woensdag 5 maart 2014

Alpen maken zich op voor stralend wintersportweer

Tussen een hogedrukgebied nabij Madeira en lagedruk boven het midden van Italië ligt het Alpengebied onder invloed van een vrij noordelijk stromingspatroon, waaruit vooral aan de noordzijde af en toe wat lichte sneeuw valt. Luchtdrukstijgingen boven de Alpen luiden op termijn een langdurige mooi weer periode in.

Hogedruk neemt het roer over

Het heeft een tijd geduurd, maar uiteindelijk gaan de Alpen dan toch profiteren van een lange periode waarin de zon het voor het zeggen heeft. Aanvankelijk hebben de oostelijke en dan met name de noordoostelijke Alpen nog te maken met bewolking die samenhangt met een boven centraal Italië aanwezig zijnde lagedrukgebied. Hierdoor kan er aan de gehele Oostenrijkse noordzijde en ook het oosten van Zwitserland van tijd tot tijd wat lichte sneeuw gaan vallen bij een sneeuwvalgrens die schommelt tussen de 900 en 1200 meter hoogte. Aan de zuidzijde is het dit keer eens geen sneeuw wat de klok slaat maar heeft de zon vanwege de lichte Nordföhn situatie al aardig de overhand.


Omgeving van St Ulrich-Oritsei in het Italiaanse SüdTirol via @ App


Nog wat sneeuwval aan de noordzijde vandaag
Het is opmerkelijk hoe lang we deze winter hebben moeten wachten op een wat langere droge en vooral ook zonnige periode. De afgelopen maanden lagen de hogedrukgebieden aanhoudend in de buurt van de Azoren en het noordwesten van Rusland gepositioneerd en konden ze boven het midden van Europa geen vuist maken. Het weerbeeld was hierdoor bijzonder wisselvallig waarbij er bijna geen dag voorbij ging waarop er geen neerslag werd gemeld. Vandaag heeft de noordzijde nog te maken met wat lichte stau sneeuwval waarbij de neerslaggrens vanuit het oosten gezien op dit moment tot aan de Vorarlberg loopt. Er kan tot morgenochtend gemiddeld tussen de 5 en 15 cm sneeuw gaan bijvallen maar de intensiteit gaat er naarmate de dag vordert toch steeds meer uit.


Nog wat sneeuwecho's aan de noordzijde, en volop zon aan de Alpenzuidzijde.
Bron Wetteronline

Hogedruk gaat voor anker boven midden Europa
De laatste weerkaarten zijn niet veel verandert in vergelijking tot de voorgaande runs. De gehele Alpenregio gaat zich opmaken voor een langdurige droge periode waarbij de zon het volledig voor het zeggen heeft. Het bekende Oeral hogedrukgebied boven het noordwesten van Rusland gaat zich de komende dagen in zuidwestelijke richting midden Europa versterken. Vanwege deze situatie zal het meer actieve meer zich aan de zogenaamde randen van de weerkaarten gaan afspelen waarbij noord Atlantische depressies actief blijven in de IJsland regio en het weerbeeld in de Alpen voorlopig niet  meer kunnen gaan beïnvloeden.


Luchtdrukstijgingen boven het Alpengebied. Bron @Hirlam

Aanhoudend zonnig en droog
Met het voor de deur staande mooie weer vraagt iedereen zich natuurlijk af wat dit voor de sneeuwkwaliteit gaat betekenen. De lucht krijgt op termijn steeds meer continentale eigenschappen waardoor de relatieve vochtigheid verder zal gaan afnemen. Dit is gunstig voor de sneeuwkwaliteit, want deze zal hierdoor ondanks de wat hogere temperaturen nauwelijks kunnen gaan smelten. Dit is helaas niet van toepassing voor de wat lager gelegen pistes, en dan met name de zuidhellingen. Hier gaat de sterker wordende zon vanwege de intstralingshoek toch wel zijn sporen achterlaten, waardoor de condities hier wat minder zullen gaan worden. Maar verder is echt geen vuiltje aan de Alpenhorizon te bekennen, en kunnen we ons gaan opmaken voor een stralende wintersportweek.Mooie avondopname via @SwitzerlandTourism

ECMWF surface prognose voor aankomend weekend. Hogedruk
regeert boven de Alpen. Kaiserwetter! @Wetterzentrale

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk)


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: