zaterdag 29 maart 2014

Onder hogedruk zonnig en zeer zacht

Een Scandinavisch hogedrukgebied breidt zijn invloed verder over midden Europa en de Alpen uit. Zeker tot in de eerste helft van de week zal aan dit drukpatroon niet veel veranderen en kunnen we genieten van zacht en zeer zonnig lenteweer.


Voorjaarskriebels


Ondanks de nabijheid van maar liefst 4 lagedruk gebieden konden we  gisteren in de Alpen toch al heel mooi profiteren van de stijgende luchtdruk. Daarnaast nam ook de koude noordoosten wind (Bise) verder in kracht af en met de zon stegen de temperaturen lokaal al weer tot lenteachtige 16 a 18 graden. Lokaal werd er in Zwitserland (Baselland, Wallis) maar ook in Oostenrijk (Burgenland) bijna 20 graden gehaald. Ook in de bergen kwam het kwik weer wat hoger uit met temperaturen die op 2000 tot een graad of 3 stegen.


De hoge temperaturen en al krachtige voorjaarszon eisen vooral hun tol op de lagere
pistes. Beneden de 1200m klunen, daarboven alles nog goed, zo meldt men via de
APP vanuit Hinterglemm


Rock the piste! Prachtig weer en super pistes in Avoriaz (via APP)


Even geen zin meer in skien, gewoon lekker partijtje volleyballen. Orcieres 1850

Weekend in teken van de zon
Kijken we naar de weerkaarten dan zien we dat het Scandinavisch hoog (Kai) zicht wat in zuidelijke richting uitbreidt en dat de belangrijkste lagedrukgebieden zich op de Atlantische Oceaan en de zuidoostelijke Balkan uitleven. Een apart hoogtelaag bevindt zich boven de westelijke Middellandse Zee maar ook dit systeem zal het overgrote deel van de Alpenweer ongemoeid laten.
Na een heldere nacht met lokaal boven de sneeuw in de hogere dalen 10 tot 12 graden vorst staat de de zaterdag opnieuw in het teken van veel zon en veelal is het gewoon wolkeloos. Door het hoogtelaag boven de westelijke Middellandse Zee kan in de loop van  de dag in de zuidwestelijke Alpen tot over de Zwitserse Alpenhoofdkam (Berner Alpen) wat hogere bewolking binnendrijven die de zonnestraling iets kunnen temperen en deels voor een diffuus zonnetje zorgen.


Actuele radar, hogere bevindt zicht boven de zuidwestelijke Alpen
(bron WetterOnline)

De oostelijke Alpen zullen van de hogere bewolking gevrijwaard blijven en enkele kleine "mooi-weer" wolkjes boven de bergen mogen geen naam hebben. Wel kan lokaal de zuidenwind overdag in kracht toenemen en deze is vooral voor het gevoel nog behoorlijk koud, de noordkant krijgt te maken met een zwakke Südföhn.

De temperaturen kunnen opnieuw wat winst gaan pakken, op 2000 meter stijgt het kwik tot een graad of 3 a 7 en op 3000 meter een graad of -3 . Het nulgraden niveau varieert tussen de 2200 en 2800 meter, in het oosten stijgend tot 3000 meter.  Met föhn kan het kwik in de dalen en föhngebieden lokaal tot 22 a 23 graden oplopen.


Het belooft een heel mooi weekend te gaan worden. Webcam
Santa Caterina, Sunny Valley, 2500m 

Na een "Sternenklarer" nacht krijgen we zondag met rustig, zonnig en zeer zacht voorjaarsweer te maken. Wat hogere bewolking kan opnieuw in de westelijke Alpen overdrijven en verder door de dagelijkse gang weer de onschuldige cumulus wolkjes boven de bergen. De temperaturen gaan vooral in de bergen nog iets omhoog waarbij het nulgraden niveau rond de 3000 meter komt te liggen. Verder verandert er qua temperaturen niet veel, wel zal het door een wat afnemende wind voor het gevoel wat warmer aanvoelen.

Aanhoudend zeer zacht
Ook de eerste helft van de nieuwe week verandert er aan de drukverdeling nog niet veel. Onder invloed van hogedruk boven het Europese continent en de centrale en oostelijke Middellandse Zee houden we nog steeds een zuidelijke stroming waarmee zeer zachte en relatief droge lucht wordt aangevoerd. Doordat aan de oostflank van een wat afzakkend Scandinavisch hoog wat koudere lucht richting het zuiden op transport wordt gezet gaat vanaf dinsdag vooral in de oostelijke Alpen het kwik omlaag. Ook elders merken we vooral op hoogte de instroom van de wat koelere lucht maar met 5 tot 3 graden op 2000 meter is het ook dan nog steeds zacht voor de tijd van het jaar. Daarnaast ziet het ernaar uit de de wat koeler lucht vanaf woensdag alweer het veld moet ruimen voor veel zachtere (föhn)lucht.


ECMWF voor woensdag 2 april, met een zuidelijke hoogtestroming
maakt koude vanuit het noorden lucht geen schijn van kans

Deze zachte lucht vanaf  zuidelijke breedtegraden wordt op transport gezet door een depressie die vanaf de oostelijke Atlantische Oceaan het west Europese continent binnentrekt. Met een naar zuid draaiende stroming komt de Südföhn opzetten en tegelijkertijd begint zicht in de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen vochtige lucht te stuwen. Vanaf dinsdag dan wel woensdag neemt de bewolking hier ook steeds verder toe gevold door eerste regen(buien). Donderdag en vrijdag zouden aan de zuidkant weleens regenachtig kunnen gaan verlopen waarbij het in de Südstau ook aanhoudend en intensief kan regenen. De noordkant houdt het mede dank zij de föhn meest droog. De sneeuwvalgrens ligt  rond de 2000 meter.

Geen kou en sneeuw in zicht
In het weekend trekt het laag verder naar het oosten en zondag zien we het als koude-put verder oplossend boven Griekenland terug. Hogedruk zwaait de scepter boven noord, west en centraal Europa. Met een continentale stroming (oosthoek)  belooft het na het wegtrekken van het hoogtelaag opnieuw zonnig te gaan worden waarbij de temperaturen tijdelijke op een iets lager niveau komen te liggen, koud wordt het echter dan ook niet.


ensembles GFS, ook hier geen kou in zicht en aanhoudend (zeer) zacht

Tot zover voor vandaag, geniet van het mooie weer en vooral niet vergeten goed in te smeren of uw huid te bedekken. (UV index 6 tot 7 in de bergen). Morgen meer Alpenweer dan weer met Michael. Fijne dag en Ciao

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig)

Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: