dinsdag 25 maart 2014

Geleidelijk oplopende temperaturen

De Alpen liggen tot het midden van de week onder invloed van een (hoogte)laag. Koude en labiele luchtmassa's zorgen voor een (licht) wisselvallig weerbeeld. Vanaf donderdag stijgt de luchtdruk geleidelijk weer en kunnen de temperaturen elke dag wat winst gaan boeken.

Opklaringen, lokaal nog een sneeuwbui


Sinds zaterdag is achter een koufront veel koudere lucht over de Alpen uitgestroomd wat leidde tot sneeuw en vorst tot in de dalen. De meest koude lucht in de wat hogere atmosfeer bereikte echter de afgelopen 24 uur de Alpen. Vanuit het noordwesten daalde de temperatuur op het 500hPa vlak (circa 5400 meter hoogte) naar waardes tot 32 a 34 graden onder nul en daarmee was het hogerop nogmaals een graad of 8 a 9 kouder dan op zondag.

Typisch aprilweer
Het was juist deze koude lucht  in de hoogte die zorgde voor een labiele opbouw van van die atmosfeer en daarmee het ontstaan van die mooie stapelwolken die door de dagelijkse gang (toename temperatuur gradiënt) op veel plaatsen het buien stadium bereikten. Dit proces werd ook nog eens versterkt door de bergen (orografie) en een lichte Nordstau met daardoor juist daar de voorkeur voor de buien. De west en zuidkant had mede door de noordelijke stroming minder last van de kou en de buien. Veelal scheen hier de  zon of was het mooi opgeklaard of zonnig en meteen ook een stuk zachter.


Blik gisteren vanuit de weerkamer in Termen: prachtige polaire luchten die vooral
boven de bergen het buienstadium bereikten en uitsneeuwden. Mooi is ook de scherpe
sneeuw(val)grens op circa 950 meter te zien
 
Zeer goede wintersport condities
Lokaal viel er de afgelopen 24 uur nogmaals zo'n 30 tot 50cm sneeuw en hier en daar werd er 70cm gemeld. Maken we de balans van het afgelopen weekend op dan kunnen we stellen dat de weermodellen (en wij) tevreden mogen zijn met hetgeen geprognosticeerd werd. In vrijwel het gehele Alpen gebied is er sneeuw van betekenis gevallen en ditmaal konden ook de gebieden die deze winter steeds weer naast het bekende "potje pisten" van de sneeuw profiteren. Lokaal viel er ook hier een halve meter of meer. Met de verse sneeuw zijn de sneeuwcondities overal weer duidelijk verbeterd en goed tot zeer goed.


Cumulatieve sneeuwval Alpen afgelopen 5 dagen

Keerzijde van de medaille is het weer toegenomen lawine gevaar. Vooral ook door de warmte van de afgelopen 2 weken is de opbouw van het sneeuwdek alles behalve stabiel en geldt er algemeen een gevaren code 3 (oranje -wezenlijk) tot 4 (rood -groot). Gezien de precaire situatie dus de komende dagen oppassen geblazen en wanneer u niet bekend met met het terrein en de gevaren (risico's) beter gewoon binnen de gemarkeerde pistes blijven.


Winter Träume en maagdelijke sneeuw en rust, Orcieres 1850 gistermiddag

Veel meer mooie foto's ingestuurd vanaf locatie via de Sneeuwhoogte.nl APP zie -Hier-
 
Koude nacht
Vannacht kon het onder een deels heldere hemel en met wegvallende wind boven de sneeuw flink afkoelen. In het laagland en de lagere dalen bleef het meest bij lichte tot matige  vorst, in de wat hoger gelegen dalen vroor het meest matig tot streng tot zeer streng en natuurlijk werd het weer het koudst in de bekende "Kältelöcher". Het koud werd het in de Glattalp met -24°C maar ook de Brunnekogel met -21°C en St Moritz met -19.1°C mochten er wezen
 
Minder zonnig, enkele sneeuwbuien
Na de koude start krijgen we overdag met een wisselend weerbeeld te maken waarbij de meeste zon in de ochtend wordt verwacht. In de westelijke en zuidwestelijk Alpen komt wat meer (hogere) bewolking binnendrijven en  de noordkant van de centrale Oostenrijkse Alpen hebben nog met wat Nordstau effecten te maken en hier en daar valt er nog wat lichte sneeuw. De meeste zon zien we op dit moment in het westen van Oostenrijk (Vorarlberg, Tirol) en de oostelijke zuidkant als ook in de Dolomieten.


Winterwonderland en Traumwetter vanmorgen in de Arlberg (Stuben)

en ook in de Dolomieten (Alta Badia) alles top !

Naar het westen toe echter ook opkomende (hogere) wolkenvelden. Bellwald (Wallis)

Verder vandaag door de dagelijkse gang weer de vorming van stapelwolken die lokaal een sneeuwbui kunnen produceren. De temperaturen zijn iets hoger dan gisteren en vooral in de bergen is de aanwezigheid van de koude polaire lucht nog goed te merken. Op 2000 meter zien we temperaturen rond de - 5 a - 6 graden en op 3000 meter vriest het een graad of 12. Het nulgraden niveau pendelt tussen de 1400 en 1500 meter en mocht het tot een bui komen dan sneeuwt het boven 700 tot 1100 meter. Sneeuw van betekenis wordt vandaag nergens meer verwacht.
 
Zuiden meer bewolking en wat neerslag
Woensdag en donderdag verandert er grosso modo niet veel. Mooie opklaringen met voorkeur voor de noordkant van de Alpenhoofdkam met in de loop van de dag weer kans op een lokale sneeuwbui. Mogelijk dat de westelijke Alpenzuidkant richting de donderdag en op donderdag wat sneeuw gaat meepakken door de invloed van een apart laag boven de westelijke Middellandse Zee. Vooralsnog worden er door de vrij zuidwestelijk ligging van het laag geen grote hoeveelheden verwacht en met 5 tot 15cm en lokaal nog wat meer is het wel gedaan. Ik moet er nog wel bij vermelden dat de neerslaghoeveelheden door de modellen nog verschillend wordt opgepakt.


WRF met de neerslag voor de komende 5 dagen. Vooral de westelijke Italiaanse
Alpenboog maakt kans op sneeuw
 
Oplopende temperaturen en veel zon
Vanaf donderdag zien we, evenals ook gisteren door de modellen gesimuleerd, de sturende druksystemen (hoog Scandinavië -laag midden Europa) naar het westen toe verschuiven. Doordat boven de Europese continent de luchtdruk stijgt en de wind geleidelijk de zuidhoek gaat opzoeken zullen de temperaturen aan een opmars beginnen. Vooral in de bergen gaan we de verzachting merken met een nulgradengrens die tot 2500 meter gaat oplopen. Ondanks de oplopende temperaturen krijgen we te maken met prima wintersport en weer condities waarbij de zon prominent aanwezig zal zijn. Dat wordt genieten dus!


Ook de GFS ensembles met voorjaarsachtige vooruitzichten

Tot zover, morgen meer Alpenweer dan weer verzorgd door Michael van der Poel. Fijne dag en ciao.
 
ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

WaarschuwingHet lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code oranje (3-wezenlijk) en -of code rood (4 - groot). Door de nieuwe sneeuwval en grotere sneeuwhoeveelheden in combinatie met een instabiele onderlaag is de situatie deels "precair".

Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: