donderdag 20 maart 2014

Van de lente terug de winter in

Op wat hoge dunne sluierbewolking na schijnt de zon volop in de Alpenregio en is het voorjaarsachtig zacht in de berggebieden. Het komend weekend staat alles in het teken van een spectaculaire weeromslag, waarbij sneeuw en vorst hun intrede gaan doen. Kortom: de winter keert terug in de Alpenlanden!

Zonnig en vrij mild

Juist op het moment dat we al bijna weer in de laatste maartweek zijn aanbeland, heeft de winter nog een leuke verrassing voor ons in petto. Met het bijzonder mooie weer van de laatste dagen in het achterhoofd, is het bijna niet voor te stellen dat binnenkort mutsen, shawls en handschoenen weer hard nodig zijn. Maart roert zijn staart is een uitdrukking die binnenkort letterlijk een ijskoude gestalte gaat krijgen. Maar voor dat het zover is, gaan we eerst nog profiteren van 2 dagen met onvervalst Kaiserwetter!


Strakblauwe lucht met perfect wintersportweer in Canazei, Trentino via de @App


De sfeer zit er goed in in de omgeving van Zell am Ziller via de@App
 
Zon maakt nog steeds overuren
De komende dagen is er nog geen vuiltje aan de lucht in de Alpen, met een zon die prominent aanwezig is. Af en toe kunnen er wat velden hoge cirrus bewolking gaan overtrekken, maar deze zijn zo dun dat de zon er met gemak doorheen kan gaan prikken. Het hogedrukgebied dat verantwoordelijk is voor het schitterende Alpenweer ligt vandaag met een kern van ongeveer 1025hPa boven de Balkan gepositioneerd. Aan de westflank van dit systeem stroomt in een zuidwestelijk stromingspatroon onverminderd droge en zeer zachte lucht richting de Alpen, waardoor de thermometers weer flink uit hun dak kunnen gaan vandaag. Met een nulgradenniveau dat pas tussen de 2500 en 3000 meter terug te vinden is, belooft het wederom een warme wintersportdag te gaan worden. De sneeuw kan zich, met uitzondering van de lage en soms ook middelbare zuidhellingen, vrij goed handhaven. De aangevoerde lucht is nog steeds erg droog, en dat is gunstig voor de sneeuwcondities. Ook vrijdag verandert er aanvankelijk nog niet erg veel in het mooie en zonnige weerbeeld, maar gaat later op de dag de bewolking en de zuidelijke wind vanuit het zuidwesten toenemen. Dit zijn dan de eerste voortekenen van een weerbeeld dat echt volledig gaat omslaan, waarbij we weer volledig de winter in gaan duiken!


Vandaag is er nog geen vuiltje aan de lucht, met een zon die overuren maakt. Op de
Atlantische Oceaan ligt echter een messcherp koufront klaar, dat de winter het
komend weekend volledig terug op de kaarten zet! @UkMetoffice


Satelliet opname waarbij het koufront boven de Britse Eilanden al goed
zichtbaar is. Bron EuMetsat

 
Winter keert volledig terug in de Alpen
Het aankomend weekend staat dus volledig in het teken van de terugkeer van de Alpenwinter! Rond zaterdagmiddag nadert dit koufront het westelijke Alpenruim en gaat het in de loop van de avond vanuit het westen sneeuwen. De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk tussen de 1700 en 1300 meter, maar gaat op zondag verder dalen naar hoogtes van tussen 900 en 700 meter. De oostelijke Alpen hebben aanvankelijk nog te maken met wat Südföhn verschijnselen, maar deze gaat op nadering van de lagedrukkern later volledig liggen. De Franse, Zwitserse en west Italiaanse Alpen krijgen dus als eerste met de winterse verschijnselen te maken, waarbij op zondag en maandag ook Oostenrijk winters veroverd gaat worden.


Spectaculaire temperatuurdaling in beeld op het 850hPa (1500m)vlak. @GFS
 
Verdere vooruitzichten
Ook de rest van de volgende week blijft de tendens in eerste instantie volop winters. De Alpen liggen ingeklemd tussen een Atlantisch en Scandinavisch hogedrukgebied, waartussen zich een hoogtelaag boven de Alpen manifesteert. Dit hoogtelaag is gevuld met vrij koude lucht waardoor de temperatuur op het belangrijke 850hPa vlak (1500m) ruim onder het vriespunt blijft. Prima vooruitzichten dus voor de late wintersportgangers onder ons, en gaan we morgen weer eens kijken wat we verder nog allemaal mogen gaan verwachten.


Sneeuwverwachtingskaart voor de komende 5 dagen. Berekende gemiddeldes
van tussen de 50 en 100cm!

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig) en -of code oranje (3 - wezenlijk). Door de hoge temperaturen neemt de kans op spontane zgn Nassschnee lawines verder toe.


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: