vrijdag 14 maart 2014

Nog een keer volop genieten vandaag

De Alpenregio kan vandaag nogmaals volop gaan genieten van werkelijk subliem wintersportweer. Na vandaag gaan de mooie kantjes er dan toch geleidelijk wel vanaf, waarbij een storing op zaterdag vanuit het westen aan de noordzijde voor toenemende sneeuwkansen gaat zorgen.

 

Verandering op komst

Vandaag staat het weerbericht in het teken van een "bliksembezoek" aan de Aletsch Arena. Ik was de afgelopen dagen op bezoek bij Johann in het mooie Ober Wallis, waarbij het Alpenweer zich van zijn allermooiste kant liet zien. Als je als weerman op reis gaat, zorg je er natuurlijk op zijn minst voor dat je goed weer meeneemt toch?


Waanzinnig mooi weer met een strakblauwe lucht boven de Aletsch Arena!


Johann en ik in onze "achtertuin", de Alpen!

Sublieme condities
Wat het weer betreft hebben we niets te klagen gehad de laatste dagen in de Alpenlanden, of je moet een sneeuw en kou liefhebber zijn. In de kurkdroge lucht met een extreem lage relatieve vochtigheidsgraad ( dauwpunten in vakjargon), is het uitzicht werkelijk fenomenaal de laatste dagen in de wintersportgebieden. De sneeuw wordt onder deze omstandigheden in de middag wel wat "zwaar" bij een langzaam in kracht toenemend maart zonnetje, maar dat mag voor velen onder ons de pret niet drukken. Ook vandaag weer een herhaling van zonnige zetten in de Alpen, waarbij we de nulgradengrens pas rond 2700 à 2900 zullen gaan terug vinden. Gewoon de wat hoger gelegen pistes gaan opzoeken en daar lekker uit je dak gaan, want het zal jullie niet vreemd in de oren gaan klinken dat onder deze voorjaars omstandigheden de dal afdalingen (afhankelijk van hoogte en ligging) er vaak niet al te florissant bij liggen. Op sommige plaatsen zijn ze zelfs al niet meer mogelijk, maar dat is nu helaas even niet anders.


De Deltavliegers  maken bij de FiescherAlp dankbaar gebruik van het
prachtige weer!


Mooier kan je het niet krijgen!  @Aletsch Arena

Koufrontpassage met sneeuw voor de noordzijde
Na een lange periode met strakblauwe luchten gaat het weer dan morgen uiteindelijk veranderen. Het hogedrukgebied dat de laatste dagen voor schitterende condities heeft gezorgd, trekt zich langzaam westwaarts terug. Tegelijkertijd koerst een depressie via de Hebriden in de richting van midden Zweden, en kan het bijbehorende koufront vanuit het noordwesten het Alpenruim gaan binnentrekken. In de oostelijke Alpen is het aanvankelijk nog vrij zonnig, maar in het noordwesten van Zwitserland neemt vooral de hogere bewolking in de loop van de ochtend al vrij snel toe.

Naarmate de dag vordert zal de bewolking vanuit het noordwesten dan steeds dikker gaan worden, en verwachten wij in de Jura in het begin van de avond de eerste neerslag. De sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie rond de 1700 à 1800 meter, maar zal later in de nacht naar ongeveer 1400 meter kunnen gaan dalen. In de loop van zaterdagnacht/zondagochtend zal de sneeuwval zich dan verder oostwaarts richting de Oostenrijkse Alpen kunnen gaan verplaatsen en daar kan boven de 1200 meter tussen 10 en 25 cm sneeuw gaan bijvallen. Grote delen van de Franse en zuid Zwitserse en Italiaanse Alpen blijven deze keer vanwege het noordwestelijke stromingspatroon buiten schot, waarbij het weerbeeld vrij open blijft met flink wat ruimte voor de zon.Koufront nadert zaterdagmiddag de noordwestelijke Alpen. @UkMetoffice

Langere termijn
Het weerbeeld op termijn oogt licht wisselvallig, waarbij op maandag het aandachtsgebied weer kan gaan profiteren van tijdelijke hogedrukinvloed. Rond woensdag passeert een nieuwe storing het Alpengebied met weer toenemende sneeuwkansen met daarna weer wat stabielere condities. Als we dan voorzichtig nog iets verder in de prognoses duiken zien we bij het Europese ECMWF op de langere termijn toch een interessante drukverdeling verschijnen. Er lijkt tegen die tijd een markant koude noordstroming op gang te gaan komen, waarbij er in een nordstau situatie wellicht nog een verlate maart surprise uit de hoge hoed getoverd gaat worden. Deze signalen waren de afgelopen dagen in de lange termijnclusters al vaker "voorzichtig" waarneembaar, dus gaan we dit eens extra in de smiezen houden. Misschien sluit de maand maart wel winters in stijl af....wie weet!


Sluit maart winters en in stijl af? @Meteocentre

Met vriendelijke groet,
 

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig) en -of code oranje (3 - wezenlijk). Door de hoge temperaturen neemt de kans op spontane zgn Nassschnee lawines verder toe.


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: