Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 1 oktober 2014

Kick-off 2014-2015


Welcome back folks

Eindelijk dan de aftrap van een nieuw wintersportseizoen met weer dagelijks de vertrouwde Alpenweerberichten. Gaan we een "Goldener Oktober" krijgen of net als vorig jaar al snel de eerste winterse perikelen, is er al zicht op wat  de winter ons zal brengen? Dit en nog veel meer in een nieuw seizoen wintersport weerberichten.Kick-off nieuwe seizoen
Salüti, daar zijn we dan weer beste mensen en wintersportvrienden! Als eerste willen we al onze trouwe lezers en volgers welkom heten, mede dank jullie was ook het vorig seizoen weer een groot succes. Ook alle nieuwe wintersportvrienden en Alpenweer geïnteresseerden van harte welkom op deze Blog en via Sneeuwhoogte.nl.  Ook dit seizoen zullen Michael en ik gedurende 6 maanden dagelijks het Alpenweer weer in al haar facetten gaan belichten.


Wij hebben er weer zin in! Jullie ook? (Aletsch -Eggishorn maart 2014)

Natuurlijk niet meteen verwachten dat we nu al met sneeuwdumps en vrieskou op de proppen zullen gaan komen, daarvoor is het simpelweg gewoon nog te vroeg. Deze nog "rustige" herfsttijd is echter bij uitstek geschikt om diverse wetenswaardigheden en interessante aspecten met betrekking tot het Alpenweer en wat daar direct of indirect me te maken heeft onder de loep te nemen. Daarnaast gaan we binnenkort ook eens kijken of er al wat zinnigs te zeggen valt over de komende winter! Gewoon lekkere voorpret, dus "stay tuned" !

Sneeuw in oktober niets bijzonders
En wie weet verrast de atmosfeer ons dan tussen de bedrijven door ook nog op een vroege kouinval met een dik pak sneeuw. Sneeuw in oktober is in de Alpen op zich niets bijzonders en zelfs tot in de dalen is al een dik pak sneeuw mogelijk. Twee jaar geleden was het rond de 15 oktober al mooi raak met hier in Oberwallis tot 1600 meter een dik pak sneeuw en temperaturen die ook overdag niet boven het vriespunt uitkwamen. Vorig jaar trok rond 11 oktober een actief koufront over de Alpen weg, de kouinval leverde zelfs een dik pak sneeuw op tot in de dalen (zie hier).


Op 15 oktober 2012 was het al raak en viel er oa in Wallis tot 1500m een dik pak sneeuw.
Twee weken later was het opnieuw prijs maar nu ook met  sneeuw tot in de dalen.

Naarmate de herfst vordert nemen de sneeuwkansen toe en vooral In november kan het soms al aardig dumpen. Meestal zal echter ook deze sneeuw weer het onderspit moeten delven tegen de nog relatief krachtige en warme zon in combinatie met een nog warme ondergrond en warmere weerfases. Zo heb ik al diverse keren meegemaakt dat een 20 tot 40cm sneeuwdek binnen een aantal dagen weer compleet is weggesmolten. De echte winter, waarbij de sneeuw ook in de lagere gelegen gebieden en de wat hogere dalen blijft liggen tot in het voorjaar (het zogenaamde "Einsschneien") vindt normaliter plaats in de maand december. Deze sneeuw vormt dan ook de "basis" voor het verdere wintersport seizoen in de skigebieden.

Zeer zacht
De afgelopen dagen konden de Alpen profiteren van een hoog (Mario) welke zijn zwaartepunt langzaam naar de Balkan verplaatste. Vanuit het westen is echter al weer een nieuw hoog onderweg (Kieron). Met het wisselen van de wacht trok gisteren een storing met bewolking en neerslag de westelijke Alpen binnen. Rond het middaguur was het in de westelijke Alpen bewolkt en hier en daar viel wat nattigheid. Met de instroom van de vochtige lucht daalde de wolkenbasis lokaal tot 1800 a 1500 meter en konden we dus gewoon van een "Schlechtwettertag" spreken. De oostelijke Alpen konden gisteren nog geruime tijd profiteren van de invloed van het Balkanhoog met ten oosten van Tirol gewoon nog volop zon.


Gisteren in het oosten nog prima bergweer. (Grossglockner, Fuschertörl)

Koud was het nergens en met een nulgradengrens van 3500 meter viel de neerslag in het westen gewoon als regen, sneeuwen deed het pas boven de  2900 tot 3200 meter. À propos nulgradengrens: het nu boven de Balkan aangekomen hoog zorgde de afgelopen dagen voor een zuidelijke stroming waarmee vooral in de hoogte voor de tijd van het jaar zeer zachte lucht werd aangevoerd. Zo zagen we op 5 kilometer hoogte temperaturen van -10° tot -8, dit zijn waardes die in de hoogzomer niet zouden misstaan. Niet verwonderlijk dat ook het nulgradenniveau de afgelopen dagen vrolijk op zomerse 4300 meter hoogte pendelde. De warme en droge lucht stond wel garant voor perfect bergweer met fenomenale vergezichten.


Ondanks de hoge temperaturen van de afgelopen dagen prima omstandigheden
rondom het zomergletsjer skigebied van de Allalin (Saas-Fee)


en datzelfde gold ook voor de Möltalergletsjer (Karinthië)

Storing trekt naar oosten weg
Vandaag beïnvloedt de verder naar het westen trekkende storing de oostelijke Alpen, hier is het over het algemeen zwaar bewolkt met vooral in de gebieden van de westelijke en noordelijke Alpenhoofdkam ook wat neerslag, sneeuwvalgrens tussen de 2600 en 2900 meter. Enkel het zuidoosten maakt in de ochtend nog wat kans op de zon maar veel zal het niet voorstellen en later op de dag kan ook hier wat neerslag gaan vallen. De westelijk Alpen hebben in de ochtend nog te maken met lokaal wat neerslag, met een naar noord gedraaide wind klaart het in Wallis en Ticino al flink op. In de middag dan ook elders toenemend opklaringen. Door de dagelijkse gang ontstaan er wel weer stapelwolken en mogelijk dat lokaal hieruit nog een bui(tje) kan vallen. De wind is meest zwak tot matig en aan de Zwitserse noordkant komt er een zwakke Bise opzetten. Koud is het ook vandaag niet, op 2000 meter pendelt het kwik tussen de 5 en 11 graden, en op 3000 meter tussen de 3 en 0 graden. In de dalen aangename middagtemperaturen tussen de 17 en 22 graden


Enkel in de hoog-alpine delen zal op frontpassage (gisteren en vandaag) een aantal
centimeters sneeuw vallen

Het nulgraden niveau bevindt zich tussen de 3000 en 3500 meter. De wind is meest zwak tot matig, met de föhn en op passage van de eigenlijke storing kan deze tijdelijk ook nog verder aantrekken. Mocht u overigens al behoefte hebben om in de sneeuw rond te dartelen dan kan dit in de Hochalpine gebieden waar boven de 3000 tot 3300 meter 5 tot 10cm verse sneeuw gaat vallen.

Toenemend hogedruk
Donderdag en ook vrijdag neemt de invloed van de hogedruk verder toe. Aanvankelijk hebben we nog te maken met wat (rest)bewolking en de in oostelijke Alpen  nog wat gespetter. Gaandeweg de donderdag wordt het echter droog en op steeds meer plaatsen breekt de zon door, dit geldt zeker voor de Alpenzuidkant waar met noordelijke winden en een opkomende (zwakke) Nordföhn de lucht nog extra zal. worden "afdroogt". Donderdag zou er door de dagelijkse gang nog een bui(tje) kunnen ontstaan, vrijdag waarschijnlijk.op de meeste plaatsen droog, mogelijk dat zich aan de Alpenzuidkant nog een lokaal buitje ontwikkelt maar veel zal het niet voorstellen. Verder vrijdag in de bergen veel zon afgewisseld met wat overtrekkende hogere bewolking. Keerzijde van de hogedruk in deze tijd van het jaar is de sterk toenemende kans op Hochnebel die zich over de Alpendalen en het het Alpenvoorland zal gaan vormen. Met een bovengrens tot circa 1300 a 1500 meter kans deze kan vooral in de ochtend deels hardnekkig zijn.


Oben blau, unten grau. Een verschijnsel wat we de komende tijd vaker zullen gaan
zien (foto Steiermark enkele dagen geleden)

In het weekend verandert er per saldo niet veel, we houden een mix van zon, wolken en weer de Hochnebel. Zondag wat meer wolken(wolken) en kans op een spat regen met name naar het westen toe.

Verdere vooruitzichten
Deze bewolking en wat neerslag heeft te maken met een actieve depressie en hoogtetrog (uitzakkende lagedruk) die probeert in het weekend het bolwerk van hogedruk dat zich heeft opgebouwd vanaf de Azoren, west Europa tot overt west Rusland te doorbreken. Het systeem beweegt zich langzaam vanaf het zeegebied van IJsland richting Engeland. Daar aangekomen weet het niet meer goed wat te doen en wordt quasi stationair. Ook de bijbehorende fronten met regen en meer wind die begin volgende week tot over de Benelux en Frankrijk zullen zijn gevorderd gaan slepen. Ook de weermodellen hebben nog moeite met hetgeen de depressie precies zal gaan doen en daarmee wordt de onzekerheid voor het Alpenweer in de loop van de week alleen maar groter. Ik schat de kansen dat de hogedruk het uiteindelijk zal gaan winnen tegen de lagedruk als vrij hoog in. Daarmee zou het rustige en vrij zachte herfstweer (zuid tot zuidwestelijke stroming) met slechts kleine neerslagkansen ook de volgende week gewoon aanhouden Laten we echter nog maar even niet te ver op de details gaan vooruitlopen en dit lekker voor de komende dagen bewaren.

GFS neerslagkaart voor begin volgende week. Grote vraag is wat de depressie
boven Engeland volgende week precies zal gaan doen.

Tot zover als oppepper dit eerste uitgebreide weerbericht van het nieuwe seizoen. Morgen meer Alpenweer dan verzorgd door Michael. Fijne dag en ciao vanuit de Walliser Alpen alwaar het (nog) bewolkt en nevelig is met een temperatuur van 12.4 °. Mocht u overigens actuele foto's vanaf locatie hebben of leuke Alpenweetjes  dan zien we die gaarne tegemoet. Sturen naar foto@sneeuwhoogte.nl
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

4 opmerkingen:

Bertil zei

En we tunen ook dit seizoen weer in Kees. Als alles loopt zoals we wensen plannen we zelfs weer een weekendje in het prachtige Wallis ( met uw welbevinden ). Bij deze dan ook de uitdaging om weer iets geweldigs te verzinnen, al zal het moeilijk zijn de helicopter vlucht te overtreffen:-)

Johann Geers zei

Bertil, ga denk dit keer voor jullie maar eens iets heel speciaals organiseren. Niet weer zo passief in een heli over Alpengletsjers en bergen rondvliegen, dit keer iets spannends !! ;-)

marc bogaert zei

ook even melden dat daarjuist op het vtm-weerbericht (hier in belgië), de link kwam van sneeuwhoogte.nl !!! eerste keer dat dit gebeurt, dacht ik.

en wreed content dat ik weer dagelijks jullie bericht kan lezen,

groetjes, marc

Johann Geers zei

Hoi Marc, Leuk ! Idd nog nooit iets van vernomen. Heb je ook een soort van herhaling op internet (link) zodat ik dat kan zien ? Gr Johann