Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 21 maart 2014

Alpen maken zich op voor kou en sneeuw

Vandaag is het nog vrij zonnig en voorjaarsachtig in het Alpengebied, maar neemt de bewolking in de loop van de dag vanuit het westen steeds verder toe. Het weekend staat dan in het teken van een complete weersomslag, waarbij vanuit het westen een actief koufront de winter compleet terug brengt in de Alpenlanden

Winter keert terug in de Alpen


Vandaag is het 21 maart en dat betekent dat de zon weer loodrecht boven de evenaar staat en de lente weer op de kalenders staat. Maar de atmosfeer wil de komende week van lente niets weten, want de Alpenlanden staan aan de vooravond van een totaal ander weertype waarbij sneeuw en kou het voorlopig voor het zeggen gaan hebben. Het zal dus wat de kou betreft weer even wennen zijn, maar hebben we tegelijkertijd een boeiende week in het vooruitzicht!


Fraai plaatje vanuit het Zwitserse Wengen met uitzicht op de Jungfrau
via @WengenSwiss


Kaiserwetter op de Kitzsteinhorn bij Kaprun via de @App
 
Definitief einde van warme periode in zicht
Het is als meteoroloog altijd leuk als er spectaculaire weersveranderingen op komt zijn!  En die verandering hangt al een tijdje in de lucht. Eigenlijk zagen we vorige week al meerdere malen de voorzichtige signalen van een kouder weertype in de weerkaarten terug, die soms ook ineens weer een stuk minder koud leken te gaan uitpakken. Toch zie je vaak dat deze signalen dan later toch opnieuw opgepakt gaan worden, maar is het tegelijkertijd ook de vraag hoe de precieze timing dan verloopt. De positie van het sturende druksysteem is op dat moment van cruciaal belang, waarbij een iets andere geografische ligging net het verschil kan gaan maken tussen wel of geen winterkou! Dit weekend vallen de winterse Alpen puzzelstukjes dan precies op zijn plaats, en gaat de astronomische lente dus winters van start!


Significant koudere lucht is onderweg naar de Alpenlanden! Bye bye lente
via@UkMetoffice
 
Koufront ligt op ramkoers
Op de weerkaart zien we een klassiek voorbeeld terug van de omslag naar een totaal ander weertype. Het bekende sturende Azorenhoog ligt met zijn lengte-as mooi noordwest-zuidoost gepositioneerd, waardoor de glijbaan van boven de noord Atlantische koudere lucht op transport gaat richting het Europese continent. De luchtsoort is van origine helemaal afkomstig vanuit het zeegebied tussen IJsland en Groenland, en wordt in de onderste regionen van de atmosfeer door de stroming van over het relatief "warme"zeewater" natuurlijk flink "opgewarmd". Op enige hoogte kan de zeer koude lucht echter zijn eigenschappen met gemak gaan behouden, waardoor de vorstgrens in het weekend in de Alpen flink zal kunnen gaan dalen!


Winterse GFS temperatuurprognose op 850hPa (1500m), met de (sneeuw)
neerslagpiek in het weekend!
 
Weekend in het teken van sneeuwval
De neerslag hoeveelheden veranderen in dit soort complexe situaties vaak per uitdraai, en dat is ook nu in de meest actuele run weer het geval. Ons eigen verwachtingsmodel zet nu de Franse Alpen weer prominent in de sneeuwhitlisten met cumulatieve (opgetelde) hoeveelheden tot ruim over een meter sneeuw de komende dagen. Het ECMWF en GFS berekenen de meeste sneeuw voor de omgeving van Tessin, de Graubünden, Vorarlberg, westen van Tirol en Italiaanse Dolomieten. Hier rollen gemiddeldes van tussen de 50cm en 1 meter neuschnee uit de computers. De sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie nog tussen de 1700 en 1300 meter, maar zakt in het weekend vanuit het westen naar hoogtes van tussen de 800 en 500 meter en misschien door neerslagafkoeling lokaal nog wel wat lager.   Een ander aandachtspunt is het zogenaamde Gegenstromlage fenomeen. Het circulatie patroon om een lagedrukgebied is tegen de wijzers van de klok in. Op het moment dat het lagedrukgebied de Alpenhoofdkam passeert kan aan de "achterzijde" een noordelijke stroming voor een extra snowboost aan de Alpennoordzijde gaan zorgen. Wat dit betreft blijft het toch een kwestie van gezond "nowcasten" maar een ding is in ieder geval zeker: de winter staat weer voor de deur!


Opgetelde neerslaghoeveelheden t/m maandag. Bron @GFS
 
Langere termijn
Ook op de langere termijn geeft de Alpenwinter zich niet zomaar gewonnen. Een op hoogte goed gevuld koudereservoir ligt de komende week opgesloten tussen ten westen en oosten opererende hogedrukgebieden. Hierdoor blijft de tendens voorlopig koud met van tijd tot tijd de mogelijkheid tot het ontstaan van convectieve (door de dagelijkse gang getriggerde) sneeuwbuien. Ook zijn er af en toe wat zonnige momenten te verwachten, maar is het gezien de complexe situatie onmogelijk te zeggen waar de zon de beste kansen heeft. Gezien het stromingspatroon denk ik zelf aan de zuid en zuidwestzijde, maar daar komen we later natuurlijk nog verder uitgebreid op terug. Eerst maar eens gaan genieten van het komende sneeuwrijke weekend!


ECMWF verwachtingskaartje voor midden volgende week. Koudereservoir
handhaaft zich vooralsnog boven de Alpen!

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig) en -of code oranje (3 - wezenlijk). Door de hoge temperaturen neemt de kans op spontane zgn Nassschnee lawines verder toe.






Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: