vrijdag 7 maart 2014

Inhaalslag hogedruk

De voor de Alpen weer bepalende hogedruk zal zich nog wat verder versterken en in het gehele Alpengebied de komende dagen voor zonnig en vrij zacht wintersport weer gaan zorgen. Een overgang naar een ander weertype is ook vandaag niet uit de kaarten op te maken.

Kaiserwetter duurt voort


Herinneren we ons nog "beton-hoog Varnia" welke ons de eerste weken van december dagen lang zacht, zonnig en droog weer opleverde ? Nadat "Varnia" zich rond 20-21 december dan eindelijk terugtrok kregen we te maken met een onbestendige en overwegend zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming waarmee steeds weer zachte lucht werd aangevoerd die vooral aan de Alpenzuidkant voor veel neerslag (sneeuw) zorgde. Maken we de bilans van deze winter op dan kunnen we stellen dat stabiel hogedrukweer ons deze winter in de steek heeft gelaten. Pünkltich met het afscheid van de meteorologische winter verscheen dan geleidelijk eindelijk weer een stabiel hoog op de weerkaarten luisterend naar de naam "Guido" en daarmee is de cirkel voor wat betreft deze Winter" dan weer gesloten.

ECMWF weerkaart bodemdruk: hoog Guido wordt afgelost door hoog Helmut
en daarmee houdt het mooie weer aan

Gisteren werd onder  invloed van Guido de hoogste barometerstand van 2014 tot nu toe bereikt en de gunstige invloed op het weer konden we in grote delen van Europa en vooral ook in de Alpen aan den lijve ondervinden. Na een frisse start zorgde de zon al vrij snel voor een opwarming en was het overal in de bergen heerlijk bijna al voorjaarsachtig. De Hochnebel die vaak samen gaat met de hogedruk (afkoeling in de nacht) zagen we eigenlijk alleen in de oostelijke Alpen ontstaan. In tegenstelling met eergisteren speelde deze door een naar west draaiende wind in de westelijke Alpen gisteren geen rol meer en hier kon de zon overal overuren gaan maken. Hogerop in de bergen was het overal zonnig en met de knalblauwe en droge luchten konden we genieten van prachtige vergezichten.


Genieten op een terrasje gisterenmiddag van de zon en fenomenale panorama's (Davos)

Een andere prettige bijkomstigheid van de droge lucht is het positieve effect op de sneeuw. Deze winter hebben we al eerder aangekaart en uitgelegd (verhaaltje van de lage dauwpunten) dat droge lucht en sneeuw prima samengaan. Mede ook doordat de prille maart zon nog niet zo heel veel kracht heeft is er vooral in de schaduw en op de hogere pistes nauwelijks tot geen nadelig effect op de sneeuw en ook het smeltproces is niet tot nauwelijks een thema omdat de "kritische grenzen"  met betrekking tot smelten niet of slechts tijdelijk overschreden zullen worden.


Genieten gisteren ook in Alta Badia 


De oostelijke Alpen hadden deels nog te maken met Hochnebel boven de dalen.
Foto Hochwurzen gisterochtend
Onder invloed van hoog Helmut gaan de temperaturen nog wat verder omhoog. In de westelijke Alpen gaat het kwik op 2000 meter oplopen naar  +4 tot +7 Grad en ook op 3000 meter pendelt het kwik rond het vriespunt. De oostelijke Alpen blijven in alle hoogtes een aantal graden achter. Wie al echte "Frühlingsgefühle" wil opdoen moet lekker in de dalen blijven, hier gaat het kwik oplopen tot 14 a 17 graden. Andere optie zijn de lagere gebieden aan de Alpenzuidkant, zo wordt het bijvoorbeeld in Ticino (Tessin) met gemak 18 tot 19 graden.


Genieten van de al warme zon doen ook deze freeriders

Ondanks de hoge temperaturen zal de sneeuw er hogerop niet veel onder lijden. Goed, in de middag wordt deze op de zuidelijke en zon geëxponeerde hellingen zwaarder maar dan lonken alweer de terrasjes. Verder is en blijft het uitstekend wintersportweer en diegenen die deze week in de Alpen zullen verblijven mogen zich gaan opmaken voor een record aantal zonne-uren. Overigens is het wel zaak om onze blanke en nog gevoelig winterhuidjes goed te beschermen tegen de al krachtige UV straling (UV index in de bergen 5 tot 6 ). Bescherming van huid en ogen is dan ook een must !


UV index (Zwitserse) Alpen, bij een index van 5 is het zaak om onze huid tegen de zon te
beschermen om verbranding en andere nariugheid te voorkomen

Zoals gezegd, ook de komende dagen zal een uitgestrekt bastion van hogedruk het weer in de Alpen bepalen en het is maar de vraag op diegenen die deze week op wintersport ziijn überhaupteeen wolk te zien krijgen (afgezien van eventuele Hochnebel in de ochtend). Denk het niet eerlijk gezegd. Om niet in herhaling te vallen kunnen we dan voor wat betreft het verdere weer voor de komende week kort zijn: Het is en het blijft droog, zonnig en vrij zacht !


ensembles prikpunt westelijke Alpen (Porte du Soleil) tot het midden van de maand
droog en zonnig hogedukweer. (en dit staat meteen model voor de overige Alpen)

Fijne dag en geniet van al het moois, tot morgen en ciao vanuit Oberwallis.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk).

Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: