vrijdag 7 maart 2014

Hogedrukgebieden maken voorlopig de dienst uit

Na het optrekken van enkele in de nacht ontstane hochnebelvelden gaat de zon voor een stralende wintersportdag zorgen. Ook na vandaag gaat er weinig in dit stabiele weerbeeld veranderen, waarbij storingen voorlopig het Alpenruim niet meer kunnen gaan bereiken. Nieuwe sneeuw wordt er de komende periode dan ook niet verwacht

De zon regeert in de Alpen


Het viel gisteren op sommige plaatsen toch nog wat tegen met de zon, waarbij hardnekkige restbewolking vooral in de oostelijke Alpen de zon nog aardig parten speelde. In de Franse en ook grote delen van de Zwitserse en west Italiaanse Alpen heeft de zon ondertussen al wel overuren gemaakt, en dit zal vanaf morgen ook op steeds meer plaatsen in de Oostenrijkse wintersportplaatsen het geval zijn. En voorlopig zijn we nog niet van het vrij zonnige weer af, want de hogedrukinvloed blijft de komende periode groot en houden (sneeuw brengende) storingen op gepaste afstand!


Veel sneeuw en zonovergoten pistes in het Italiaanse Arraba waar deze winter
ontzettend veel sneeuw is gevallen! @App
 
Zeer stabiel wintersportweer
Er breken goede tijden aan voor de zonliefhebbers onder ons. En wie is er nu geen zonliefhebber tijdens zijn wintersportvakantie, want het skiet een stuk prettiger en je krijgt er nog een lekker gezond kleurtje voor terug ook! Op de weerkaarten zien we een zeer sterk hogedrukgebied boven het noordwesten van Rusland terug, welke via midden Europa een uitloper heeft in de richting van de Golf van Biskaje. De bekende Atlantische storingen kunnen door deze luchtdruksituatie het weerbeeld in het Alpengebied niet meer gaan beïnvloeden, en trekken aan de noordflank van de rugas Scandinavië in. Aan de andere kant van de weerkaart is het ook niet pluis in de omgeving van west Turkije en Griekenland, waar een hoogtestoring voor vrij onbestendig en buiïge condities zorgt.


hogedrukgebieden zorgen voor vrij zonnige en aangename omstandigheden!


Fraaie satelliet opname toont een nagenoeg wolkenloos Alpengebied @EuMetsat
 
Weinig verandering
De komende dagen zijn er geen grote veranderingen in het weerbeeld te verwachten. De luchtdruk boven midden Europa blijft relatief hoog, en zorgt voor standvastig en stabiele weersomstandigheden. Wel zijn er vanaf het zondag vrij grote temperatuurverschillen tussen de westelijke en oostelijke Alpen waarneembaar. In het weekend kiest de kern van het hogedrukgebied positie boven Polen, waardoor er aan de westflank van dit systeem met een zuidelijke stroming subtropische luchtmassa's over de westelijke Alpen gaan uitstromen. De temperatuur zit daardoor tijdelijk flink in de lift, met een nulgradenniveau dat tijdelijk richting de 3000m gaat stijgen. De oostelijke Alpen ontspringen deze tijdelijke thermische opleving, waarbij het vooral in de Oostenrijkse skigebieden beduidend frisser blijft.


Temp kaartje op 850hPa (1500m) voor zondag, met zachte lucht die tijdelijk
over Frankrijk noordwaarts stroomt. Bron ECMWF/Wetterzentrale
 
Lange termijn
Ook op de langere termijn lijkt er voorlopig nog niet erg veel te gaan veranderen. hogedrukgebieden blijven de hele week dominant boven West Europa/Benelux, waardoor het Alpengebied te maken heeft met een continentale oostelijke aanvoerrichting. Deze luchtsoort is van origine vrij droog van opbouw, en laat op enkele in de nacht ontstane hochnebelvelden weinig wolkenvorming toe. Als we voorzichtig nog iets verder in de weerkaarten rondspeuren lijkt het zwaartepunt van hogedruk zich volgend weekend te gaan verplaatsen richting het zeegebied ten westen van Ierland. Hierdoor zou er een meer noordwestelijke stroming op gang kunnen gaan komen, met sneeuwkansen voor de noordelijke Alpenzijde. Gezien de lange termijn is het natuurlijk nog even afwachten of dit scenario in de prognoses zal blijven gaan staan, maar toch even iets om de komende dagen in de gaten te gaan houden.


ECMWF lange termijn prognose met een meer noordwestelijke aanvoer?

Voorlopig eerst maar eens gaan genieten van het bijzonder mooie Alpenweer momenteel. Morgen kijken we wel weer verder :-)


Het weerbeeld voor de Alpen vandaag. Uitbundig schijnenende Alpenzon!

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk)


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: