Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 26 oktober 2014

Na Gonzalo alles weer normalo

Algemeen
Terwijl de westelijke Alpen overwegend van hogedruk profiteren hebben de oostelijke Alpen erst nog maken met de invloed van een wegtrekkende (zwakke)storing. Volgende week onder de vleugels van hogedruk vooral in de bergen veel zon en zacht.


Rustig hogedrukweer

 
 "Gonzalo" was de naam van de ex-hurricane die,  samengesmolten met een laag bij IJsland, de afgelopen dagen via Duitsland over de Adriatische Zee richting Griekenland trok. Eigenlijk snoerde een bel koude lucht (wij spreken binnen de meteorologie dan van een zogenaamd cut-off laag) vanaf IJsland af. Het was deze bel met koude (hoogtelaag) lucht die in combinatie met een laag wat lager in de MOSfeer'>atMOSfeer (grondlaag), vooral aan de noordkant van de oostelijke Alpen voor zoveel neerslag heeft gezorgd. Lokaal viel er zoals we al eerder zagen zo'n 100 tot 130cm sneeuw.


Nog warme "ondergrond" maar wat een sneeuw (Gerlos) 24 oktober


en toen kwam de zon,  Zillertalarena (Rosenalp, 2410m) 24 oktober


weinig tot geen sneeuw in Oberwallis maar daarom niet minder
mooi. Raureif -rijp Rosswald (2000m)

Inmiddels is gisteren er in de onderste luchtlagen weer veel zachtere lucht binnen gestroomd. Deze lucht heeft als brongebied noord Afrika en dat konden we goed merken. Gisterochtend zagen we al zo'n typisch gevalletje van een omgekeerde wereld. Normaal wordt het met het toenemen van de hoogte steeds kouder (0.6  graad met 100 meter) Gisteren en ook vandaag werd het echter met het toenemen van de hoogte steeds warmer. Zo meldde vrijdagochtend het weerstation Randa (1300m) hier in Oberwallis -3 graden, tegelijkertijd was het op Mittelallalin niet ver daar vandaag op 3500m +3 graden. Ook gisterochtend nog steeds die omgekeerde wereld met de laagste temperaturen in de hoger gelegen en tegen wind beschutte dalen. Hier vroor het nog licht tot matig terwijl het in het hooggebergte stukken warme was. Onderstaand plaatje laat terugrekenend zien waar de lucht vandaan komt. In dit geval opgemaakt voor het Jungfraujoch (3500m) in de Zwitserse Berner Alpen.We zien hier op het 700 hPa drukniveau, dat is op circa 3000 meter hoogte, dat er lucht vanuit Afrika is binnengestroomd (rode lijn)


Kortom we zitten weer in een warmere weerfase en eigenlijk is alles weer precies zoals we het tot dusver van oktober gewend zijn. Gewoon weer die zuidwestelijke aanvoer met het vertrouwde zachte weer. Vandaar ook de titel van het weerbericht!
 
Sneeuw in Griekenland
Tja het is maar hoe je het bekijkt en wat is normaal in deze "barre tijden" van "gobal warming" ? In ieder geval weinig "normalo met Gonzalo" momenteel in Griekenland. Het hoogtelaag is weliswaar nog maar nauwelijks op de kaarten te herkennen maar zijn invloed mag er nog steeds wezen. De afgelopen 2 dagen was het er bar en boos met hevige buien, wateroverlast en zeer gematigde temperaturen. Op de hoogste berg van Griekenland, de Olympus (2910m), viel boven de 2000 meter een dik pak sneeuw en op de top hadden ze te maken met blizzard conditions.


Diep winters op de Olympus (2900m, Griekenland) 


Met op 2100 meter hoogte (Spilios Agapitos) circa 30cm Neuschnee

Zelfs in de lager gelegen berggebieden (1500m) viel sneeuw. Grieks onwaardig natuurlijk en ook de komende dagen blijft het onbestendig en relatief koel in deze hoek van Europa. Voor diegenen die nog even lekker willen na zomeren in zuid Europa kan ik de zuidwest hoek aanbevelen. Laat dit nu nou ook precies de hoek zijn van waaruit ons weer de komende dagen gaat komen.
 

Toenemend zonnig
Op de weerkaarten zien we vandaag een krachtig hoog, luisterend naar de naam "Pitter", met kern boven het westen van Rusland liggen. "Pitter" strekt zich verder uit tot over grote delen van West Europa, de westelijke Middellandse Zee en verder tot over het noordwesten van Afrika. Met (zuid)oostelijke hoogte winden wordt drogere en relatief zachte lucht aangevoerd. Boven zuidoost Europa zien we nog het hoogtelaag met aan de noordflank deels nog de inmenging van wat koudere lucht. Geleidelijk wordt dit minder en neem ook de invloed van het hoogtelaag af.


Hoog "Pitter"  met zuidoostelijke hoogtestroming

Vandaag deels nog bewolking en en wat gespetter, boven de 2400 tot 2000 meter gevlok. Verder onder toenemende drukstijgingen steeds verder opklarend gevolgd door zonnig weer. Natuurlijk wel weer de kans op Hochnebel die zich boven de dalen en grote wateroppervlaktes vormt. Het is vrij zacht met een nulgradengrens varierend tussen 2300 meter in het (noord)oosten en 3000 meter in het westen. De wind is meest zwak tot matig uit overwegend noordoostelijke richtingen.


actuele radarbeeld, vooral in de centrale Alpen nog dikkere bewolking, elders
veel mist en -of Hochnebel


Nevelige (trüb) Zillertalarena -Gerlosplatte

Begin volgende week verblijven de Alpen onder de vleugels van het oost Europese hoog. In de bergen veel zon, in de dalen en de lagere delen van de Alpenzuidkant tot over de po-vlakte  vorming Hochnebel. Dinsdag zou er in de westelijke (Franse) Alpen onder invloed van een zwakke storing wat neerslag kunnen vallen, hoog-alpin sneeuw. Qua temperaturen verandert er niet veel.
 
Langere termijn Südstau
Tot donderdag verandert er in grote lijnen niet veel op de weerkaarten en dat betekent dat met zuid(west)elijk winden het vij zachte en rustige hogedrukweer aanhoudt. Na het midden van de week zien we echter dat het stromingspatroon (verloop van de jetstream) geleidelijk gaat veranderen. Een actieve depressie die in eht weeken naar het zeegebied ten zuidoosten van IJsland trekt zorgt er dan voor dat de hogedruk wordt "opgespitst in een Atlantisch deel en een Russisch deel. Begin volgende week trekt het laag al uitzakkend (trog) verder naar het zuiden en zien we lagedruk (trog) vanaf IJsland, Engelend tot over de westelijke Middellandse Zee verlopen. Omdat de hoogteas nog ten westen van de Alpen ligt verblijven we nog aan de zachte zijde van de hoogtetrog en krijgen we te maken met een in kracht toenemende zuidwestelijke tot zuidelijk hoogtestroming. Dit zou dan oeen klassieke Südstau situatutie gaan opleveren.


 
Schuift het systeem verder (of sneller) door dan komen de Alpen geheel aan de koude kant van het systeem en kan het overal flink gaan afkoelen. Het is dan onbestendig met sneeuw in de bergen vanaf 1000 tot 1400 meter. Interessant is tevens de blokkade die op de westelijke Atlantische Oceaan wordt opgeworpen. Deze zou er voor kunnen gaan zorgen dat de straalstroom meer gaan slingeren (depressies kunnen niet meer zo makkelijk van west naar oost trekken) en het in west Europa uiteindelijk kan gaan afkoelen. Dit scenario wordt vanmorgen door het ECMWF gesimuleerd.

Ook het GFS komt met soortgelijke ontwikkelingen en pakken we de andere oplossingen (leden) van het model erbij dan zien we begin november toch duidelijk veranderingen die er erop wijzen dan we uit een ander vaatje gaan tappen. Helaas komen de ECMWF ensembles van de Alpen pas later binnen dus die kunnen we er nog niet naast leggen. Die van gisteravond lieten echter ook al een soortgelijk beeld zien. Ook de "ultra" lange termijn ensembles van het ECMWF die tot 35 dagen lopen (!) lieten een afkoeling zien naar normale of beneden normale waarden (natuurlijk mij hier niet op vastpinnen gezien omdat we hier toch al aardig in de buurt van het galzenbol werk gaan komen)


Tot zover voor nu, fijne dag en morgen zijn we er weer op de normale tijd. Ciao vanuit Oberwallis, onbewolkt en 7.2°)

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Waarschuwingen -Verhoogd lawinegevaar Alpennoordkant






Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: