donderdag 27 maart 2014

Vrij zonnig, zuidkant nog kans op enkele sneeuwbuitjes

Een lagedrukgebied boven de Golf van Napels heeft nog steeds invloed op het weerbeeld aan de Alpenzuidkant, waarbij er lokaal nog enkele geïsoleerde sneeuwbuien tot ontwikkeling kunnen gaan komen. Aan de Noordzijde is het over het algemeen vrij zonnig en dit zonnige weer gaat de komende dagen in het gehele Alpengebied een hoofdrol opeisen

 

Kaiserwetter keert terug

 

De verschillen tussen de noordelijke en zuidelijke Alpen waren gisteren tamelijk groot. Terwijl de noordzijde wetterbegünstigt was, hadden de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam te maken met vrij bewolkt wintersportweer, waarbij er lokaal ook nog enkele sneeuwbuien zijn gevallen. De komende dagen gaat het Kaiserwetter in het gehele Alpengebied weer zijn intrede doen, en maken we ons weer op voor een super weekend!


Genieten geblazen gisteren in les Deux Alpes via de @App


De vuilniswagen wordt op de Bettmeralp aan de gondel gekoppeld en afgevoerd.
Een heel creatieve oplossing! Via @Johann
 
Alpenzuidkant nog gevoelig voor bewolking
Het Middellandse Zee lagedrukgebied dat vandaag langzaam in de richting van de Golf van Napels koerst, veroorzaakt nog steeds vrij bewolkt weer aan de Alpenzuidkant. De vochtige luchtmassa's draaien mooi tegen de wijzers van de klok in en schampen de gehele zuidelijke Alpenboog. Hierdoor kunnen er vandaag in de zuidelijke Franse Alpen, de westelijke Italiaanse Alpen en Zwitserse Walliser Alpen nog enkele meest licht sneeuwbuien tot ontwikkeling gaan komen. Meer oostelijk in de richting van Tessin, de zuidelijke Graubünden en de Dolomieten blijft het vandaag ook vrij bewolkt, maar is de kans op sneeuwbuien aanzienlijk kleiner. We vinden de sneeuwvalgrens vandaag terug rond de 1100 meter en ligt die in de meer oostelijk gelegen gebieden iets hoger. Aan de Alpennoordkant is er geen vuiltje aan de lucht, want de Mediterrane bewolking kan niet over de hoodfkam gaan heen stromen waardoor het hier wederom een prachtige dag gaat worden!


Fraaie infra-rood opname van afgelopen nacht. De cyclonale bewolking draait tegen
de wijzers van de klok in om het lagedrukgebied. @EuMetsat/BuienRadar


Fraaie nachtelijke opname van het Lauterbrunnen dal bij Wengen
via @WengenSwiss
 
Hogedrukinvloed neemt toe
De neuzen van de toonaangevende weermodellen wijzen de aankomende week eensgezind allemaal dezelfde kant op. hogedrukgebieden gaan de regie volledig overnemen en gaan we ons opmaken voor een vrij zonnige, maar tevens ook vrij warme wintersportweek. De luchtdruk stijgt de komende dagen boven noord Europa, waarbij het zwaartepunt van hogedruk in de omgeving van IJsland wordt berekent. Tegelijkertijd ontwikkelt zich een aparte hogedruk kern boven het zuiden van Italië die verbinding zoekt met het IJslandse hogedrukgebied. Hierdoor kunnen Atlantische storingen voorlopig niet meer tot het Alpengebied gaan doordringen, waardoor er voorlopig geen sneeuw meer wordt verwacht.


hogedrukgebieden houden de sneeuw voorlopig buiten de deur

Zonnig en oplopende temperaturen
De temperatuurclusters laten er geen gras over groeien in de laatste maartweek. Het nulgradenniveau gaat in de loop van de week stijgen naar hoogtes van rond de 3000 meter, waardoor het weer voorjaarsachtig zal gaan aanvoelen. De sneeuw zal het op de lage en middelbare zuidhellingen weer moeilijk gaan krijgen, en wordt het gewoon weer een kwestie van er s'morgens op tijd de ski's onderbinden. Op de hoger gelegen pistes zullen de sneeuwcondities nog niet al teveel aangetast gaan worden. Wij verwachten de komende week vrij weinig wind, en de lucht is relatief gezien erg droog en dat zijn gunstige factoren voor het behoud van de sneeuw. Onder dit soort omstandigheden kan de sneeuw op de hogere niveaus bij temperaturen van boven het vriespunt alleen verdampen en is van smelten nauwelijks sprake. Gewoon genieten dus!


Kaiserwetter keert terug!

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


WaarschuwingHet lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code oranje (3-wezenlijk) en -of code rood (4 - groot). Door de sneeuwval van de afgelopen dagen in combinatie met een instabiele onderlaag is de situatie deels nog "precair".Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: