Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 27 oktober 2014

Fraai Alpenweer

Algemeen
Een krachtig hogedrukgebied boven het noordwesten van Rusland heeft een uitloper naar midden Europa en zorgt voor fraai en rustig Alpenweer. De komende dagen lijkt hierin nog weinig verandering te gaan komen, zodat Atlantische storingen voorlopig nog niet tot het Alpenruim kunnen gaan doordringen

Hogedruk domineert

 

We hebben een mooi Alpenweekend achter de rug, waarbij in optima forma van het fraaie Alpenweer genoten kon gaan worden. Sneeuwliefhebbers trokken massaal de bergen in om de achtergebleven nordstausneeuw nogmaals te gaan zien en voelen. Voor veel kinderen was het dolle pret om weer lekker met de slee naar beneden te knallen. En de Alpine skiërs hadden ook een schitterend weekend, want de condities op de flanken van de Rettenbach gletsjer bij Sölden waren optimaal voor het afwerken van de reuzenslalom.


Puur genieten bij de opening van het FIS Alpine seizoen 2014/2015


Lekker met de slee naar beneden knallen! Via @Hans ter Braak
 
Ausgezeichneter Fernsicht
De komende dagen staat het Alpenweer vooral in het teken van het bijzonder goede zicht in de berggebieden. Alleen aan de Zwitserse noordzijde kan wat hoge cirrus bewolking de zon af en toe iets afschermen, maar verder oostwaarts richting de oostelijke Alpen schijnt de zon onafgebroken van vroeg tot laat. In de lager gelegen gebieden kan zich onder een subsidentie inversie wat mist/hochnebel gaan vormen, maar deze zal in de loop van de dag grotendeels gaan oplossen. Doordat de wind aan de zuidwestflank van het Russische hogedrukgebied (wind waait met de wijzers van de klok mee) uit noordoostelijke richting waait, is deze lucht continentaal van oorsprong en bijzonder droog van opbouw. Hierdoor zijn de zichtwaardes op dit moment bijzonder goed, waarbij je met gemak 25 tot 40 km uitzicht hebt!


Zogenaamde "Sounding" met een doorkijkje in de verticale
 luchtkolom van station Wenen.  @MeteoCentre
 
Sounding
Voor wie het interesseert wil ik in het kort iets meer gaan uitleggen over een zogenaamde "ballonsounding". Anders gewoon snel verder lezen zou ik zeggen;-)  In de meteorologie willen wij graag weten hoe de verticale luchtkolom is samengesteld. Op diverse waarnemingsstations wordt 2x per dag een met helium gas gevulde ballon met meetapparatuur opgelaten. Hierdoor krijgen wij inzicht hoe de at-MOSfeer is opgebouwd, en kunnen de verzamelde gegevens ons helpen bij het opstellen van een (betrouwbare) weersverwachting. Uiterst rechts zie je bv windvaantjes die ons laten zien uit welke richting de wind waait en met wat voor een snelheid. Verder geeft de rode lijn de temperatuur weer, en de blauwe stippellijn de belangrijke dauwpuntwaardes. Voor het Alpenweer zijn deze dauwpuntwaarden van groot belang, want deze ondersteunen ons in een uitspraak over hoe de sneeuw "zich houdt" op enige hoogte. Stelregel is: hoe groter het verschil tussen temperatuur en dauwpunttemperatuur des te droger de lucht. In de diagram boven zien we dat de blauwe stippellijn en rode lijn wijd uit elkaar staan, met rond de 2000m hoogte dp waardes van tegen de -20 gr! Kurkdroge lucht dus, wat goed is voor de sneeuw en tevens zorgt voor het schitterende uitzicht!Soundingballon, met daaronder meetapparatuur die de gegevens
naar het waarnemingsstation zendt
 
Vooruitzichten
De komende week verandert er niet bijster veel in het luchtdrukpatroon. Hogedruk invloed blijft aanwezig boven het noordwesten van Rusland en centraal Europa, en Atlantische depressies die op het bekende traject IJsland-Scandinavië actief zijn. Het polaire front blijft hierdoor ruimschoots ten noordwesten van de Alpen rondslingeren, waardoor wij voorlopig aan de relatief zachte kant van de straalstroom blijven zitten.


Het meer dynamische weer blijft voorlopig ruim ten noordwesten
van de Alpen actief. @Buienradar/EuMetSat
 
Langere termijn
Op de langere termijn zijn er wel signalen dat de atmo sfeer langzaam verder wat gaat afkoelen, maar of dit de aanzet is tot een wat meer winters aandoend weertype is op dit moment nog even de vraag. Morgen weer een dag en gaan we kijken wat ons verder in de Alpen te wachten staat. Geniet van het mooie weer zou ik zeggen!


Bergbahn-Kitzbühel met een fraai beeld van de hochnebel in het dal


Stralende condities rondom het Tuxertal in het Oostenrijkse Tirol

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl


Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwingen - -
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: