woensdag 19 maart 2014

Weekend weer-Krimi, veel sneeuw zuidkant verwacht

Een zwakke storing beïnvloedt tijdelijk het Alpenweer. Donderdag komen we aan de voorzijde van een krachtige depressie boven de noordelijke Atlantische Oceaan geleidelijk in een zuidwestelijke hoogtestroming te liggen. Het is zeer zacht en zonnig, aan de noordkant wordt het föhnig. In het weekend van het westen uit weersverslechtering met mogelijk erg veel neerslag.

Weekend ongemeen spannendGisteren hadden we opnieuw met zeer zacht en, afgezien van overtrekkend cirrus bewolking, zonnig voorjaarsweer te maken. Toch waren er ten opzichte van de vorige dagen wel wat verschillen. Met het verplaatsen van het hoog van west naar oost kon het kwik ook meer naar het oosten toe wat winst pakken, lokaal werd het in de bergen door de subsidentie (dalende luchtbewegingen) zelfs een graad of vijf warmer.


Flaine met uitzicht op Mont Blanc...nog nooit zo warm gehad op
wintersport zo werd er via de APP gemeld


Gargellen: een soort zomervakantie met skiën maar wel genieten
zo meldde men ons vanuit het Montafongebied

Heel anders het verhaal aan de westelijke Alpenzuidkant. Doordat hier de luchtdruk juist aan een dalende trend begon kwam er een einde aan de Nordföhn en werd de zeer droge lucht er geleidelijk opgeruimd. Tegelijkertijd werd er vochtigere en ook koelere lucht vanuit de Po vlakt aangezogen. Terwijl er eergisteren lokaal nog 28 graden werd gehaald stagneerde het kwik er gisteren bij een graad of 18, maar liefst 10 graden verschil. Dat de lucht in de zuidelijke Alpen ook een stuk vochtiger werd konden we mooi aan de dauwpunten aflezen die binnen een tijdsbestek van 24 uur lokaal met 15 graden stegen. Dit had weer tot gevolg dat de prachtige vergezichten plaats moesten maken voor een heiig (Dunst) weerbeeld.


De hoge temperaturen zorgen voor een instabiel sneeuwdek. Meerdere lawines kwamen
gisteren rondom het Lago di Dedaia (Val Gardena) naar beneden
.
 
Zwak front, tijdelijk meer bewolking
Vandaag moeten vooral de noordelijke en oostelijke Alpen het met minder zon en meer bewolking doen. Onder invloed van een lagedrukgebied dat via zuid Scandinavië naar de Baltische Staten trekt schampt een gebied met vochtigere en wat koelere lucht vooral de noordelijke en noordoostelijke Alpen. Ten oosten van de Berner Alpen is de bewolking dik genoeg om een drup regen of vlok sneeuw te produceren. De meeste bewolking zal zich in de oostelijke Alpen profileren, de westelijke Alpen zullen niet veel merken van de frontale bewolking en mocht er nog wat bewolking in de ochtend hangen dan zal deze in de loop van de dag snel weer oplossen. Over het algemeen het er meest zonnig en droog, dit geldt met name voor de zuidwestelijke delen.Ook de gebieden aan de oostelijke zuidkant mogen zich door een opstekende noordwind (Nordföhn) in de loop van de dag weer verheugen op meer zon. Later op de middag klaart het dan ook aan de oostelijke noordkant van het westen uit weer snel op en in de avond is het net als in het westen meest weer wolkeloos.


GFS 6 uur-neerslag. Vooral de oostelijke Alpen hebben vandaag te maken met
bewolking en kans op wat neerslag

Qua temperaturen verandert er in de westelijke Alpen niet veel, op 2000 meter wordt het opnieuw een graad of 2 tot 6 en op 3000 meter -2 tot 3 graden. Het nulgraden niveau ligt op circa 3000 meter. In de oostelijke Alpen is het wat kouder dan voorheen, op 2000 meter ligt het kwik er tussen de -1 en 4 graden en op 3000 meter vriest het tussen de - 4 en -9 graden. Het nulgradne niveau ligt hier met 2000 tot 1500 meter beduidend lager. De laagste waardes gelden overigens voor de noordkant alwaar de wat koudere lucht binnenstroomt. Vooral in de ochtend is het winderig met in de oostelijke Alpen een harde tot sterke noordwester, aan de zuidkant staat een matige Nordföhn. In de loop van de dag dan overal afnemende wind. Veel neerslag hoeven we morgen op het zwakke front ook aan de noordkant niet te verwachten, met 3 tot 5cm Neuschnee hogerop is het ook hier wel gedaan


Het actuele radarbeeld (bron WetterOnline)
Donderdag en deels ook nog vrijdag staan in het teken van opnieuw (zeer) zacht en zonnig hogedrukweer. Enkel overdrijvende (hoge)wolken met voorkeur voor de westelijke en zuidelijke Alpen mogen geen naam hebben. In de loop van donderdag en op vrijdag wordt het van west naar oost met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming föhnig (Südföhn) en kunnen we nog één keer genieten van "zomerse" voorjaars capriolen. In het zuiden begint geleidelijk wat vochtigere lucht meer en meer tegen de Alpenhoordkam te stuwen en ook in de Franse Alpen wordt de lucht gaandeweg de dag vochtiger met als resultaat wat meer bewolking.
 
Weekend weer Krimi
Voor diegenen die van spanning, onzekerheid en veel neerslag houden dan mag ik verwijzen naar het weekend weer. Net als gisteren zien we ook vandaag weer een opkomend koufront en de ontwikkeling van een depressie boven de westelijke Middellandse Zee. Deze combinatie gaat zo goed als zeker een weersverslechtering inluiden die zoals het er nu naar uitziet tot het midden van de week zal aanhouden. Daarbij worden voor het gehele Alpengebied aanzienlijke neerslaghoeveelheden berekend die vooral aan de centrale Alpenzuidkant (Ticino, Trentino) extreem kunnen gaan worden. Zowel het ECMWF model als het GFS berekenen neerslag hoeveelheden aan de zuidkant tussen de 100 en 180mm, lokaal ook nog meer. Ook de overige gebieden ontkomen niet aan de neerslag, reken op hoeveelheden tussen de 20 en 60mm en lokaal bij gunstige stau ook nog meer.


ECMWF voor zondag met ook vandaag weer met een schoolboek Genualaag
Vooal het zuiden gaat (erg) veel neerslag (sneeuw) krijgen
 
Hoever kan de koude lucht Alpen veroveren ?
Onzeker is ook vandaag nog steeds de mate waarin de koude lucht van het westen uit de Alpen weet te veroveren. Net als gisteren is het ECMWF wat voortvarender daarmee. Tevens zien we ook vandaag gaandeweg het weekend weer mooi de Genua cyclogenese met op zondag -maandag een schoolboek voorbeeld van een Genualaag dat een beetje blijft plakken. Met name deze ontwikkeling draagt bij aan de extreme (Südstau) neerslag. Het GFS is wat terughoudender met deze ontwikkelingen, volgens dit model zien we het laag wat meer in het westen boven de Golf van Lion tot ontwikkeling komen in samenspel met een hoogtetrog die ook westelijker erin komt. Dit zorgt ervoor dat de koudere lucht in het weekend nauwelijks verder naar het oosten kan opstomen en een beetje boven Frankrijk blijft sudderen. Het moge duidelijk zijn dat deze onzekerheid ook zijn uitwerking op de sneeuwvalgrens zal gaan hebben. Voorlopig gaan we maar even ervan uit dat de koudere lucht in de loop van zaterdag van het het westen de Alpen zal binnentrekken en zondag tot over het midden van Oostenijk zal zijn gevorderd. De oostelijke en zuidoostelijke Alpen zullen nog met de zachtere lucht te maken hebben.


WRF met de neerslag voor de komende dagen met steeds meer bonte kleuren. Later
dan ook neerslag naar het oosten toe
Lokaal meer dan een meter sneeuw
Zaterdag zal de sneeuwvalgrens van het westen uit een dalende trend gaan inzetten en in de westelijke Alpen op 1200 tot 1000 meter gaan uitkomen. Zondag kan het bij aanhoudende neerslag tot 700 a 500 sneeuwen.  De oostelijke Alpen hebben zaterdag nog volop te maken met de zachte lucht en aan de noordkant een stevige Südföhn die de temperaturen tot 20 a 25 graden kan doen oplopen, aan de zuidkant valt regen en boven de 1500 a 1800 meter sneeuw.  Zondag dan ook hier een dalende sneeuwvalgrens, bij intensieve en aanhoudende neerslag kan het sneeuwen tot in de dalen (400 a 500 meter). In de bergen moet men vanaf zaterdag van west naar oost rekening houden met  verkeer overlast door sneeuw en bevriezing. Houdt vooral ook rekening met vertragingen en verkeersoverlast op de Nord-Süd passage (passen) door sneeuw, lokale overstromingen en of modderstromen.


Houd dit weekend rekening met verkeersoverlast door sneeuw op de
noord-zuid passages (archieffoto)

Tot zover van vandaag, morgen meer Alpenweer, fijne dag en ciao vanuit een weer opklarend Oberwallis
 
ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig) en -of code oranje (3 - wezenlijk). Door de hoge temperaturen neemt de kans op spontane zgn Nassschnee lawines verder toe.

Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: