zaterdag 4 oktober 2014

Hochnebel en zon


Algemene weersituatie

Hogedruk met in de dalen Hochnebel en in de bergen veel zon zal ook de komende tijd het weerbeeld in de Alpen bepalen. Zondag vooral in het westen en zuiden meer bewolking en mogelijk wat regen en hogerop sneeuw.

Hochnebel, zon en zeer zacht
Gisteren lagen de Alpen onder de invloed van een zone van hogedruk welke een brug vormde tussen het Azorenhoog en een hoog boven west Rusland. Omdat de hoogte-as zich ten noorden van de Alpenlanden bevond hadden we te maken met een zwakke oost tot noordoostelijke stroming. Doordat boven Z-Duitsland wat koudere lucht aanwezig was ontstond er een drukverval van oost naar west wat er voor zorgde dat er in Zwitserland een matige "Bise" ontstond. De noordoostelijke stroming, in combinatie met relatief zogenaamde hoge dauwpunten (vochtige lucht) en de afkoeling tijdens de steeds langer wordende nachten, vormden een goede basis voor de vorming van Hochnebel die vooral naar het oosten prominenter en hardnekkiger aanwezig was. Overdag lag de bovengrens van de Hochnebelgrens tussen de 1500 meter naar het westen toe en 1800 meter naar het oosten. Boven de Hochnebel kon de zon overuren maken en afgezien wat sluierbewolking en een enkele wolken boven de toppen was het wolkeloos.


Hochnebel (Hochkönig, Aberg - Maria Alm)

Ook vandaag bevinden we ons onder de invloed van de zone van hogedruk en grosso modo verandert er niet veel. In de dalen weer kans op (hardnekkige) Hochnebel met een bovengrens van 2000 tot 2500 meter, vooral in  zuidelijke dalen kan de Hochnebel zeer hardnekkig zijn en het is maar de vraag of ze oplost. In de bergen boven de Hochnebel de hele dag weer volop zon en enkele stapelwolken boven de hoogste toppen zullen de pret ook niet echt drukken. Koud is het nog steeds niet, in de dalen gewoon weer een graad of 20 en op 2000 meter tussen de 5 en 10°. Het nulgradenniveau pendelt ergens tussen de 2800 en 3100 meter.


Perfect bergweer. Prachtige herfstkleuren Lötschental (Oberwallis)

Zondag krijgen de Alpen te maken met de invloed van een storing die samenhangt met een actieve depressie bij IJsland. Het (kou)front heeft echter moeite om tegen de hogedruk op te boksen waardoor het met name de zuidwestelijke en westelijke Alpen met meer bewolking zal beïnvloeden. Lokaal kan er hier ook een bui tot ontwikkeling komen maar ik verwacht niet dat het veel voor zal stellen. Algemeen geldt hoe oostelijker hoe beter. Maandag neemt de invloed van een uitloper van het Azorenhoog weer toe. De bewolking lost ook in het (zuid)westen en zuiden meer en meer op. De kans op Hochnebel neemt geleidelijk echter ook weer toe, dit geldt vooral in de gebieden waar wat regen is gevallen.


Ook de komende dagen rustig, zacht en zonnig bergweer (Chamonix)

Ook de dagen daarna verandert er maar bar weinig en wie op winterse kaarten zit te wachten moet toch nog even geduld hebben. De "patstelling" tussen de hogedruk bij de Azoren en boven west Rusland alsmede de lage druk boven de noordelijke Atlantische Oceaan blijft behouden en met een overwegend zuidwestelijke hoogtestroming ook het (zeer)zachte weer. Natuurlijk perfect voor mooie bergwandelingen of andere outdoor activiteiten. De wintersport-attributen kunnen voorlopig nog even in de kast blijven.

Mocht u toch de sneeuw-kriebels krijgen dan zult u het hogerop moeten zoeken in één van de gletsjergebieden. Gisteren bijvoorbeeld heeft het skigebied van de Kitzsteinhorn (Kaprun) de eerste (hogere) pistes geopend en daarmee is de kick-off ook hier een feit. Opmerkelijk overigens dat tegelijkertijd nog hard gewerkt op één van de hoogste "Baustelle" in de Alpen.


Perfecte condities gisteren op de pistes van de Kitzsteinhorn....


....tegelijkertijd werd er echter ook hard gewerkt aan de  "Gletscherjets"


het aanbrengen kabels

Dit heeft alles te maken met de werkzaamheden aan de Gletscherjet 3 en Gletscherjet 4 welke in de herfst van 2015 afgerond moet zijn. De "Kombibahn" Gletscherjet 3 begint bij het Alpincenter van waaruit 10-er Kabinen zullen gaan zorgen voor optimale bescherming tegen wind, sneeuw en kou en waarbij de  verwarmde 8-er- Sesselbahn de wintersporters extra comfort zal bieden. Er is dan tevens een directe verbinding met De Gletscherjet 4, een 10-er Kabinebahn die hoog boven de Schmiedingerkees-Gletscher tot aan de voet van de top van de Kitzstein(horn) op 3000 meter loopt.

Tot zover voor vandaag, morgen gaan we kijken of de depressie(s) het toch gaat lukken om op de langere termijn het Europese vasteland binnen te trekken. Fijn weekend en tot morgen maar weer.
Actueel hier in de weerhut 9.8° en het is onbewolkt. Ciao

ps. Mocht u actuele foto's vanaf locatie hebben of leuke Alpenweetjes  dan zien we die gaarne tegemoet. Sturen naar foto@sneeuwhoogte.nl

@Alpenweer TwitterJohann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: