dinsdag 7 oktober 2014

Onbestendiger, later vooral aan de zuidzijde veel neerslag

Opstekende Südföhn

Een actief lagedrukgebied ten westen van Ierland zorgt in een zuidwestelijk stromingspatroon voor de aanvoer van vochtige maritieme lucht. Een frontaal systeem nadert in de loop van de dag het westelijke Alpenruim, waardoor de neerslagkansen in deze omgeving gestaag toenemen

De naderende herfst heeft in grote delen van noordwest en noord Europa zijn intrede gemaakt, waarin buien en stormachtige condities de boventoon voeren. Het lagedrukgebied dat hiervoor verantwoordelijk is vinden we vandaag ten westen van Ierland op de weerkaarten terug. Tegelijkertijd blijft de luchtdruk boven de Baltische Staten hoog, waardoor de Atlantische depressies voorlopig nog niet Scandinavië of het Noordzeegebied in kunnen gaan duiken. Door deze situatie ontstaat er een soort tweedeling in het Alpengebied, waarbij de westelijke en zuidelijke berggebieden de komende periode flink wat neerslag te verwerken gaan krijgen. De oostelijke Alpen blijven vooralsnog onder hogedrukinvloed en buiten het storingsgeweld, waardoor hier het beste weer te verwachten is.


Prachtige opname van Europa's grootste gletchergebied, EigerMoenchJungfrau
via @MySwitzerland
 
Toenemend onbestendig
Oktober is in de Alpen altijd een overgangsmaand waarin er echt van alles mogelijk is. Vorig jaar hadden we in de tweede oktoberweek bijvoorbeeld te kampen met onvervalst winterweer waarbij er al bakken met sneeuw op de Alpen neerdaalden. Dit jaar tapt het Alpenweer echter uit een totaal ander vaatje, waarbij met een zuidwestelijke aanvoer vochtige maar tegelijkertijd ook erg zachte oceaanlucht wordt aangevoerd. Vandaag krijgen vooral de Jura, de Franse Alpen en dan met name les Alpes Maritimes de nodige regen voor hun kiezen.


Juist in de herfst is de natuur vaak op zijn mooist!
 
Opkomende Südföhn
En ja hoor, daar is hij weer: de komende dagen loopt de Südföhn weer als een rode draad door onze Alpenweerberichtgeving heen. Doordat het luchtdrukverschil boven de Alpenregio weer toeneemt, staat het weerbeeld weer volop in het teken van de föhn. De neerslagclusters van zowel het Europese ECMWF als het Amerikaanse GFS liegen er niet om. Zij  berekenen de meeste neerslag langs de geografische lijn die loopt van het noordoosten van de Piemonte, Tessin, oostwaarts richting het noorden van het Italiaanse Lombardije. In deze omgeving kan t/m donderdagavond tussen 30 en 45 mm regen gaan vallen. Het nulgradenniveau vinden we pas boven de 3000m hoogte terug, dus sneeuw is voorlopig alleen voor het hooggebergte weggelegd.
 
Thermische hoogstandjes
De Alpennoordzijde krijgt de komende dagen nog even te maken met volop nazomerse omstandigheden. Terwijl het ten zuiden van de Alpenhoofdkam grotendeels bewolkt en somber is, blaast de doorstaande Südföhn de uitgedroogde lucht met gemak over de Alpentoppen heen. De noordkant krijgt hierdoor te maken met open condities, waarbij de zon volop van de partij zal zijn. In de föhndalen kan de temperatuur met gemak gaan oplopen naar waardes die zelfs boven de 25 gr C gaan uitstijgen. Nog even nazomer dus!


Door deze luchtdrukverdeling kan de koudere polaire lucht het Alpengebied
voorlopig nog niet gaan bereiken. @ZAMG


De Südföhn eist de komende dagen een hoofdrol op!
 
Lange termijn
De meest actuele runs lopen op dit moment weer binnen ( 00Z en 12Z, en worden met een vertraging van ongeveer 8 uur getoond). In grote lijnen verandert er voorlopig nog niet bijster veel in het weerbeeld. Vanaf maandag lijkt vanuit het westen wat koudere lucht het Alpenruim te kunnen gaan binnenstromen, maar of dit de aanzet is tot een wat langere durende koelere periode valt nog maar te betwijfelen. Maar goed, het is dan ook nog maar begin oktober en mogen we nog niet al teveel winters spektakel gaan verwachten. Johann en ik houden het in ieder geval scherp voor U in de gaten!

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwingen -geen-
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: