zondag 16 maart 2014

In de oostelijke Alpen nog enkele sneeuwbuien

In de oostelijke Alpen overheerst de bewolking nog en kunnen er aan de noordzijde boven de 1200 meter nog enkele sneeuwbuien tot ontwikkeling gaan komen. In de westelijke Alpen komt de zon er weer steeds beter bij en blijft het droog. In het hooggebergte waait aanvankelijk nog een stormachtige noordwestelijke wind, die maar langzaam in kracht gaat afnemen

Vanuit het westen opnieuw zonniger

Het was even wennen gisteren na al dat "zongeweld" van de afgelopen dagen. Op veel plaatsen overheerste de bewolking, waaruit later op de dag en avond aan de Zwitserse en Oostenrijkse Alpennoordzijde boven de 1200 wat sneeuw is gevallen. De Franse en Italiaanse Alpen bleven wat neerslag betreft buiten schot, waarbij vooral de zuid Zwitserse en Italiaanse Alpen te maken hadden met vrij sterke Nordföhn verschijnselen.


Nog veel sneeuw in het Franse Avoriaz via @App


Voorjaar in Cureglia  (435m) in het Zwitserse Tessin via @MySwitzerland

Hogedruk keert terug
Vandaag heeft vooral de Oostenrijkse noordzijde nog te maken met frontale restbewolking waaruit aanvankelijk in Tirol, Salzbürgerland en de Steiermark boven de 1200m nog enkele sneeuwbuien kunnen gaan vallen. De noordwestelijke wind is vandaag nog opvallend aanwezig en deze kan vooral in het hooggebergte af en toe een stormachtige windkracht 8 gaan halen. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam profiteren de Zwitserse en Italiaanse Alpen vanwege de flink doorstaande Nordföhn van een vrij open weerbeeld, waarbij er een hoofdrol voor de zon is weggelegd. Ook de Franse Alpen en dan met name Les Alpes Maritimes kunnen op vrij veel zon gaan rekenen vandaag. Op de weerkaart gaat het Azorenhoog zich weer in noordoostelijke richting verplaatsen, waardoor de bewolking vanuit het zuidwesten uit weer volledig zal gaan oplossen. Hierdoor verwachten wij op maandag en dinsdag weer stralend Alpenweer, met een duidelijk afnemende wind en een nulgradenniveau dat weer gaat stijgen naar een hoogtes van tussen de 2700 à 3000 meter. Opnieuw voorjaarsachtige condities dus, waarbij de sneeuw op de hogere pistes ondanks de oplopende temperaturen vrij goed stand kan houden (droge lucht).


De rugas van het Azorenhoog verplaatst zich weer in de richting van de Alpen!


Temperatuur indicatie GFS met prikpunt centrale Alpen.Oplopende
temperaturen met vanaf woensdag weer enige afkoeling.

Lawine
Bij de huidige weersomstandigheden denk je nu niet meteen aan lawines, want het heeft de laatste tijd toch niet echt serieus hard gesneeuwd. Gisteren kreeg ik via Johann een foto binnen die toch de verraderlijkheid toont van de op het eerste gezicht onschuldige sneeuwmassa's. Drie pistenbully's werden tijdens hun werkzaamheden verrast en overvallen door een lawine en raakten daarbij zwaar beschadigd. Gelukkig bleef het alleen bij materiële schade deze keer, en liep dit horrorscenario met een sisser af!


Chaos op de Belalp in het Zwitserse Wallis gisteren. Drie pistenbully's raakten
door een lawine zwaar beschadigd!

Verdere vooruitzichten
De komende week staat toch weer in het teken van hogedrukgebieden en zonneschijn. Vandaag zien we al een uitloper van het Azorenhoog zich richting Franse Alpen verplaatsen. Rond donderdag lijkt dit scenario zich te gaan herhalen, waarbij een aparte hogedrukkern precies boven de Alpen wordt berekend. Opnieuw Kaiserwetter vooruitzichten in de Alpen dus en wordt het een kwestie van weer goed insmeren tegen de inmiddels steeds sterker wordende maartzon! Het lijkt de hele week vrijwel droog te blijven in de Alpenregio met uitzondering van woensdag. Rond die tijd kan een instromend koufront voor enkele sneeuwbuien gaan zorgen, die zich vooral op de noordzijde lijken te gaan concentreren. Als we nog iets verder in de verwachtingstermijn kijken kan er volgend weekend weer wat meer serieuzere sneeuwval worden verwacht. ECMWF berekent op de langere termijn een zuidwaartse uitstroom van koude polaire luchtmassa's waardoor maart toch wat kouder lijkt te gaan eindigen dan als hij gestart is. We gaan het meemaken, en houden het goed in de gaten de komende dagen!


ECMWF schermt met een kouder weertype en sneeuw op de langere termijn.....

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig) en -of code oranje (3 - wezenlijk). Door de hoge temperaturen neemt de kans op spontane zgn Nassschnee lawines verder toe.


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: