dinsdag 28 oktober 2014

Sonne pur

Algemeen
Een hogedrukgebied boven de Oeral heeft een uitloper richting centraal Europa en beïnvloedt het Alpenweer op positieve wijze. Voorlopig verandert er nog niet bijster veel in dit circulatie patroon maar lijkt november uit een meer winters vaatje te willen gaan tappen


Stralend Alpenweer

 

Gisteren stond het Alpenweer in het teken van de zeer goede zichtwaarden en gaan we vandaag rustig op herhaling. Het huidige weerbeeld typeert zich het beste als inversieweer, waarbij de zon tot 21 december dagelijks aan kracht inboet, en vaak moeite heeft om de hochnebel velden te kunnen wegbranden. Doordat zich aan het aardoppervlak een koude plaklaag bevindt, en de temperatuur op hoogte niet daalt maar tijdelijk stijgt, mengt deze lucht slecht en fungeert deze inversie zone als een soort deksel. Onder deze temperatuur inversie regeert de hochnebel en daarboven is het kraakhelder met een uitbundig schijnende Alpenzon.


Uitmuntende condities op de Hintertuxer gletsjer via @ShoogteApp


Nog een mooie van de Hintertuxer. Begint het al te kriebelen;-) ?

Bijzonder fraai Alpenweer
Gisteren vertelde ik al iets over de kurkdroge en heldere lucht waarin de Alpen zich op dit moment bevindt. Vandaag is het weer van hetzelfde laken en pak en weer puur genieten in de bergen. De begrenzing van de hochnebel reikt aan de noordzijde tot ongeveer 1400m en kan aan de zuidzijde met 1800m wat hoger gaan uitpakken. De wind houdt zich opvallend rustig vandaag en waait uit variabele richtingen (luchtdrukverschillen zijn bijzonder klein dus geen voorkeursrichting). De temperaturen zijn zoals we ondertussen gewend zijn bijzonder aangenaam en vinden we het nulgradenniveau rond de 2600 à 2800 meter terug.


Besneeuwde Alpen fraai in beeld gebracht. Via @Meteocentrale CH
Microklimaat
Gisteren kreeg ik via Twitter een interessante afbeelding vanuit het Duitse Funtensee (1600m) binnen. De thermometers kwamen hier gisterenmiddag niet boven de -8 gr C uit, terwijl het tegelijkertijd op de veel hoger gelegen Zugspitze (2960m) rond het vriespunt was. Een mooi voorbeeld van een temperatuurinversie, waarbij de temperatuur op lagere hoogte lager is dan hoger in de atmosfeer. Deze cold spot is trouwens "berucht" om zijn lage temperaturen, want onder gunstige omstandigheden kan het kwik hier s'winters tot onder de -30 gr C wegduiken. Serieus koud dus!


Diepvrieskist Funtensee gisterenmiddag! Via @Twitter
 
November kouder en sneeuwrijker?
De laatste runs van zowel ECMWF als GFS zien er op termijn vrij hoopgevend uit! De straalstroom gaat in de eerste novemberweek duidelijk meer zuidwaarts uitzakken. Rond 4 november trekt een koud Atlantisch hoogtelaag vanuit de IJsland regio zuidwaarts richting de Golf van Biskaje. Aan de voorzijde van dit systeem gaat de zuid tot zuidwestelijke stroming flink in kracht toenemen, waardoor de Südstau tegen die tijd actueel wordt! Belangrijk is dat de gehele Alpen atmosfeer op termijn duidelijk lijkt te gaan afkoelen, waardoor de belangrijke sneeuwvalgrens flink zal kunnen gaan dalen. Hoopvolle vooruitzichten dus!


Operatie afkoeling staat in de stijgers!


 Kouder met flink toenemende sneeuwkansen! @GFS ENS


Zell am See-Kaprun met een fraai uitzicht op de besneeuwde Alpentoppen
 
Tot zover het weerbericht voor vandaag en gaat Johann morgen kijken hoe de winterse november vooruitzichten zich verder gaan ontwikkelen!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl


Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwingen - -
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: