Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 28 maart 2014

Hogedruk, veel zon en zachter

Stijgende luchtdruk zorgt voor een algemene weersverbetering. Niet alleen krijgen we meer zon, ook gaan de temperaturen in alle hoogtes flink in de lift. Zowel in het weekend als ook de eerste dagen van de volgende week zal hogedruk voor zeer zacht en zonnig lenteweer zorgen.


Overgang naar zonnig lenteweer


Gisteren waren de Alpenlanden als het ware omsingeld door lagedrukgebieden en ronddraaiende storingen. Ofschoon we er niet direct meer te maken hadden konden we toch wel merken dat we niet met een stabiele atmosfeer te maken hadden. Dit gold met name voor de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen. Deze hadden te maken met de invloed van een (hoogte)laag met kern net ten oosten van Corsica-Sardinië. Zoals al verwacht lag het systeem te zuidelijk en dus niet gunstig voor een retour d'est of Südstau. Veel neerslag viel er dan ook niet en meest bleef het bij bewolking die de zon  afschermde. Overdag trok dan ook aan de oostelijke zuidkant meer bewolking binnen met later op de dag ook hier wat (lichte) regen en boven de circa 1000meter sneeuw. Ondanks de afwezigheid van hogedruk had vooral de Alpennoordkant ook te maken met zonnige perioden en deels was het gewoon zonnig. Dit kwam doordat met een oost tot noordoosten wind (Bise) duidelijk drogere lucht werd aangevoerd.


Knalblauwe luchten gisteren al boven de noordelijke Zwiterse Alpen


Meer vocht (bewolking) zat vooral nog aan de zuidkant zoals hier in
St. Christina (Santa Cristina, via APP)

Het hoogtelaag is inmiddels verder naar het oosten getrokken en de neerslag valt nu vooral in Griekenland. Een ander (hoogtelaag) met koudere lucht strekt zich ook vandaag nog uit vanaf het zuiden van de Britse Eilanden via het westen van het Iberische Schiereiland (afgelopen dagen sneeuw op Mallorca) tot over Noord Afrika. Dit systeem trekt zich echter de komende dagen terug op de Atlantische Oceaan en zal het Alpenweer voorlopig ongemoeid laten. Onze ogen moeten daarentegen gericht zijn op een Scandinavisch hoog. Dit hoog gaat zich geleidelijk naar het zuiden toe uitbreiden en het weer in grote delen van West  Europa en de Alpen positief beïnvloeden.


Actuele radar beeld: de meeste bewolking is vannacht opgelost en het belooft
een zonnige dag te gaan worden (bron WetterOnline)

Afgelopen nacht is door luchtdrukstijgingen in het overgrote deel van de Alpen de bewolking verder opgelost en belooft het een zon overgoten dag te gaan worden. Wel kunnen er met het het vorderen van de dag en met voorkeur voor de bergen enkele  onschuldige stapelwolkjes ontstaan, het blijft echter droog. De temperaturen kunnen al wat winst gaan pakken met in de dalen maxima tussen de 10 en 18 graden. Op 2000 meter stijgt het kwik naar 1 tot 2 graden en op 3000 meter naar - 8 tot -6 graden. Het nulgraden niveau stijgt van 1500 naar 2200 meter.


Ook in Mellau -Bregenzerwald bereiden ze zich voor op het mooie weer

Weekend Kaiserwetter
Het weekend staat vol in het teken van de zon, enkel de zuidwestelijke Alpen krijgen met de zuidelijke stroming met wat vochtiger lucht te maken waardoor er hier ook wat bewolking kan ontstaan. Met een opkomende lichte Südföhn wordt het aan vooral aan de noordkant nog een stuk warmer, hier kan het kwik tussen de 20 en 24 gaan oplopen. In de bergen stijgt het nulgraden niveau verder naar circa 2500 meter en op 2000 meter pendelt het kwik tussen de 6 en 2 graden, laagste waardes zuidkant.

Aanhoudend zacht
Maandag zien we dat het Scandinavische hoog zich met zijn centrum in het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen heeft verplaatst. Het behoudt echter een uitlopen die via centraal Europa en de Middellandse Zee een verbinding houdt met een ander hoog met centrum boven Noord Afrika (Algerije). Doordat de hoogte-as zich ten oosten van de Alpen bevindt en onder druk van de depressie die nog steeds op de oostelijke Atlantische Oceaan ligt houden we een meest zuidelijke hoogtestroming.


ECMWF maandag 1 april, met een zuidelijke stroming wordt zeer zachte lucht
aangevoerd

Uit deze hoek behoeven we natuurlijk geen kou te verwachten. Het is en blijft zacht tot zeer zacht, dit geldt met name voor de noordelijke Alpen waar de Südföhn voor nog een extra thermische oppepper zal zorgen. Verder zal de zon prominent aanwezig zijn. Aan de zuidkant zal door de in kracht toenemende zuidelijk hoogtestroming de lucht aan  de zuidkant gaan stuwen met als gevolg meer bewolking en toenemende neerslagkansen.

Hoge sneeuwvalgrens
Ook op de langere termijn verandert er niet veel aan het stromingspatroon. Dit betekent dat we de gehele week en waarschijnlijk ook het daarop volgende weekend in zachte lucht verblijven. Wel neemt de invloed van depressies met hun storingen die periodiek midden Europa intrekken toe, hier door zullen de mooie kantjes eraf gaan en kan er tijdens frontpassage(s) regen vallen en pas boven de circa 2000 meter sneeuw. De winter is en blijft ver weg, koude lucht stroomt weliswaar steeds weer aan de oostflank van het Scandinavische hoog naar het zuiden maar veel verder dan west Rusland en de Baltische staten kan deze niet komen.


Ook het GFS sluit zich aan bij het ECMWF, een evt temperatuursdaling die het model
al enkele dagen rond de 5 april simuleert lijkt niet waarschijnlijk

De komende dagen kunnen we dus genieten van Kaiserwetter en mede door de droge lucht (lage dauwpunten) zal de kwaliteit van de sneeuw op de pistes goed blijven. Dit geldt zeker voor de hoger gelegen pistes. Volgende week met het instromen van de vochtigere lucht (hogere dauwpunten) zullen de condities van sneeuw en pistes er echter niet beter op gaan worden. Dit geldt in het bijzondere voor de gebieden onder de circa 2000 meter waar regen een extra aanslag op het aanwezige sneeuwdek zal gaan plegen. De komende dagen dus nog maar even genieten van de sneeuw en zon !

Tot zover, fijne dag en tot morgen, Ciao


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig)





Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: