zondag 9 maart 2014

Aanhoudend voorjaarsachtig

Het voor west Europa en de de Alpen weer bepalende hoog trekt met zijn zwaartepunt naar het westen van Rusland maar behoudt zijn invloed om de Alpen. Vandaag en ook de gehele volgende week gaat het onder invloed van hogedruk onverminderd zonnig en zacht verder.

 

Veel zon en zeer zacht

 

Diegenen die gisteren in de Alpen aankwamen vielen met hun neus in de boter wat betreft de zon en voorjaarsachtige temperaturen. Hier en daar in de inner-alpine gebieden van het Zwitserse Wallis steeg het kwik lokaal tot 20 a 21 graden en zelf kon ik gistermiddag in de weerhut een maximum temperatuur van bijna 18 graden aflezen , let wel, dit is op 1020 meter hoogte ! Ook in de overige Alpen was het zacht tot zeer zacht. Oostenrijk bleef qua temperatuur iets achter maar met lokaal 15 tot 17 graden ook hier gewoon voorjaar ! In de bergen gisteren eveneens voorjaarsachtig toestanden met temperaturen die op 2000 meter hoogte meest tussen de 3 en 6 graden lagen. Een paar impressies van gisteren:


Wilderkaiser

Gerlos

Serfaus

Opvallend was gisteren wel de stevig doorstaande Bise die vooral in het Zwitserse "middelland" en hoog in de Zwitserse bergen maar ook in de Jura prominent aanwezig was. Lokaal werden er in het middelland windsnelheden van 40 tot 50 km/h gemeten, in de bergen was het op de hoogste toppen ronduit stormachtig met windpieken van lokaal 120 tot 124 km/h (Titlis). Over het algemeen hadden we echter weinig hinder van de wind en waarschijnlijk is het de meesten van ons niet eens opgevallen.
 
Koude nachten
Vannacht kon  het onder een heldere hemel en bij het wegvallen van de wind weer flink afkoelen en op veel plaatsen daalde het kwik tot enkele graden onder het vriespunt. Bij dit soort hogedrukweer kan het in de nog vrij lange nachten vooral in de wat hoger gelegen en beschutte dalen boven het aanwezende sneeuwdek flink afkoelen. Zo vriest het bijvoorbeeld op dit moment in het Zwitserse Andermatt -12,in Souz -15 graden. Nog kouder is het in het bekende koudegat "Funtenalp" (Beieren) met op dit moment -20 graden !


Na een koude start opnieuw Kaiserwetter. Eerste zonnestralen op Monte Tremol (1850m)

Zodra de zon er aan te pas komt gaat het kwik echter weer in rap tempo in de lift en ook vandaag mogen we ons verheugen op een zonnige en zeer zachte dag. In de dalen opnieuw temperaturen tussen de 15 en 20 graden en op 2000 meter tussende 2 en 8 graden. Het nulgraden niveau ligt rond de 3000 meter. De noordoosten wind (in Zwitserland Bise genoemd) is ook vandaag weer krachtig tot sterk en kan het voor het gevoel eens stuk kouder dan wel onaangenamer maken.
 
Aanhoudend Kaiserwetter
Ook de start van de volgende week al niet veel anders en eigenlijk durf ik ook vanmorgen weer te stellen dat we zeker tot het midden van de maand dit mooie hogedrukweer zullen houden. Omdat het zwaartepunt gaandeweg de week wat meer boven west Europa komt te liggen gaat de koude noordoostelijke component er geleidelijke uit en wordt het voor het gevoel nog warmer. Verder gewoon elke dag volop zon en heerlijke temperaturen. Met dauwpunten die vooral de eerste dagen nog ver in het negatieve bereik (-10 tot -20 graden) liggen zal de sneeuw op de hogere pistes nauwelijks tot geen nadelige invloed van de hoge temperaturen ondervinden.


Ook het prognose kaartje van de Oostenrijkse weerdienst ORF zegt genoeg
 
Zondag opkomende Nordweststau
Interessant zou het dan tegen de zondag en op maandag gaan worden wanneer een volgend hoog vanaf de Atlantische Oceaan komt aangeschoven. Tijdens het wisselen van de wacht kan een koufront dan vooral de oostelijke Alpen gaan beïnvloeden en in de nordstau van de Alpenhoofdkam voor een verse laag sneeuw gaan zorgen. Vooral het Europese model ziet deze ontwikkeling wel zitten, het model berekend vanaf zondag tot dinsdag 30 tot 50mm aan neerslag en aan de Oostenrijkse noordkant lokaal zelfs 50 tot 70mm. De sneeuwvalgrens zal daarbij op 1000 meter komen te liggen. De westelijke Alpen zullen nauwelijks tot geen neerslag van het front gaan krijgen doordat het "knietje" van het Atlantische hoog hier te veel invloed zal hebben en omdat we met een Nordweststau situatie te maken zullen krijgen !


ECMWF met zondag opkomende NW Stau sneeuw

Ik moet echter zeggen dat de operationele uitdraai van het ECMWF wel erg optimistisch is met deze ontwikkelingen en vooral ook voor wat betreft de neerslag en ik vraag me af of het model deze lijn de komende kan en zal vasthouden. Kijken we namelijk naar de andere modellen en weerkaarten dan zien we toch behoorlijke hoge drukwaardes boven west Europa. Daarbij zijn er ook andere modellen die vooral de hogedrukinvloed laten voortduren zonder (of veel zwakker) het Nordweststau intermezzo. Sowieso lijkt het ook na maandag volgende week bij het ECMWF weer onverminderd met hogedruk verder te gaan. Hoe dan ook, de kans dat we in het weekend met wat meer bewolking te maken gaan krijgen is reeel en ook de sneeuw in de Nordweststau is zeker niet kansloos. De komende dagen maar eens vervolgen.


GFS ensembles prikpunt Tirol. Zeker tot in het weekend aanhouden zonnig en zacht

Zeker is wel dat we de gehele week nog kunnen genieten van het prachtige weer in de Alpen en prima wintersportcondities in de bergen en dan met name op de hogere pistes.
Ten slotte nog een heel mooie en bijzondere foto van de Matterhorn en diens eigen schaduw. Dit fenomeen was 7 jl.maart te zien en wordt veroorzaakt door de laagstaande avondzon die als het ware de schaduw van de berg in de vochtige lucht (ijskristallen) projecteert. Fijne dag, niet vergeten goed in te smeren (UV index 5 a 6 ) en tot morgen maar weer. Ciao


De schaduw van de Matterhorn (foto Christine Baer)

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk).

Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)


Geen opmerkingen: