het Europese ECMWF berekent rond vrijdag een ondiep lagedrukgebied boven de omgeving van Noord Frankrijk welke koers zou moeten gaan zetten richting het Alpengebied. In het voorveld van dit systeem gaat de Südföhn weer opspelen en gaan de neerslagkansen tegelijkertijd flink toenemen. Als ik naar het berekende nulgradenniveau kijk van rond die periode, vinden we de sneeuwvalgrens pas ruim boven de 1500 meter terug tegen die tijd. We moeten natuurlijk niet vergeten dat op dat moment alweer in de eerste aprilweek zijn aanbeland!


ECMWF prognose aanstaande vrijdag, waarbij een storing richting de
Alpen wordt berekend. @Wetterzentrale
 
Einde seizoen Sneeuwhoogte.NL
De tijd is werkelijk omgevlogen en de maand april staat alweer voor de deur. Dit was voor mij dan ook het laatste weerbericht van dit seizoen. Een seizoen waar ik met ontzettend veel plezier op terugkijk, en waarin we met zijn allen ontzettend veel hebben meegemaakt met als hoogtepunt de "Kerstthriller" rond 1e en 2e kerstdag! Het was vooral een seizoen van de Südstau de afgelopen winter, en gaan we maar weer eens kijken wat de atmosfeer het komende wintersportjaar allemaal voor ons in petto heeft. Voor degenen die nog gaan skiën/boarden zou ik zeggen: heel veel plezier, en voor alle anderen: fijne zomervakantie en tot in oktober! Johann schrijft morgen het laatste weerbericht van dit seizoen en zal wanneer de situatie erom vraagt nog eventueel updates plaatsen.

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


WaarschuwingHet lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig)Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)Geen opmerkingen: