Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 26 maart 2014

Licht wisselvallig, sneeuw(buien) voor zuidwestelijke Alpen

Een complex lagedrukgebied boven het midden van Europa zorgt over het algemeen voor licht wisselvallig wintersportweer, waarbij er vooral in de zuidwestelijke Alpen van tijd tot tijd sneeuwbuien tot ontwikkeling kunnen gaan komen. Het wordt langzamerhand weer iets minder koud in het Alpengebied

Af en toe wat sneeuw


Wij zijn ondertussen alweer in de laatste maartweek aanbeland en wat worden we verwend met sublieme condities zeg! Je kan merken dat we al weer wat verder in het seizoen zitten, waarbij vooral de dagen alweer flink aan het "lengen" zijn. Aankomend weekend wordt dan ook de klok een uur vooruit gezet en gaan we weer met zijn allen over op de zomertijd! In de Alpen laat het zomerweer voorlopig nog even op zich wachten, al gaan de scherpe koude kantjes er langzaam toch wel vanaf!


Wat een rust. Uitnodigende pistes in de omgeving van Scheffau via de @App


Ook in Hinterglemm zwaar besneeuwde pistes via de @App

Vooral nog wat sneeuw voor zuidwestelijk Franse en Zwitserse Alpen
Vandaag maken vooral delen van les Alpes Maritimes, de Dauphiné en de Walliser Alpen kans op wat sneeuw, waarbij de sneeuwvalgrens schommelt tussen ongeveer een 800 en 1200 meter hoogte. Het gehele aandachtsgebied verkeerd onder invloed van een complex lagedrukgebied met meerdere lagedruk kernen, waarbij een laag boven de centrale Middellandse Zee het weer vooral in de zuidwestelijke Alpen vrij negatief beïnvloed. Het bijbehorende frontensysteem zorgt vooral in de Franse, Italiaanse en Zuid Zwitserse Alpen voor vrij veel bewolking en af en toe wat sneeuw. De gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam hebben vandaag de beste zonkansen, en met een niet al te sterk aanwezige wind wordt het hier gewoon weer een superdag!


Twee lagedrukkernen in beeld, waarbij het zuidelijke lagedrukgebied het weerbeeld
aan de Alpenzuidkant beïnvloedt. @Buienradar/EuMetSat

De komende 2 dagen blijft de rondtollende storing boven de centrale Middellandse Zee bepalend voor het weer aan de Alpenzuidzijde, waardoor er hier over het algemeen vrij veel bewolking aanwezig is. In de westelijke Alpen blijven vooral les Alpes Maritimes en Dauphiné gevoelig voor door convectie getriggerde sneeuwbuien. Nabij de kern van het lagedrukgebied bevindt zich op hoogte een bel met ijskoude bovenluchten, waardoor er vooral overdag door de "dagelijkse gang" sneeuwbuien tot ontwikkeling kunnen gaan komen. De sneeuwvalgrens schommelt in het gehele Alpengebied gemiddeld tussen de 1200 en  1500 meter, en laat langzaam een licht stijgende tendens zien.

Vrij mooi weekend in aantocht
Het vervelende Middellandse Zee laag vult aan het eind van de week verder op en verliest zijn grip op het Alpenweer. Tegelijkertijd gaat de luchtdruk weer stijgen boven de Alpenregio, waardoor de neerslagkansen verder afnemen en de zon weer uitbundig tevoorschijn gaat komen. De temperaturen zitten weer wat in de lift, met een nulgradenniveau dat gaat stijgen tot ruim de 2000 meter. In de dalen kan zich tegen die tijd wel weer vervelende hochnebel gaan vormen, maar daarboven is het gewoon stalend wintersportweer. Morgen zal ik de langere termijn weer wat verder onder de loep gaan nemen, en gaan we eens kijken hoe het Alpenweer zich verder zal gaan ontwikkelen.

Langzaam minder koud en afnemende neerslagkansen. @GFS/Meteociel Fr


Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


WaarschuwingHet lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code oranje (3-wezenlijk) en -of code rood (4 - groot). Door de nieuwe sneeuwval en grotere sneeuwhoeveelheden in combinatie met een instabiele onderlaag is de situatie deels "precair".Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: