donderdag 2 oktober 2014

Oktober start vrij zacht

Terug van weggeweest.


Ook van mijn kant een "warm" welkom aan iedereen. Wat is de tijd snel omgevlogen zeg waarbij we de zomer ondertussen alweer achter ons hebben gelaten. Een nieuw sneeuwseizoen staat weer voor de deur, en laten we met zijn allen hopen dat komend seizoen de sneeuw wat eerlijker verdeeld gaat worden dan afgelopen jaar het geval was. Johann en ik hebben de "sneeuwbatterijen" afgelopen zomer in ieder geval weer volledig opgeladen en staan weer fris en fruitig aan de startlijn van een nieuw Sneeuwhoogte seizoen!


Het treintje van Wengen naar Lauterbrunnen via @WengenSwiss.
Mooi sfeervol plaatje!


Dit zijn de pics die we van de winter graag weer willen gaan zien
 
Indrukwekkende IJslanddepressie
Blikvanger op de weerkaarten de komende dagen is zonder meer een omvangrijk en imposant lagedrukgebied dat vandaag met een kerndruk van 965 hPa juist ten zuiden van IJsland berekent wordt. Deze imposante depressie zorgt de komende dagen voor onvervalst herfstweer in grote delen van het noorden van Europa, waarbij de wind vooral in delen van Ierland en het noorden van Schotland tot stormkracht kan gaan aantrekken. De hierbij behorende actieve fronten kunnen echter het Alpenweer nog niet gaan beïnvloeden, omdat de luchtdruk boven het Europese continent vooralsnog vrij hoog blijft.


Herfst komt op toeren op de Atlantische Oceaan. @UKMetoffice
 
Aangenaam Alpenweer
Vandaag zien de weersvooruitzichten er voor de Alpenlanden vrij gunstig uit, waarbij vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen de zon er vrij goed bij komt. Grote delen van Oostenrijk en dan met name de Steiermark en Karinthië hebben in eerste instantie nog te maken met wat restbewolking, waarbij aanvankelijk nog een licht buitje tot ontwikkeling kan gaan komen. De wind houdt zich vrij koest vandaag en waait aan de achterzijde van een wegtrekkende storing uit meest noordelijke richtingen. De temperaturen liggen donderdag op een vrij aangenaam niveau, waarbij de temperaturen op 2000m variëren van 12 gr C in het westen tot rond de 8 gr C in de oostelijke berggebieden en het nulgradenniveau schommelt tussen de 3200 en 3500m.


Volop zon in de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen. Delen van Oostenrijk
hebben nog te maken wat frontale restbewolking. Bron @Wetteronline

Noord Atlantische straalstroom
Misschien hebben jullie de term straalstroom / jetstream al eens horen vallen in ons Alpenweerbericht. Deze windtunnel op grote hoogte wordt door ons altijd nauwlettend in de gaten gehouden, omdat zij in grote lijnen bepalend is voor het te verwachten weer. Dit fenomeen ontstaat op het grensvlak tussen enerzijds koude polaire lucht en anderzijds warmere subtropische luchtmassa's. Voor het Alpenweer is het van belang, dat deze windtunnel naar zuidelijker breedte moet gaan afzakken zodat actieve bijbehorende fronten een heerlijk sneeuwtapijt kunnen gaan achterlaten. Naarmate het seizoen vordert zal dit normaliter ook gaan gebeuren en loopt dit eerder beschreven fenomeen altijd als een "rode draad" door ons Alpenweerbericht heen.


De straalstroom in beeld, waarbij we voorlopig nog aan de
warme kant bivakkeren. @Netweather

Tot zover voor vandaag en gaan we morgen eens kijken hoe de lange termijn vooruitzichten er voor de Alpen uitzien.
Met vriendelijke groet,
 Het weerbericht van vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwingen -geen-Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: