Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 18 maart 2014

Eerst nog voorjaarsachtig

Hogedruk bepaalt het weerbeeld in het overgrote deel van de Alpen met prachtig voorjaarsweer. Woensdag schampt een zwak front vooral de noordelijke Alpen. Vervolgens komen we donderdag en vrijdag aan de voorzijde van een Atlantische depressie te liggen. Het wordt nogmaals zeer zacht, aan de noordkant komt de Südföhn opzetten


Weekend kouder met sneeuw

Gisteren konden we onder toenemende hogedrukinvloed in vrijwel het gehele Alpengebied weer genieten van zonnig en zeer zacht voorjaarsweer. In vergelijking met de zondag werd het nog een aantal graden warmer en met de Nordföhn werden aan de Alpenzuidkant opnieuw thermische hoogstandjes behaald. Lokaal steeg het kwik er tot boven de 25 graden en in Bellinzona (226m) en Roverde (305m) werd het maar liefst 28.4 respectievelijk 27.0 graden warm. Niet gek voor medio maart en slechts 1.6 graad verwijderd van een tropische dag ! Even ter herinnering, het is officieel nog steeds winter ! Een paar impressies ingezonden vanaf locatie (via de APP)


Knalblauwe luchten en Sonne pur gisteren in Livgno. Boven de hele dag prima te doen,
beneden vanaf de middag papperig. Zonnetje maakt het geheel af alus de inzender


In de ochtend kan je nog prima skiën. In de middag 'verplicht' zonnen zo luidt het
commentaar van onze inzender vanuit  Mayrhofen


Sneeuw beetje papperig in de middag, dan maar andere dingen doen
berichtte onze volger vanuit Avoiraz.Groot gelijk, proost !
 
Opnieuw voorjaarsachtig en veel zon
Ook in de bergen was het alles behalve met temperaturen die eerder aan mei -juni deden denken dan aan maart. En niet vergeten, officieel is het nog steeds "winter". Diegenen die een hekel hebben aan papperige sneeuw (sulz) deden er dus goed aan vroeg de pistes op te gaan. Ook vandaag gaat het onverminderd voorjaarsachtig verder. Het is opnieuw zeer zacht en de zon bepaald van 's morgens vroeg tot laat in de middag en vroeg in de avond het beleid in de bergen. Enkele overtrekkende sluierwolken (cirrus) mag geen naam hebben. Op 2000 meter pendelt het kwik tussen de 4 en 10 graden en op 3000 meter tussen de -2 en 2 graden. Het nulgraden niveau bevindt zich opnieuw op "zomerse" 3000 tot 3600 meter hoogte. In de oostelijke Alpen is het algemeen in alle hoogtes een paar graden kouder met een nulgraden niveau tussen de 2800 en 3200 meter. De wind is meest zwak tot matig waardoor het ook in de oostelijke Alpen voor het gevoel warmer zal aanvoelen.


De waarschuwingen voor (spontane) Nassschnee lawines blijven actief. Gisteren was
het oa raak op de Passo Rolle (Trentino, Dolomieten)
 
Woensdag krijgen vooral de gebieden ten noorden van de Alpenhofdkam te maken met de invloed van een zwak koufront wat de Alpen schampt. Er is meer bewolking en er kan vanaf de Berner Alpen en verder oostwaarts aan de Alpennoordzijde wat neerslag vallen. Boven de 1200 met zal dit in vaste vorm zijn. Vooral aan de noordkant van de oostelijke Alpen gaat de wind ook weer meespelen met in de bergen een harde tot stormachtige wind. De Franse en Italiaanse Alpen als ook de zuidelijke Zwitserse Alpen houden het droog en opgeklaard. Nog meer zon mag men ten zuiden van de Alpenhoofdkam verwachtten waar de Nordföhn weer een stempel op het weerbeeld zal gaan drukken. Hier kan het kwik lokaal weer tot 20 graden stijgen. In de loop van de woensdagmiddag zal ook aan de Alpennoorkant het weerbeeld door luchtdruk stijgingen weer snel opknappen.


Ook donderdag kunnen we nog genieten van het Kaiserwetter. Foto Hintertuxer
Gletscher, ingezonden via de APP
 
Donderdag en deels ook nog vrijdag beloven wederom zeer zacht en zonnig voorjaarsweer te gaan bezorgen. Met een naar zuidwest draaiende stroming wordt weer zeer zachte lucht aangevoerd. Vrijdag steekt daarbij ook nog eens een Südföhn op die de temperaturen nog wat verder zal doen stijgen. Lokaal kan het kwik weer gaan oplopen tot boven de 20 graden. Dit geldt met name voor het Zwitserse Wallis en aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam. Lokaal is in Ticino ook weer 23 tot 26 graden haalbaar. We moeten er nog maar even goed van profiteren want vanaf zaterdag gaat de atmosfeer uit een ander en vooral kouder vaatje tappen.
 
Kouder
Vrijdag zien we op de kaarten een depressie in het zeegebied bij IJsland verschijnen en in het weekend zien we dat het Atlantische hogedrukgebied wat naar het noorden richting zuid Groenland uitpunt. Een koufront behorende bij de IJsland depressie zal in de nacht van vrijdag op zaterdag de Alpen bereiken en onder vertraging verder naar het oosten en zuidoosten doortrekken. In de loop van het weekend zal de koude lucht over de Middellandse Zee uitstromen en daar de ontwikkeling van een Genualaag triggeren (Genua cyclogenese). Zoals het er nu uitziet zal het koufront met de neerslag in de nacht van vrijdag  op zaterdag de westelijke Alpen binnentrekken en zaterdag vooral de westelijk en zuidelijke Alpen beïnvloeden. Zondag trekt het dan verder en wordt zijn ook de oostelijke Alpen aan de beurt. Omdat de ontwikkelingen zich in een "slakkentempo" voltrekken zal ook de maandag nog meest onbestendig gaan verlopen. Vooral in de oostelijke delen valt dan nog neerslag. In de loop van de middag en avond -nacht wordt het vanuit het westen geleidelijk weer droog en klaart het op

 
of toch niet ?
Overigens is het GFS vanmorgen met deze ontwikkelingen een stuk terughoudender. In tegenstelling tot de hierboven geschetste ontwikkelingen van het ECMWF simuleert het Amerikaans model een veel zachter scenario voor het weekend. Enerzijds wordt de opmars van de koudelucht geremd door de hogedruk boven oost Europa. Anderzijds door een laag wat boven de Balearen komt te liggen en aan zijn oostflank zachte lucht vanuit de Middellandse Zee naar het noorden en noordwesten "pompt". Gaat het GFS gelijk krijgen, overigens zien we dit scenario ook binnen de ensembles duidelijk terug, dan kunnen we de kou en sneeuw in het weekend wel vergeten en houden we een meest zuidelijke aanstroming.


GFS met een laag boven de Balearen en  daardoor de kou uitstroom ook veel westelijker.
Kleine verschillen, grote gevolgen voor het weer in de Alpen ! 
 
Neerslag -sneeuw
Natuurlijk hebben de verschillende oplossingen tussen de modellen ook gevolgen voor de neerslag en sneeuw. Het ECMWF berekent tot dinsdag voor het gehele Alpengebied aanzienlijke neerslaghoeveelheden met een sneeuwvalgrens die daalt naar 1200 tot 1000 meter en later in het weekend tot 1000 a 600 meter. Iets minder koud is het aan de Alpenzuidkant en naar het zuidoosten toe, hier pendelt de sneeuwvalgrens meest rond de 1200 meter. Bij aanhoudende en intensieve neerslag lokaal ook nog eens stuk lager. In de Alpen kan tot dinsdag volgens het ECMWF tussen de 30 en 100mm neerslag vallen, lokaal in het zuiden van Oostenrijk (zuid Karinthië) en de aangrenzende Italiaanse Alpen 100 tot 120mm.


WRF met de neerslag voor de komende dagen. Ook ons "huismodel" is (nog) zeer
terughoudend met de neerslag (sneeuw)

In de bergen, afwachten nog wat de sneeuwvalgrens uiteindelijk precies gaat doen, gaat dit een heuse dump opleveren, denk aan 50 tot 100cm Neuschnee ! Het GFS berekent de neerslag net als de koudere lucht veel westelijker. Vooral de Franse Alpen en westelijke Italiaanse Alpenhoofdkam mogen zicht verheugen op neerslag en hogerop sneeuw. De sneeuwvalgrens zal echter een stuk hoger gaan uitpakken en meest tussen of boven de 1200 en 1600 meter liggen.


De GFS ensembles laten van de kouinval weinig meer over, de meeste members
kiezen vandaag de zachtere oplossingen

Met deze onzekerheid vanaf het weekend zullen we  het vanmorgen dus moeten doen. Het langzaam weer "terugkrabbelen" van de koude oplossingen doet echter niet veel goeds vermoeden en past ook eigenlijk helemaal in de lijn van hetgeen we deze winter steeds weer zagen ! Fijne dag en tot morgen maar weer.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig) en -of code oranje (3 - wezenlijk). Door de hoge temperaturen neemt de kans op spontane zgn Nassschnee lawines verder toe.





Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)









Geen opmerkingen: