vrijdag 3 oktober 2014

Vrij zonnig Alpenweer


Een hogedrukgebied boven de Baltische staten heeft een uitloper richting midden Europa en zorgt voor rustig en vrij zonnig Alpenweer. Dit systeem blijft de komende dagen bepalend, maar vanaf zondag neemt onder invloed van Atlantische depressieactiviteit de wisselvalligheid in de westelijke Alpen verder toe

Terwijl op de noordelijke Atlantische Oceaan de depressieactiviteit zienderogen aan het toenemen is, is er in het Alpengebied nog geen vuiltje aan de lucht. Een vrij krachtig hogedrukgebied boven het noorden van Polen heeft een uitloper richting centraal Europa en zorgt voor vrij zonnige condities in de Alpenregio. In de nacht ontstaan er in de lager gelegen gebieden op veel plaatsen mistvelden die tot ongeveer maximaal 1500 à 1700 meter hoogte begrensd is. In de loop van de dag zal de bewolking in de lager gelegen dalen gaan oplossen, maar op sommige plaatsen kan de zogenaamde Hochnebel vrij hardnekkig zijn. In het zuidoosten van Oostenrijk en de zuidelijke Franse Alpen komt ook wat middelbare bewolking voor, maar het weerbeeld is verder gewoon schitterend met een volop schijnende Alpenzon!


Lauterbrunnen  (Berneralpen geniet van het fraaie Alpenweer

Atlantische lagedruk versus oost Europese hogedruk
Zoals ik gisteren al aangaf neemt de depressieactiviteit boven de noord Atlantische Oceaan de komende dagen flink toe, waarbij een tot 970 hPa uitdiepend Ijslands lagedrukgebied voor onstuimige condities zorgt. Tussen IJsland en het noorden van Schotland kruipen de isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) op de weerkaarten steeds dichter naar elkaar toe en zorgt dit luchtdrukverschil voor een flinke windtoename. In de omgeving van de Faeröer eilanden kan de windkracht zelfs tijdelijk een 9 beaufort gaan halen, en dit betekent een heuse zuidwesterstorm voor deze omgeving. Aan de andere kant van de weerkaart blijft het Poolse hogedrukgebied bepalend en breidt dit zijn invloedssfeer later richting Scandinavië uit. Door deze ontwikkelingen kan de koudere en onstabiele polaire lucht het Alpengebied vooralsnog niet gaan bereiken, waardoor een temperatuurdaling voorlopig nog niet op het Alpenmenu staat.


Een archieffoto van het Italiaanse Arraba waar het vorig seizoen ontzettend veel
sneeuw viel. Het is voorlopig nog even afwachten op dit soort droomplaatjes!

Verdere vooruitzichten
Als we wat verder de lange termijn weerkaarten induiken, verandert er in grote lijnen niet erg veel in het luchtdrukpatroon. Op zondag neemt de regenkans vooral in de Franse en west Zwitserse en Italiaanse Alpen tijdelijk wat toe. Daarna blijft de luchtdruk onveranderd hoog boven het noordoosten van Europa, en heeft dit systeem een uitloper richting het midden van Europa. Atlantische depressies blijven op gepaste afstand en de bijbehorende koudere en polaire lucht kan de Alpenlanden voorlopig nog niet gaan bereiken. Het stromingspatroon blijft op grotere hoogte voorlopig vrij zuidelijk, en vanuit die richting zijn nu eenmaal geen koude hoogstandjes te verwachten.


ECMWF prog van maandag. Lagedruk loopt zich stuk op Scandinavische
hogedrukinvloed. @MeteoCentre


Voorlopig nog geen zicht op significante afkoeling. @Meteociel.Fr

Tot zover het weerbericht voor vandaag en gaat Johann morgen weer verder speuren in de Alpenweerkaarten.

 Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwingen -geen-


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: