Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 5 oktober 2014

Hogedruk dipje

Front met neerslag nadert Alpen

Vandaag valt er vooral in het westen wat regen, in het hooggebergte sneeuw. Volgende week met toenemende Südföhn lokaal weer zomers warm.  Een omslag naar markant kouder weer is de ook de komende week (nog) niet te verwachten.

Gisteren hadden we in de bergen op de meeste plaatsen weer te maken met een mooie herfstdag met veel zon. Lokaal steeg het kwik tot 20 a 23° en ook in de bergen boven de Hochnebel was het mede door het zeer zachte weer heerlijk vertoeven. Minder fraai was het daarentegen in de gebieden waar de Hochnebel de zon frustreerde. Hier werd het slecht 15 tot 17 graden en voelde het meteen een stuk frisser aan. Ondertussen draait de herfst op volle toeren en dat is nu ook steeds beter te zien aan de natuur. De lariksen beginnen langzaam maar zeker geel te verkleuren en ook het loof van de bomen verdroogd en het groen moet steeds meer plaatsmaken voor gele en rode herfstkleuren. In de bergen kunnen we nog volop genieten van mooie bergwandelingen en schitterende vergezichten en het is vooral ook nog steeds zeer zacht met een nulgradenniveau dat ergens rond de 3100 meter pendelt


Goldener Oktober, de natuur bereidt zich voor op de naderende winter

Vooral naar westen toe neerslag
Vandaag krijgen de westelijke Alpen met een (tijdelijke) weersverslechtering te maken. Uitgaande van een depressie met kern net ten zuidwesten van IJsland nadert een storing vanuit Frankrijk de Alpen (occlusiefront). Gisteravond zagen we in het westen langs de Alpenhoofdkam de bewolking al wat dikker worden en lokaal viel er al wat regen uit. De zondag start in het westen dan ook met veel (rest)bewolking en Hochnebel en vooral in de (zuid)westelijke Alpen kan nog regen of een bui vallen. Overdag ontstaan ook elders wolken die lokaal het buien stadium kunnen bereiken. De aangevoerde lucht is wat minder zacht dan we dat de laatste dagen gewend waren maar echt koud is het ook nu niet. Op 2000 meter wordt het een graad of 6 en het nulgradenniveau pendelt op nog steeds hoge 3000 meter.  De meeste neerslag wordt voor de (zuid)westelijke Franse en Italiaanse Alpen verwacht waar de boven de 2800 tot 3000 zo'n 10 tot 20cm Neuschnee kan gaan vallen, lokaal mogelijk ook nog wat meer.


De meeste neerslag op het occlusiefront wordt voor de westelijke Alpen berekend

De oostelijke Alpen profiteren nog wat meer van de hogedruk invloed maar met name aan de westelijke Alpennoordkant (Vorarlberg, Tirol) valt ook regen of enkele buien. Het zuidoosten heeft aanvankelijk nog te maken met wat meer bewolking en lokaal kan er ook hier door de dagelijkse gang een bui tot ontwikkeling komen. Toch zal ook de zon in de oostelijke delen ook ruimte krijgen. Qua temperaturen verandert er niet veel. In de dalen pendelt het kwik meest tussen de12 en 21 graden, op 2000 meter is het een graad of 7 en een nuglgradenniveau van rond de 3000 meter. Met een sneeuwvalgrens van 2600 a 2700 meter kan er ook hier boven de 2900 a 3000 meter 5 tot 15cm centimeters sneeuw gaan vallen. Gezien echter het moeizame oostwaarts opdringen van het front door de tegenwerkende hogedruk zal de neerslag op de meeste plaatsen niet veel voorstellen. Verder staat er morgen in het gehele Alpengebied een zwakke tot matige wind uit hoofdzakelijk zuidwestelijke richtingen.


Ook gisteren was het prima vertoeven op de pistes van de gletsjers kigebieden. Zelfs
wachtijden voor deze lift !  Herkent u overigens deze gletsjerpiste ???  

Opnieuw "zomers"
Maandag en waarschijnlijk ook dinsdag overheerst weer de hogedruk invloed, fronten behorende bij de Atlantische depressie die dan met zijn kern ten westen van Ierland is aangekomen proberen echter nog steeds richting de Alpen op te rukken. Uitgaande van de laatste kaarten lijkt dit echter niet of slechts nauwelijks te gaan slagen. of het geheel droog zal blijven en in hoeverre wat dikkere bewolking met buien toch tot over de Alpen weet door te dringen is nog niet helemaal zeker. Maandag lijkt toch meest droog en zonnig te gaan verlopen, dinsdag wat verhoogde kans op een lokale bui of wat regen. In de dalen weer kans op Hochnebel die lokaal hardenkkig kan zijn. Met een zuid tot zuidwestelijke stroming wordt ook dan relatief warme lucht aangevoerd waarbij het toenemend föhnig wordt. Met ondersteuning van de Südföhn kan op woensdag in de klassieke föhngebieden met de zon erbij de temperatuur gewoon weer zomerse 23 a 26 graden bereiken. Keerzijde van de Südföhn is (lichte) Südstau aan de Alpenzuidkant, hier meer wolken en mogelijk lokaal ook een spat regen.


Ook de komende week nog prima weer om de bergen in te trekken en te genieten
van de prachtige contrasten. (foto Patrick Henzen
)

Gevoelig kouder
Toch lijkt het erop dat dit de laatste "zomerse" stuiptrekkingen zullen gaan worden. Het Amerikaanse model GFS voorziet vanaf de 11 of 12 oktober een geleidelijke daling van de temperatuur waarbij de temperaturen in alle hoogtes een dalende trend te zien geven. Gemiddeld komen we dan een graad of 10 lager uit. De echt koudere lucht zal dan tot over de Benelux zijn gevorderd met een vorstgrens die daar op nog maar 1400 tot 1500 meter ligt. Het is nog onzeker of deze koudere lucht de Alpen zal gaan bereiken. Met het verder oostwaarts komen van de hoogtetrog (uitzakkende laag) en een opbouwende hoogterug wordt het dan niet alleen kouder maar ook nog eens onbestendiger. Helaas is het echter nog te vroeg om er in detail verder op in te gaan en luistert het allemaal heel nauw. Daar komt nog bij dat het Europese model ECMWF nog niet binnen is. Er lijkt tegen het midden van de maand echter beweging in de atmosfeer te komen en wie weet gaat dit in de bergen eerste winterse taferelen opleveren.


GFS voor 14 oktober: winterweer in de maak of schijnaanval ??

Morgen maar eens verder kijken wat de modellen danvoor ons in petto hebben, fijne zondag en ciao vanuit Oberwallis. (10°, geen neerslag gehad en opklarend

ps. Mocht u actuele foto's vanaf locatie hebben of leuke Alpenweetjes  dan zien we die gaarne tegemoet. Sturen naar foto@sneeuwhoogte.nl

@Alpenweer Twitter



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: