vrijdag 7 maart 2014

Droge en vrij zonnige vooruitzichten

Terwijl de oostelijke Alpen nog wat last hebben van bewolking en lokaal lichte sneeuwval, schijnt de zon al volop in de meer west en zuidelijker gelegen gebieden. De komende dagen zet deze weersverbetering in het gehele Alpengebied door en gaan we ons opmaken voor een langdurige periode met onvervalst Kaiserwetter.

Kaiserwetter in aantochtTerwijl de zon gisteren vooral in delen van de Franse en Italiaanse Alpen al volop aanwezig was, hadden de meer oostelijk gelegen gebieden nog te maken met vrij veel bewolking en af en toe wat sneeuwval. Ook vandaag hebben vooral het noorden van Tirol, Salzburgerland, Karinthië en de Steiermark nog te maken met wat noordoostelijk opkomende staubewolking, maar vanaf morgen gaat ook hier de zon op steeds meer plaatsen acte de présence geven. En het blijft niet bij een dag mooi weer, want hogedrukgebieden gaan voorlopig een stempel drukken op het Alpenweer. Kaiserwetter in aantocht dus!


In La Toussiere na dagen met sneeuw sinds gisteren al volop zonneschijn. @App


Ook in de omgeving van het Zwitserse Riederalp deed de zon al goede zaken. @App

Oostelijke en noordelijke Alpen nog gevoelig voor bewolking
Het weerbeeld gaat op termijn steeds meer verbeteren, maar eerst moeten grote delen van Oostenrijk nog even door de (bewolkte) zure appel heen gaan bijten. Op de weerkaarten zien we een hoogtelaag in de buurt van de staat van Messina terug, en rondom dit lagedrukgebied circuleert vochtige lucht tegen de wijzers van de klok in de richting van de noordoostelijke Alpenhoofdkam. Het zicht is hierdoor vandaag in grote delen van de Oostenrijkse noordzijde nog wat belabberd, en valt er boven de gemiddeld 800 meter af en toe wat lichte sneeuw. Meer westwaarts neemt de kans op zon al snel zienderogen verder toe, terwijl ook grote delen aan de Alpenzuidkant al flink wat zon kunnen gaan verwachten.


hogedrukgebieden krijgen steeds meer invloed op het Alpenweer!

Hogedruk invloed
Op de wat langere termijn zijn het vooral de hogedrukgebieden die het in de Alpenlanden voor het zeggen hebben. In dit soort situaties is het van belang waar het zwaartepunt van de hogedruk positie kiest. Deze positie bepaald in grote lijnen vanuit welke richting de lucht aangevoerd gaat worden en wat de temperatuur gaat doen. Tot en met zaterdag waait de wind uit een meest oostelijke tot noordoostelijke richting en wordt continentaal (droge/koude) polaire lucht vanuit oost Europa aangevoerd. Op zondag en maandag zien we het zwaartepunt van hogedruk zich tijdelijk meer in de richting van Polen gaan verplaatsen. Dit betekent dat de wind een paar dagen uit een meer zuidelijke hoek zal gaan waaien, waarmee tijdelijk zachtere subtropische lucht in de richting van de westelijke Alpen stroomt. Vooral in de Franse Alpen en delen van de west Zwitserse en Italiaanse Alpen kan de temperatuur op zondag en maandag tijdelijk flink gaan oplopen, met een nulgradenniveau dat in de buurt van de 3000m zal komen te gaan liggen.


ECMWF prognose midden volgende week. hogedrukgebieden maken de dienst
uit in de Alpenregio!
Aanhoudend droog
Na de tijdelijke verzachting aan het begin van de week laat de temperatuur vanaf dinsdag weer een wat meer dalende trend zien. Het centrum van hogedruk kiest rond die tijd positie in de buurt van de Noordzee, waardoor er aan de oostflank weer koudere lucht kan gaan instromen. Vooral in Oostenrijk gaat het kwik een flinke stap terug doen met een nulgradenniveau dat daalt in de richting van 700 à 900 meter. Al met al zullen de sneeuwcondities op de hoger gelegen pistes voorlopig nog vrij goed intact blijven en kijken we morgen weer verder hoe het Alpenweer zich verder zal gaan ontwikkelen.

Ook in het Oostenrijkse Berwang komt de zon er steeds beter bij

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk)


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: