zondag 23 maart 2014

Tot woensdag koud met sneeuwbuien

Een koufront trekt verder over de Alpen en daarmee komt ook in de oostelijke Alpen een einde aan het zachte weer en föhn. De koude lucht zorgt in het gehele Alpengebied voor een winterinval waarbij aanzienlijke Neuschnee hoeveelheden vallen. Maandag en dinsdag bevinden de Alpen zich in de koudste lucht, vanaf woensdag wordt het geleidelijk weer wat zachter.


Koufront met sneeuw verovert Alpen


Geheel volgens de verwachtingen trok gisteren een koufront de westelijke Alpen binnen en beëindigde een iets meer dan 2 weken durende mooi-weer periode. De oostelijke Alpen profiteerden gisteren nog van de warmere en drogere (föhn)lucht, met de zon kon het kwik lokaal nog één keer 20 tot 23 graden oplopen. In de Franse Alpen en Jura ging de temperatuur in de loop van de ochtend al naar beneden en de Zwitserse Alpen moesten nog tot in de middag wachten voordat de föhn er samen brak en de neerslag kon inzetten. Aanvankelijk sneeuwde het het vanaf 1700 meter en in de middag tot 1500 a 1400 meter. Mede door de föhn had het front het nog behoorlijk zwaar om verder naar het oosten toe door te schuiven. Daarnaast stagneerde het front en de koude lucht ook nog door toedoen van een laag boven noord Italië.


Gisteren viel er vooral hogerop al eerste sneeuw in de westelijke Alpen. Foto via APP
vanuit  Valloire (2100m)

Vannacht kon het koufront verder vorderingen maken en op dit moment sneeuw en regent het in tot in westen van Oostenrijk waarbij de sneeuwvalgrens lokaal is gedaald tot zo'n 600 meter. Het zwaartepunt van de neerslag ligt momenteel in de oostelijke Zwitserse Alpen tot over het westen van Oostenrijk. Ook vanmorgen valt er op uitgebreide schaal sneeuw waarbij het tot in de dalen sneeuwt. Van het voorjaar dus gewoon weer in de winter. Later we meteen maar even een klein rondje visualiseren met behulp van de radar en wat webcams:


Actuele radar (bron WetterOnline)

Meribel (Les Trois Vallées, Frankrijk, 1450m)

Bettmeralp (Zwitserland, Wallis, 1800m)


Göscheneralp (centraal Zwitserland, 1710m)

Livigno (Lombardei, Italia)

Berwang (Tirol,1300m)

Gortipohl, Montafon (Vorarlberg, 950m)

Meer foto's van de sneeuw vanaf locatie via de Sneeuwhoogte.nl APP zie  -hier-

In de loop van de dag neemt de sneeuwval vanuit het westen in betekenis af en krijgt een meer buiig karakter. Vooral in de zuidwestelijke Alpen (Alpes Maritimes) zijn ook opklaringen mogelijk. Met het opdringen van de koudere lucht over de Alpen en onder invloed van het Italië laag sneeuwt het de gehele dag in vrijwel de gehele oostelijke Alpen en lokaal is ook een klap onweer niet uitgesloten. De sneeuwvalgrens daalt vanuit het noordwesten  tot in de (hogere)dalen, enkel in de zuidoostelijke delen kan het aanvankelijk tot 1500 nog regenen voordat ook hier de sneeuwvalgrens tot onder de 1000 meter zal dalen. Voor het arriveren van de koudere lucht kan de temperatuur nog even tot 10 a 15 graden stijgen.

Koude bovenluchten
Dat we met een heuse winterinval te maken hebben is naast de sneeuw die tot in de dalen valt ook mooi af te lezen aan de temperaturen. Een paar dagen geleden steeg het kwik op 2000 meter nog tot 5 a 10 graden en lag het nulgraden niveau op 3000 tot 3400 meter. Vandaag vriest het op 2000 meter gewoon 7 a 8 graden en op 3000 meter een graad of 17. Extreem koud is nu op 4000 meter waar het kwik op -23 graden blijft hangen en op 4800 meter hoogte vriest het 28 graden ! Met name deze koude lucht hogerop in de atmosfeer zorgt voor de buien en lokaal voor onweer ! Kijken we nog even naar het nulgraden niveau dan zien we dat deze zicht beweegt tussen 1000 en 400 meter, lokaal naar het oosten toe eerst nog rond de 1400 meter.


GFS met de temperaturen op 1500 meter hoogte voor vanavond. Ook op grotere hoogte is
het behoorlijk afgekoeld. Op 5km hoogte dan  rond de -30°C

Met de sneeuw die er vandaag valt mogen we  tot maandagochtend in de bergen in totaal tussen de 30 en 80cm sneeuw verwachten en Osttirol en Oberkärnten (Karinthië) ook nog meer.In de lagere dalen kan het sterk en aanhoudende regenen. Het verkeer in de Alpen dient rekening te houden met overlast door sneeuw en bevriezing maar ook door kleinere overstromingen en -of modderstromen. Dit geldt met name voor de kleinere doorgaande wegen en bergpassen, deels zullen wegen ook worden afgesloten en -of geldt een "Kettenobligatorium" (sneeuwkettingen verplicht). Even goed in de gaten houden dus wanneer u op pad gaat.Door de hoge temperaturen van de laatste dagen is de opbouw van het sneeuwdek toch al niet echt stabiel en de verse sneeuw doet daar geen goed aan. Algemeen geldt code oranje en rood, blijf dus vooral op de pistes en houd u aan de lokale aanwijzingen !Lawinegevaar Zwitserland opgehoogd naar code oranje en rood (groot)

Koude start nieuwe week
Maandag en dinsdag bevinden de Alpen zich in de meest koude lucht en tot in de loop van de maandag sneeuwt het vooral in de oostelijke Alpen aanhoudend verder. Vanaf dinsdag krijgt de neerslag dan een meer buiig karakter en mede ook doordat hoger in de atmosfeer zeer koude lucht aanwezig is zullen de buien door de dagelijkse gang extra worden getriggerd en de één of andere sneeuw -of hagelbui gaan produceren. Vanaf woensdag zal door langzame luchtdrukstijgingen de atmosfeer langzaam wat tot rust komen waarbij ook de zon war meer ruimte gaat krijgen. Helemaal stabiel zal het echter ook dan nog niet worden met vooral overdag door de dagelijkse gang kans op een lokale regen of sneeuwbui. Wel zullen de temperaturen in de tweede helft van de week weer een stijgende lijn gaan inzetten.


GFS ensembles : erg lang zal de winterinval niet duren, vanaf
woensdag kunnen de temperaturen dagelijks winst gaan pakken

Tot zover voor dit moment vanuit Oberwallis (8cm sneeuw in tuin). Fijne dag, geniet van de verse sneeuw en tot morgen maar weer. Ciao

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code oranje (3-wezenlijk) en -of code rood (4 - groot). Door de nieuwe sneeuwval neemt het lawinegevaar ook elders verder toe.

Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: