woensdag 8 oktober 2014

Föhnfase houdt nog even aan

Tweedeling Alpenweer met de beste condities voor de noordzijde

De Südföhn houdt voorlopig nog even aan waardoor de bewolking aan de zuidwest en Alpenzuidzijde overheerst en er af en toe buiïge neerslag valt. Het betere weer vinden we in het noorden van Zwitserland en dan met name in Oostenrijk welke door de föhn "Wetterbegünstigt ist"

Voordat ik met het Alpenweer begin wil ik even de aandacht vestigen op de extreme weersomstandigheden die zich de afgelopen 24 uur in Frankrijk en Italië hebben afgespeeld. In het zuid-Franse Prades-le-Lez in het arrondissement Montpellier is de afgelopen 24 uur onwaarschijnlijk veel regen gevallen. De regenmeters liepen letterlijk over, want gedurende enkele wolkbreuken is maar liefst 261 mm regen naar beneden gestort. Door deze situatie hebben zich aardverschuivingen en modderlawines voorgedaan en hingen de auto's in het rampgebied letterlijk in de bomen!


Onwaarschijnlijke beelden uit het Zuid Franse rampgebied
via @CNN Worldweather


Waanzinnige hoeveelheden hagel nabij het Italiaanse Falsano!
 
Föhnstorm in het hooggebergte
Er verandert voorlopig nog niet veel in de algemene luchtdrukverdeling boven het Alpengebied, waardoor de Südföhn nog even vrolijk doorblaast. Het sturende lagedrukgebied dat het weerbeeld in grote delen van west en midden Europa bepaald ligt nog steeds voor de Ierse westkust gepositioneerd. Hieromheen cirkelen meerdere storingen die in feite de overgang markeren tussen enerzijds koele lucht boven west Europa en warmere luchtmassa's die boven oost en noordoost Europa terug te vinden zijn. Deze bewolkingszone loopt grofweg van het noordwesten van Spanje via de noordwestelijke Alpen in de richting van de Baltische Staten. Wij noemen deze markeringszone in de meteorologie het zogenaamde "polaire front". Vanwege de aanwezigheid van het krachtige noordoost Europese hogedrukgebied kan deze frontale zone zich niet verder oostwaarts over de Alpen gaan verplaatsen, waardoor de koudere bovenlucht niet over het Alpenruim kan gaan uitstromen.


Infrarood-opname, waarbij het "polaire front" goed zichtbaar is.
@Buienradar
 
Hardnekkig stromingspatroon
Ten opzichte van gisteren verandert er niet bijster veel in het Alpenweer. Frontale bewolking trekt van zuidwest naar noordoost over de Alpenlanden heen, waarbij er op dit moment vooral in de centrale Italiaanse Alpen en het zuiden van de Graubünden af en toe wat regen valt. De temperaturen hebben er zin in vandaag, waarbij deze in de föhndalen aan de noordzijde tot zomerse waarde kan gaan oplopen. In de bergen lopen de temperaturen uiteen van tussen de 8 en 12 gr C op 1500m tot een nulgradengrens die pas ver boven de 3000m terug te vinden is. Opvallende detail is de stormachtige wind in het hooggebergte, die met een windkracht 8 tot 9 over de hogere Alpentoppen heen raast!


Mittelberg in het Kleinwalsertal rond deze tijd vorig jaar. Volop winter!


En Mittelberg nu. Grotere verschillen zijn bijna niet denkbaar.
Pics via @Hans ter Braak

Verdere vooruitzichten
In de meest actuele runs is de voorzichtige afkoeling van na het weekend alweer als sneeuw voor de zon verdwenen. De koelere oceaanlucht lijkt zoals het er nu naar uitziet toch moeite te hebben om de Alpen te gaan veroveren. Wat wel opvalt is dat medio oktober de atmosfeer in Scandinavië steeds meer begint af te koelen, waarbij zich een imposant koudereservoir aan het opbouwen is. Of dit de aanloop is naar een totaal ander koud weertype is nog maar de vraag, maar zeker iets om in de gaten te gaan houden!

ECMWF lange termijn prognose. Operatie afkoeling in aantocht??

 ps  Mochten jullie actuele foto's vanaf locatie hebben of leuke Alpenweetjes, dan zien we deze graag tegemoet. Mail deze aub naar foto@sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwingen -geen-Geen opmerkingen: