maandag 24 maart 2014

Geleidelijke weersverbetering

De Alpen liggen onder invloed van een uitgebreid lagedrukgebied met centra boven oost Europa en Italië. De westelijke Alpen profiteren toenemend van een naderend tussenhoog boven Frankrijk. Met een noordelijke stroming stuwt de lucht aan de Alpennoordkant, de zuidkant profiteert van de Nordföhn.

Eerst nog koud met sneeuw(buien)


Gisteren heeft het in vrijwel het gehele Alpengebied gesneeuwd en vooral in de centrale en oostelijke Alpen ging het "gut zur Sache". Van te voren werden er door de diverse meteo.diensten al waarschuwingen voor "Starkschneefall" uitgeven en de daarvoor geldende  criteria werden meest zonder problemen gehaald. In de ochtend was er in de Franse en Zwitserse Alpen al een dik pak sneeuw gevallen met om 06h00 de hoogste waardes  in het noordelijke Ticino (Tessin) en het Engadin. Zo meldden de stations hier in de bergen tussen de 30 en 50cm sneeuw en lokaal in bijvoorbeeld Corvatsch 53cm. Overdag lag het zwaartepunt van de neerslag over de oostelijke Alpen en ook hier viel tussen de 30 en 50cm van het witte goud. Tegelijkertijd draaide de stroming wat meer naar de noodhoek en kregen vooral de westelijke Alpen te maken met een meer buiig weertype met aan de zuidkant lokaal ook onweer. De sneeuwvalgrens daalde in de loop van de dag  tot in de dalen (600-400m), naar het oosten eerst ook nog wat hoger.


Sneeuwplezier gisteren in Brixen im Thale

en op de pistes in Grindelwald

De neerslag en koude lucht waren verbonden aan een  hoogtetrog (laag) en een daarmee samenhangend koufront dat van west naar oost over de Alpen trok. Doordat in de hogere luchtlagen een zuidelijke wind(stroming) stond en tegelijkertijd in de onderste luchtlagen een noordelijke wind(stroming) kregen we te maken met zogenaamde opglijdings processen welke altijd garant staan voor langdurige en intensieve neerslag. In de loop van de dag zorgde dan nog veel koudere lucht in de hogere atmosfeer welke vanuit het noordwesten binnenstroomde voor het triggeren van de winterse buien. (sneeuw, hagel en dus ook onweer). Overdag nam de drukgradiënt tussen noord en zuid sterk toe wat voor een opkomende Nordföhn aan de zuidkant zorgde. Hier kon het net zoals al deels in het westen kortdurend ook opklaren.


en omdat het zo leuk is: sneeuwfun ook in Flaine

en een mooi pak van het witter goud in Hippach

Livigno gistermiddag op het terras van Camanel di Planon(via Twitter Mottolino Livigno) 

In de nacht vielen er dan her en der nog wat sneeuwbuien en of (lichte)sneeuw waardoor het sneeuwdek verder kon aangroeien. In lagere delen viel sinds de aanvang van de neerslag tot vanmorgen zo'n 20 tot 50cm sneeuw en hogerop tussen de 40 en 90cm.

Vandaag start de dag in de westelijke Alpen met een mix van wolken(velden), opklaringen en (lichte)sneeuw. Door de wind en bewolking is het niet zo sterk afgekoeld en de laagste temperaturen vinden we dan ook niet in de dalen maar juist met toenamen van de hoogte. Het koudst is het op dit moment op het Kleine Matterhorn in Zwitserland (3883m) met een temperatuur van -20 graden. Aan de en rondom de Alpenhoofdkam vallen nog enkele lokale sneeuwbui(en) of wat sneeuw. Vooral de zuidwestelijke Franse en Italiaanse Alpen krijgen door de stijgende luchtdruk te maken met een snelle weersverbetering en hier wordt het met de verse sneeuw en de zon gewoon op en top genieten !


Bijna een halve meter in het Klein Walsertal (Vorarlberg) vanmorgen op 1300m

...en het sneeuwt er nog steeds behoorlijk. Foto's via Twitter HansterBraak

Wat minder fraai ziet het er vandaag nog in de oostelijke Alpen uit en dan met name aan en rondom de hoofdkam. Het is bewolkt en steeds weer valt wat (lichte)sneeuw of sneeuwbuien, ook de gebieden aan de zuidkant starten de dag met veel bewolking voordat ook later hier een opkomende Nordföhn voor eerste opklaringen gaat zorgen. Het is koud met op 2000 meter temperaturen rond de -8  en op 3000 meter rond de -15 graden. Op 4000 meter vriest het circa 21 graden. Het nulgradenniveau pendelt tussen de dalen en 1300 meter met een sneeuwvalgrens tussen de 400 en 1000 meter. De wind neemt in de loop van de dag kracht af en is meest krachtig tot matig uit west tot noordwestelijke richtingen.


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline)

Geleidelijke weersverbetering
In de middag en avond klaart het van het westen uit overal meer en meer op en deels wordt het helder. Boven de sneeuw en met het verder afnemen of wegvallen van de wind koelt het in de nacht sterk af en de dinsdag gaat dan ook koud van start. In de hogere dalen kan het streng en lokaal zeer streng gaan vriezen terwijl het in de hoogte juist minder koud zal zijn. Overdag gaat dan ook de laatste Nordstau eruit en en belooft het een vrij zonnige dag te gaan worden, dit geldt vooral voor de westelijke en zuidelijke Alpen. Mogelijk dat er heel lokaal nog een vlok sneeuw uit de de door de dagelijkse gang ontstane stapelwolken valt maar veel zal dit niet te beteken hebben. De grootste kans hierop maken de oostelijke Alpen. Woensdag dan weer een mix uit opklaringen, stapelwolken en lokaal in de loop van de dag een toenemende kans op een regen of sneeuwbui. Meer bewolking kan overdag met name in de oostelijke Alpen de zon gaan frustreren, neerslag wordt er hier echter niet verwacht. De wind is meest zwak.


ECMWF voor donderdag. Het weer gaat weliswaar wat verbeteren maar geheel
stabiel zal het onder invloed van een hoogtelaag (koudeput) niet worden

In de tweede helft van de week liggen de Alpen nog steeds onder de invloed van een hoogtelaag boven midden Europa, een Scandinavisch hoog ligt net te noordelijk om zijn invloed over de Alpen te kunnen uitbreiden (kaart hierboven). Doordat de atmosfeer binnen de "koude-put" nog steeds instabiel van opbouw is zal het ook dan niet geheel bestendig zijn. Het weerbeeld wordt bepaald door opklaringen afgewisseld door wolken(velden) en mogelijk nog steeds een lokale bui (dagelijkse gang). Woensdag pendelt de sneeuwvalgrens tussen zo rond de 1000 meter en donderdag rond de 1300 a 1400 meter. Ook in het laagland en de dalen zal het kwik aan een voorzichtige opwaartse trend beginnen waarbij tegen het einde van de week weer temperaturen van rond de 10 a 15 graden worden verwacht. De sneeuwvalgrens kan sterk variëren maar zal meest tussen de 700 en 1200 meter liggen.

Zachter vanuit het zuiden
In het weekend trekt het hoog boven Scandinavië zich in westelijke richting op de noordelijke Atlantische Oceaan terug. Zuidelijk daarvan ligt met een kern net ten noorden van de Azoren een depressie. Met een naar zuid draaiende stroming wordt er in het weekend drogere en vooral ook zachtere lucht vanuit zuidelijke breedtegraden aangevoerd. De temperaturen gaan dan in alle hoogtes flink in de lift. Ook het begin van de nieuwe week zal zeer zacht gaan verlopen. Of na maandag weer koudere lucht vanuit het noorden tot aan of over de Alpen kan gaan uitstromen is nog zeer onzeker.


ECMWF maandag 31 maart:  in het weekend zijn de sturende druksystemen naar het westen
verschoven met als gevolg dat het vanuit het zuiden (tijdelijk?)zachter wordt

Het weekend en ook begin volgende week  zal het dan met een naar zuid draaiende hoogtestroming  in alle hoogtes markant zachter gaan worden. Omdat we tevens te maken krijgen met luchtdrukstijgingen boven het Europese continent gaat ook de zon flink schijnen. Al met al gaat dit in de Alpen mede ook door de verse sneeuw schitterend wintersportweer opleveren. Hoelang we dat kunnen gaan vasthouden (en of) gaan we morgen verder bekijken. Tot zover voor deze maandag, fijne dag en ciao vanuit een eveneens winters Oberwallis


GFS ensembles met ook hier een geleidelijk weer stijgende temperatuur en
meer zon (weekend)

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

WaarschuwingHet lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code oranje (3-wezenlijk) en -of code rood (4 - groot). Door de nieuwe sneeuwval en grotere sneeuwhoeveelheden in combinatie met een instabiele onderlaag is de situatie deels "precair".

Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: