Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 15 maart 2014

Opkomende wind en sneeuwval voor Alpennoordkant

De bewolking gaan vanuit het noordwesten snel verder toenemen vandaag waaruit in de loop van de middag in de Jura de eerste sneeuwval wordt verwacht. Met het instromen van koudere lucht doet de temperatuur een flinke stap terug en wakkert ook de wind tijdelijk flink aan. Aan de Alpenzuidkant blijft het door Nordföhn verschijnselen vrij open en tamelijk zonnig


Sneeuw voor de Alpennoordzijde

 

Na weer een zonnige dag waarin geen wolkje te bekennen was, gaat het weerbeeld dan uiteindelijk drastisch veranderen vandaag. Een actief lagedrukgebied trekt vanmiddag via de Botnische Golf noordoostwaarts richting het noordwesten van Rusland. Het bijbehorende koufront dendert in de loop van de dag vanuit het noordwesten van Zwitserland het Alpenruim binnen, waardoor te temperatuur gevoelig onderuit gaat, en uit de frontale bewolking spoedig de eerste sneeuwval wordt verwacht. Opvallend is ook de flink aanwakkerende noordwestelijke wind, waardoor het voor het gevoel nog eens een flink stuk kouder zal gaan aanvoelen. De Alpenzuidzijde blijft vanwege het noordwestelijke stromingspatroon deze keer buiten schot, waardoor het weerbeeld hier totaal anders en vriendelijker is dan aan de andere zijde van de Alpenhoofdkam.


Amadeus 2000 nabij Crans Montana. Een uitbundig schijnende zon en een
toepasselijke palmboom in beeld! @App


Ook op de Steinbergkogel bij Kirchberg op en top Kaiserwetter gisteren! @App

Lenteachtig de afgelopen dagen
De thermometers verkeerden de afgelopen dagen bijna in een zomerse jubelstemming. In het Zwitserse Tessin meldde Cresciano bv een zomerse 21,2 gr C en deed Pratval in de Graubünden met 20,1 gr C ook lekker warm mee. Deze temperaturen zijn voorlopig weer verleden tijd en het zomerse boek gaat weer even dicht. Op dit moment is het vanuit het noordwesten al bewolkt geraakt met vooral veel hoge bewolking waar de zon zo af en toe nog flauw door heen kan gaan schijnen. In de loop van de middag wordt de bewolking vanuit het noordwesten steeds dikker, en gaat het in de Zwitserse voor-Alpen licht regenen. De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk nog rond de 1800 à 1900 meter, maar deze gaat in de loop van de avond en nacht dalen naar ongeveer 1200 meter. Opvallend is ook de flink aantrekkende wind, en zal er door het luchtdrukverschil tussen noord en zuidzijde een tijdelijke Nordföhn over de Alpenkam komen te gaan staan.


Frontale bewolking van het koufront in beeld. @Buienradar



Tijdelijk oplevende Nordföhn

Weersverbetering
Op zondag gaat keert vanuit het westen de rust weer langzaam terug, maar is het in de oostelijke Alpen nog bewolkt en is de wind nog vrij hinderlijk aanwezig. In deze omgeving is de frontale bewolking nog vrij dik en gelaagd en kan er boven de gemiddeld 1700 meter af en toe nog wat sneeuw gaan vallen. Op de weerkaart zien we op maandag het bekende Azorenhoog weer interesse tonen voor de Alpenregio. Door luchtdrukstijgingen gaat de bewolking door subsidentie (dalende luchtkolom, lucht warmt weer op, warme lucht kan meer waterdamp bevatten dan koude lucht en bewolking lost op) weer breken en oplossen, waardoor de zon er vanuit het westen weer steeds beter bij komt.


Omgeving van de FischerAlp

Verdere vooruitzichten
Op de langere termijn blijft het ECMWF model toch met koude oplossingen komen, al zijn ze niet altijd even consequent. Rond volgend weekend berekent dit model een hogedrukgebied boven midden Europa, waarbij aan de oostflank van dit systeem een portie koude diepvrieslucht over Oost Europa zuidwaarts zou kunnen gaan uitstromen. Er is een kans dat Oostenrijk hier nog een flink koud staartje van mee gaat krijgen. Even afwachten wat hier de komende dagen van in de prognoses zal blijven gaan staan. We houden het nauwlettend in de gaten!

ECMWF prognose volgend weekend. IJskoude surprise voor Oostenrijk
in de maak? @Wetterentrale


Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig) en -of code oranje (3 - wezenlijk). Door de hoge temperaturen neemt de kans op spontane zgn Nassschnee lawines verder toe.






Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: