Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 10 maart 2014

Veel zon, nog iets zachter

Hogedruk boven grote delen van Europa bepaalt ook het weerbeeld in de Alpen. Met oostelijke winden wordt onverminderd zeer droge en zachte lucht aangevoerd. De Alpenzuidkant krijgt tijdelijk te maken met wat vochtigere lucht die vanuit de Povlakt vooral in de onderste luchtlagen binnenstroomt

Gehele week in teken van voorjaar


Maximale aantal zonne-uren

En opnieuw konden we dank zij hoog "Helmut" in het gehele Alpengebied een zonovergoten dag optekenen en ik dat de meeste van ons ook gisteren geen wolkje aan het zwerk hebben gezien. Hadden we een vlakke horizon gehad dan zouden we 11 uur en 31 minuten zon hebben gehad. Door de bergen was dit natuurlijk niet haalbaar en konden we maximaal  tussen de 6 (dalen) en 10 uur zon noteren, op de hoogste toppen gewoon het maximale van 11,5 uur zonneschijn.

Staalblauwe luchten en heel veel zon gisteren in Kirchberg


Genieten ook in de Franse Alpen (Meribel, via de APP)

Na een koude start gingen de temperatuur geheel volgens de verwachting flink in de lift en in de middag werd het lokaal 14 tot 17 graden. Ook het nulgradenniveau voldeed keurig aan de verwachtingen en lag met 3200 meter zelfs nog iets hoger dan de verwachtte 3000 a 3100. Dit is voor de tijd van het jaar erg hoog maar nu ook weer niet uitzonderlijk. Overigens komt dit eerder overeen met de tweede helft van juni dan de eerste week van maart. Toch wel opmerkelijk !


Juni ja, zou idd kunnen passen. Zoals ook onze inzender vanuit Achenkirch via de APP
zo mooi verwoordde " Voor een zomervakantie met een beetje skiën is het niet slecht."

Zoals we al eerder beschreven hebben we het mooie voorjaarsachtige weer te danken aan hogedrukgebieden die sinds midden vorige week het weerbeeld in de Alpen bepalen. De weersverbetering werd woensdag-donderdag ingezet door hoog "Guido" en sinds gisteren overgenomen door zijn opvolger luisterend naar de naam "Helmut". Overigens worden de namen voor de lage en hogedrukgebieden door de Duitse weerdienst in Offenbach (DWD) verstrekt. Sinds de herfst krijgen de hogedrukgebieden een mannelijke naam en de lagedrukgebieden een vrouwelijke ! (weten we ook weer)

Dat het zo vroeg al zo warm wordt heeft drie belangrijke redenen. Ten eerste komt de lucht die momenteel over grote delen van west Europa en de Alpen uitstroomt vanaf zuidelijke breedtegraden (Iberische Schiereiland). Ten tweede wordt deze lucht door de dalende lucht bewegingen nog eens extra opgewarmd (vergelijk met de föhn). Als derde rede de hierboven al genoemde aantal zonne-uren (zonne-straling) die nog een extra thermische push aan het geheel geeft.


Vanuit het zuiden (en oosten) stroomde gisteren zeer droge en zachte lucht
over de Alpen uit

Prettige bijkomstigheid voor ons wintersporters is de lage luchtvochtigheidsgraad die we binnen de hogedruk aantreffen. Droge lucht (lage -negatieve dauwpunten) is goed voor de sneeuw en voor de sneeuw kwaliteit. Het smeltingsproces kan daardoor vooral hogerop niet tot nauwelijks opgang komen en de sneeuw blijft op de pistes dan ook mooi droog. De lager gelegen pistes en met name de zon geëxponeerde zuidhellingen hebben het echter een stuk zwaarder met de genadeloos brandende zon. Doordat het zogenaamde "albedo effect" hier ook veel minder is (zie voorbeeld plaatje hieronder) zal de sneeuw hier sneller papperig worden en vooral in de middag wanneer de zon hoger aan het zwerk staat ook sneller smelten.


Donkere plekken slaan de zonnestraling (warmte) op en bevorderen het smeltproces.
Sneeuw kaatst de zonne-straling af, daardoor kouder en dus minder smelten


Nog zachter..
Na een heldere en frisse nacht met opnieuw op veel plaatsen lichte en in de hogere dalen ook matige tot strenge vorst start de nieuwe week opnieuw met veel zon en voor de tijd van het jaar hoge temperaturen. Onder invloed van een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee kunnen er vooral in de zuidelijke Alpen vanuit het oosten wat hogere (sluier)wolken binnentrekken, algemeen wordt het echter ook vandaag weer zeer zonnig met op veel plaatsen opnieuw het maximaal mogelijk aantal zonne-uren. De temperaturen komen iets minder hoog uit dan in het weekend. Op 2000 meter pendelt het kwik rond de 2 graden en op 3000 meter rond de -3 graden. Het nulgradenniveau ligt in het westen rond de 2500 meter in het oosten rond de 2300 meter.

..en droog
Diegenen die op neerslag of sneeuw zitten te wachten kunnen dit gevoegelijk vergeten. Zowel vandaag als ook de rest van de week zal hogedruk boven west Europa het weerbeeld bepalen. Omdat de kern van het hoog langzaam naar centraal Europa opschuift gaat de stroming er meer en meer uit en kan de lucht binnenin het hoog nog wat verder opwarmen. Naarmate de week vordert kan het kwik in de dalen zelfs op wat grotere schaal tot 20 graden gaan oplopen en lokaal gaat het richting de 20+ !

In weekend markante afkoeling met sneeuw
Diegenen die deze week in de Alpen bivakkeren kunnen dus gaan profiteren van het hoog haalbare maximale aantal zonne-uren en en passant zal ook de wisseldag zaterdag in het teken staan van droog en zonnig weer. Op zaterdag dus geen probleem met reizen door winterse perikelen. Dit gaat echter drastisch veranderen. Pakken we de weerkaarten voor het weekend erbij dan zien we dat het het machtige hoog zich met zijn zwaartepunt terugtrekt op de Atlantische Oceaan. Tegelijkertijd trekt er een depressie via Scandinavië naar de Baltische Staten alwaar het zondag wordt verwacht.


ECMWF maandag 16 maart . Het zwaartepunt van de hogedruk verplaatst zich naar de
Atlantische Oceaan, kouder met op zondag-maandag sneeuw aan de noordkant

Nord(west)stau
Door de positie van deze twee sturende druksystemen draait de hoogtestroming naar noordwest. Een opkomend koufront behorende bij het laag zal in ijltempo in nacht van zaterdag op zondag de Alpen binnentrekken. In de loop van de zaterdagavond en nacht neemt van het noordwesten uit de bewolking snel toe gevolgd door neerslag . Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens nog vrij hoog maar daalt rap tot 1200 a 700 meter. Met de noordwestelijke stroming gaat de neerslag voornamelijk in de Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam vallen, de zuidelijke Alpen houden het droog en met een opkomende Nordföhn zonnig. Ook de westelijke Alpen zullen het slechte weer grotendeels ontspringen doordat de invloed van het hoog hier wat groter is en doordat achter het koufront de luchtdruk weer snel stijgt.

Na een korte weersverbetering en weer iets oplopende temperaturen op dinsdag nadert vervolgens een volgend koufront vanuit het noorden en in de loop van de dinsdag en op woensdag gaat er in de Stau van de Alpennoordkant opnieuw neerslag vallen, de sneeuwvalgrens daalt dan weer tot rond de 1000 meter.


ECMWF woensdag 19 maart. ook op de langere termijn zinspeelt het model
op een koude noord tot noordwestelijke hoogtestroming
Sneeuw
De neerslagkansen (sneeuw) voor zondag en maandag zijn door het ECMWF weer wat teruggerekend in vergelijking met gisteren. Wel zien we op de tweede golft koude lucht wat meer neerslag.Op het eerste koufront zou volgens het model tussen de 10 en 20cm kunnen gaan vallen, op het tweede koufront nogmaals zoiets. Tot donderdag zou er dan aan noordelijke Alpenhoofdkam in de bergen tot een halve meter sneeuw gaan vallen met voorkeur voor de oostelijke Alpen (Oostenrijk). Natuurlijk moeten we gezien de nog lange tijde tot dato een flinke slag om de arm houden. Neerslagprognoses op dit soort termijn zijn immers zeer tricky. Toch is dit scenario zoals de operationele uitdraai van het ECMWF dit al 3 dagen simuleert zeer reëel. Tevens moeten we ook nog aparte kleinere lagedrukgebiedjes in de gaten gaan houden die in de noordwestelijke stroming mee trekken, zelfs een apart laag boven de Golf van Genua komt in dit scenario voor.


GFS ensmbles, ook hier vanaf de 15 maart een kouder en onbestendiger
weerbeeld

Het GFS is ook vandaag nog wat minder overtuigd van de noordwestelijke hoogtestroming. Dit model borduurt nog wat meer voort op de hogedruk en meer westelijke invloeden. Geen of minder Nordweststau dus en ook wat zachter. Echter ook hier zien we in de ensembles een duidelijke afkoeling en onbestendiger weerbeeld vanaf 15 maart tot ontwikkeling komen !

Tot zover voor vandaag, een fijne dag waar dan ook en ciao vanuit een zonnig Oberwallis


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig) en -of code oranje (3 - wezenlijk). Door de hoge temperaturen neemt de kans op spontane zgn Nassschnee lawines verder toe.







Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: