donderdag 13 maart 2014

Hogedruk houdt de overhand

Het stabiele en voorjaarsachtige weer houdt nog tot en met vrijdag stand. Zaterdag komen vooral de noordelijk Alpen tijdelijk onder de invloed van een koufront samenhangend met een depressie die via IJsland naar het zuiden van Scandinavië trekt. Naar het westen toe overheerst de hogedruk, in het zuiden de nordföhn

Weekend koufront intermezzoHet wordt zo langzamerhand saai met al dat hogedruk geweld. Gisteren in het gehele Alpengebied opnieuw een prachtige dag met het maximaal haalbare aan zonneschijn. Enkel aan de zuidkant zat in de lagere atmosfeer nog wat vochtigere lucht die het zicht wat "heiig" maakte (Dunst). In de bergen bepaalde echter de zeer droge lucht het beleid, hier Sonne pur en weer die fantastische vergezichten. Koud was het nergens, sterker nog, met de felle zonnestraling was het zelfs op 3000 meter gewoon warm ondanks dat de temperatuur hier rond het vriespunt lag. Thermische hoogstandjes werden er opnieuw in de Zwitserse inner-alpine gebieden behaald, lokaal steeg het kwik er tot 20 a 22 graden (Ilanz, Visp) !


Kaiserwetter, Aletsch Arena Oberwallis gistermiddag

Vandaag en morgen gaat het nogmaals onverminderd zeer zonnig en zacht verder en eigenlijk kunnen we kort zijn: Kaiserwetter ! Dus allemaal nog even lekker genieten van de bijna zomerse toestanden zo land dit nog kan ! Zoals we al een paar dagen hebben aangekondigd gaat er zaterdag wat veranderen en ook vandaag wordt deze lijn door de weermodellen keurig doorgetrokken.
Zaterdag trekt een koufront behorende bij een stormdepressie die via IJsland naar zuidoost Scandinavië trekt de Alpen binnen en gaat voor een ander weertype zorgen. Terwijl de westelijk Alpen meer onder de gunstige invloed van een naar de Atlantische Oceaan teruggetrokken hoog verblijven krijgen de noordelijke Alpen te maken met een tijdelijke nordstau situatie. Niets dramatisch maar toch genoeg voor veel bewolking, neerslag (sneeuw) en een behoorlijke portie noordwestelijk wind.


Ook vandaag en morgen volop zon en zeer zacht. Webcam Arosa


Alta Badia
 
Zaterdag opkomend koufront
Nadat de bewolking en wind in de nacht op nadering van het koufront al zal gaan toenemen volgt in de loop van de dag de neerslag. Aanvankelijk regent het boven de 1600 tot 2000 meter maar gaande weg de middag en avond daalt de sneeuwvalgrens in de nordstau tot circa 1000 meter. Meer naar het westen toe kan wat sneeuw gaan vallen boven de 1500 meter. De gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam krijgen te maken met een opkomende Nordföhn, hier is het meest droog en deels opgeklaard of zelfs zonnig. De temperaturen gaan in alle hoogtes een flink stuk na beneden, in het bijzonder geldt dit in de gebieden ten noorden van de hoofdkam. Zaterdag vriest het in de noordelijk Alpen op 2000 meter een graad of 3 en op 3000 meter een graad of 7. De westelijke en in het bijzonder de zuidelijke Alpen kunnen hier een graad of 3 bij optellen. Het langst zachts is en blijft het aan de zuidkant. Zo kan het bijvoorbeeld zaterdag in de zuidelijke oostelijke Alpen nog een graad of 20 worden. De wind wordt hard tot stormachtig, aan de zuidkant zoals al gezegd een opkomende Nordföhn.


Een koufront zorgt in het weekend vooral in de oostelijke Alpen voor een tijdelijke
nordstau situatie met sneeuw
GFS 6H neerslag voor zondag 
 
Weekend 10 tot 40cm Neuschnee in nordstau
Met de stormachtige noordwestelijke winden zal de meeste neerslag in de nordstau van de centrale en oostelijke Alpenhoofdkam gaan vallen met voorkeur voor de Vorarlberg, Tirol tot over Salzburg en de westelijke Steiermark. Het GFS komt tot maandagochtend met neerslaghoeveelheden van 10 tot 20mm, het ECMWF kwam met soortgelijke hoeveelheden, lokaal ten oosten van Salzburg tot 30mm. Vanmorgen heeft het model de neerslaghoeveelheden nog ietsjes naar boven toe bijgesteld en kan er lokaal in de gebieden ten oosten van Salzburg (Steiermark)  30 a 45mm gaan vallen. In de bergen zal dit gaan resulteren in 10 tot 30cm  lokaal met gunstige en wat langer aanhoudende Stau dus ook nog wat meer (verwachtingen zie - hier ). De Zwitserse, Franse en Italiaanse Alpen houden het meest droog, mogelijk dat er hier en daar een spat regen of vlok sneeuw valt maar dit mag eigenlijk geen naam hebben.


In de Oostenrijkse Steiermark ronde de Tauplitz kan tot maandag een halve meter
sneeuw gaan vallen. Webcam Tauplitz  (1650m - 1965m)

Ook de zondag is het met de krachtige noordwestelijke hoogtestroming nog onrustig in de atmosfeer en vooral aan de Oostenrijkse Alpennordkant valt met de nordstau wat sneeuw.  Elders klaart het meer en meer op en lokaal kan er nog een sneeuwbuit(tje) vallen, de sneeuwvalgrens ligt rond de 1000 meter. De meeste zon is opnieuw weggelegd voor de zuidelijke gebieden en neerslag wordt er hier niet verwacht.

Maandag kan onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog de atmosfeer overal verder kalmeren en zal de zon steeds meer speelruimte krijgen. De temperaturen vertonen weer een stijgende trend. Ook de rest van de week zal in het teken staan van hogedruk. Doordat de uitloper van het Azorenhoog in de tweede helft van de week als zelfstandig hoog van west naar oost over Europa gaat trekken is het meest droog en vooral in de bergen zonnig.


Volgende week overwegend hogedruk, woensdag -donderdag kans op
lichte Nordweststau en tijdelijk kouder

Woensdag wel kans op tijdelijk wat meer bewolking met kans op een enkele regen en in de bergen sneeuwbui waarbij vooral op donderdag de temperaturen tijdelijk weer wat gaan dalen omdat aan de oostflank van het weer wat kouder lucht wordt aangevoerd.  De koudere lucht en neerslag zullen zich ook dan vooral focussen op oostelijke Alpen (zwakke Nordweststau). Veel neerslag wordt er echter niet verwacht.

Vrijdag schuift het hoog verder richting de Balkan, tevens ontstaat er later boven de Middellandse Zee een aparte kern van hogedruk. Daarmee draait de stroming geleidelijk via de zuid naar de zuidwesthoek en wordt van origine subtropische lucht aangevoerd. De temperaturen gaan vooral in de bergen weer flink in de lift en de zon zal weer overuren gaan maken. Het weekend belooft overal zeer zonnig en ook zeer zacht te gaan verlopen.


GFS ensembles prikpunt centrale Alpen

Tot zover voor vandaag, fijne dag en tot morgen maar weer. Ciao
 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig) en -of code oranje (3 - wezenlijk). Door de hoge temperaturen neemt de kans op spontane zgn Nassschnee lawines verder toe.

Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: