maandag 17 maart 2014

Veel zon en zacht

Een hoog met kern boven de oostelijke Atlantische Oceaan zorgt deze week opnieuw voor mooi voorjaarsweer. Rond het midden van de week krijgen we tijdelijk te maken met de invloed van een depressie boven Scandinavië. In het weekend volgt vanuit het westen een koufront met meer neerslag

Opnieuw voorjaarsachtig


Het weekend was zoals Michael al uit de doeken heeft gedaan niet zo fraai als dat we gewend waren. Vooral de noordelijk Alpen hadden te maken met een doortrekkend koufront met veel bewolking en neerslag. Grotere neerslaghoeveelheden werden er nergens gemeld. In de westelijke Alpen en inner-alpin bleef het meest droog en opgeklaard en dit gold ook voor de zuidkant waar een stevige Nordföhn het zwerk schoon poetste. Meest opvallend en vervelend was misschien nog we de noordwestenwind die in de bergen tot stormkracht (100-125 km/h) toenam en ook in de (föhn)dalen prominent aanwezig was (tot 50km/h).


Pistenbully's moesten er gisteren in Cervinia aan te pas komen om de wintersporters
vanaf de hogere psites naar  lagere oorden te vervoeren

Dat het weer in de Alpen snel kan veranderen ondervond men zaterdag onder andere in het skigebied rondom de Matterhorn (Monte Cervino) Zaterdagmiddag werden het zuidelijk skigebied en Cervina gesloten door de sterk toenemende wind.  Doordat de wind steeds verder in kracht toenam moesten ook de liften buiten werking worden gesteld en moesten vanaf 16h00 pistenbully's vanuit Zermatt  en Cervinia worden ingezet om 130 wintersporters die "vastzaten" naar "Testa Grigia" te brengen. Om 10h00 was de operatie geklaard. Overigens zullen deze mensen wel genoten hebben van hun niet allerdaagse terugreis vanaf de pistes. Altijd weer een bijzondere ervaring een rit over de pistes in zo'n pistenbully.
 
Zomerdag door Nordföhn
Een geheel andere ervaring hadden gisteren diegenen die zich aan de Alpenzuidkant ophielden. Met ondersteuning van de sterke Nordföhn kon hier het kwik tot boven de 20 graden oplopen. Doordat de föhn ver tot in de dalen kon doorblazen steeg het kwik in de lagere gebieden op uitgebreid schaal zelfs tot boven de 25 graden. Topper was Ascona in het Zwitserse Ticino, hier steeg het kwik in de middag tot maar liefst 26.6 graden. Daarmee werd in dit deel van de zuidelijke Alpen de eerste zomerdag van het jaar 2014 opgetekend


Niet zomers maar wel voorjaarsachtig ook aan de noordkant. Mooie contrasten tussen
de verschillende seizoenen in Wengen (Berner Alpen) gistermiddag


Bettmerhorn (Aletsch Arena) , het duurde gisteren even voordat de zon door de
restbewolking en Hochnebel kon doorbreken

 
Opnieuw voorjaarsachtig
Gisterenavond en in de nacht is de wind vooral in de westelijke Alpen een stuk minder geworden en kon het weer lekker afkoelen. Echt koud werd het echter nergens en meest bleef het bij lichte tot matige vorst. De laagste waardes werden zoals zo vaak met dit soort weer behaald in Graubünden en ook op dit moment vriest het er in de hogere dalen nog matig, laagste waarde op dit moment

Vandaag en ook morgen staan weer volop in het teken van zonnig en (zeer) zacht hogedrukweer. De temperaturen lopen op tot  een graad of 15 a 18. In de inner-alpine dalen (Wallis) stijgt het kwik tot 20 a 22 graden en aan de Alpenzuidkant kan met een afnemende Nordföhn het kwik stijgen tot zomerse 22 a 25 graden en wellicht wordt er lokaal opnieuw een zomerdag genoteerd. Ook in de bergen is het zacht met op 2000 meter temperaturen die tussen de 4 en 10 graden zullen uitkomen en op 3000 meter tussen -2 en 4 graden zullen liggen. Ook het nulgraden niveau varieert sterk tussen 3000 a 3400 meter in het zuidwesten en 2000 tot 2400 meter in het noordoosten. Afgezien van de oostelijke Alpen waar in de bergen nog een harde tot stormachtige wind staat en aan de zuidkant waar de Nordföhn nog doorstaat zal de wind verder geen thema meer zijn. Ook naar het oosten toe en aan de zuidkant zal de wind (en föhn) geleidelijk in kracht afnemen.


Een winters Lienz met vandaag en ook morgen veel zon
 
Woensdag zwak koufront
Morgen dinsdag zoals gezeg opnieuw Kaiserwetter, wel zullen in de loop van de dag van het noorden uit wat dunne sluierwolken gaan binnentrekken. Deze behoren bij een zwakke storing (koufront) welke woensdag de Alpen(noordkant) schampt. Woensdag krijgen dan vooral de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam te maken met meer bewolking en lokaal kan er een regen, en boven de circa 1500 meter, een sneeuwbui gaan vallen. Het is een stuk frisser en ook de wind gaat tijdelijk weer aantrekken. Opnieuw zullen de westelijke Alpen en inner-alpine gebieden weinig met het zwakke koufront te maken gaan krijgen, Hier is het droog en opgeklaard dan wel zonnig. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam steekt in de middag met een naar noord draaiende wind opnieuw de Nordföhn op, het is er zonnig en zacht. Woensdag in de loop van de middag dan ook aan de noordkant weer opklarend en droog.


Vooral woensdagochtend kan er met voorkeur voor de oostelijke Alpennoordkant
wat (lichte) neerslag gaan vallen
 
Zaterdag koufront en sneeuw tot 1000 meter
De weersverbetering hebben we te danken aan een volgend hogedrukgebied welke tot zaterdag van west naar oost over de Alpen trekt. In samenspel met een actieve depressie in het zeegebied bij IJsland draait de stroming vrijdag naar zuidwest. Dit betekent dat we op donderdag als ook op vrijdag opnieuw met zonnig en zeer zacht weer te maken gaan krijgen. Wel zal aan de zuidkant in de loop van de vrijdag de vochtige lucht gaan stuwen. Vooral in het Zwitserse Ticino kan het in de middag ook gaan regenen. Aan de noordkant komt door de toenemende drukgradiënt tussen zuid en noord de Südföhn opzetten. In de loop van vrijdagavond en in de nacht van op zaterdag en zaterdag overdag trekt van het westen uit het koufront over de Alpen, de bewolking neemt toe en weldra gaat het regenen en sneeuwen. Op en na passage van het koufront daalt de sneeuwvalgrens van 1800 naar 1000 meter. Zondag is het wisselvallig en koeler.


Het weekend wordt onbestendig en eens tuk kouder, sneeuwvalgrens dalend
tot 1000 meter en lokaal kan sneeuw van betekenis gaan vallen

Kijken we nog even naar de neerslag hoeveelheden dan zien we dat er lokaal behoorlijk wat kan gaan vallen. Dit geldt met name voor de oostelijke Zwitserse en Oostenrijkse Alpen met voorkeur voor de gebieden rondom en ten zuiden van de hoofdkam. Echter ook de noordelijke aangrenzende gebieden van de Vorarlberg, Tirol en Steiermark mogen zich verheugen  op neerslag van betekenis. ECMWF voorziet het zwaartepunt van de neerslag echter voor zuid Karinthië en Sud Tirol, lokaal berekent het model 80 tot 120mm ! Hoe dit allemaal precies zal gaan  verlopen gaan we de komende dagen vervolgen, voor details is het nu nog te vroeg.

Tot zover voor vandaag, fijne dag en tot morgen maar weer. Ciao
 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig) en -of code oranje (3 - wezenlijk). Door de hoge temperaturen neemt de kans op spontane zgn Nassschnee lawines verder toe.

Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: