vrijdag 24 oktober 2014

Wetterbesserung

Algemeen
De storing die aan de Alpennoordzijde voor een klassieke Nordstau heeft gezorgd trekt opvullend en verder in betekenis afnemend naar Griekenland weg. De komende dagen staan in het teken van een duidelijke weersverbetering, waarbij de kans op lawines in de staugebieden aanzienlijk gaat toenemen

Vanuit het westen opklarend

Wat een heerlijke 2 dagen hebben we achter de rug waarin de nordstau zich van zijn allerbeste kant heeft laten zien. Gemiddeld zijn er sneeuwhoeveelheden opgemeten van tussen de 40 en 90 cm, en op sommige gunstig gelegen stauhellingen is de metergrens zelfs ruimschoots overschreden. En dan heb ik het nog niet eens over de hoogte van de sneeuwduinen, want de harde tot stormachtige noordelijke wind zorgde op sommige plaatsen voor sneeuwduinvorming richting de 2 metergrens!Waar stond de auto ook alweer schat? Bizarre beelden uit de omgeving van
Hochkönig in het Oostenrijkse Salzburgerland via @Marc Vessel


Dit was het algemene beeld gisteren, waarbij winterbanden onmisbaar waren.
Foto uit de omgeving van Sölden via @Deutscher Skiverband
 
Wegtrekkende sneeuwstoring
De storing die op dinsdagnacht het noordwestelijke Alpenruim introk heeft duidelijke zijn sporen achtergelaten. Het ECMWF model zat er wat de voorspellingen betreft al in een vrij vroeg stadium vrij goed op, waarbij het Amerikaanse GFS wat later ook volop winters overstag ging. Op het hoogtepunt van de stau ging het echt als een dolle tekeer en meldde enkele waarnemingsstations aan de Oostenrijkse noordzijde zelfs een val- intensiteit van 10 ã 15 cm sneeuw per uur! Minder fraai waren de vele ongelukken die te betreuren waren. Deze waren vaak te wijten aan het rijden met zomerbanden en dan is het bij dit soort omstandigheden natuurlijk vragen om moeilijkheden!


Winterwonderland bij nacht! Via @WeatherEuropa


Ramsau am Dachstein via @fotoApp
 
Toenemend lawinegevaar
Keerzijde van alle sneeuwpret is de toenemende kans op zogenaamde Gleitschneelawinen. De sneeuwlaag is zeer onstabiel en heeft zich nog niet kunnen "zetten". Vooral op steile hellingen is het oppassen geblazen en mocht U er op uit trekken dan is het raadzaam de lokale berichtgeving goed in de gaten te gaan houden.

nordstau fraai in beeld gebracht, terwijl de zuidelijke Alpen baden in
de zon. Via@NASA
Actueel weerbeeld
Vanwege luchtdrukstijgingen gaat het Alpenweer zich vanuit het westen dan verder stabiliseren en komt de zon er op steeds meer plaatsen bij. In Oostenrijk zien we ten oosten van de Vorarlberg op dit moment nog wat lichte neerslagecho's op de radar. Naarmate de dag vordert gaat de intensiteit er echter steeds meer uit en gaat de bewolking in de oostelijke Alpen ook op steeds meer plaatsen breken, waarbij de Steiermark en het zuidoosten van Karinthië het langst in de restbewolking blijven zitten. De komende dagen profiteren de Alpen van hogedrukinvloeden, waarbij het vrij zonnige en open karakter de boventoon voert. De sneeuwkwaliteit wordt er met langzaam stijgende temperaturen natuurlijk niet beter op, maar zal zich op de noordelijke hellingen onder invloed van de vrij droge luchtsoort gemiddeld boven de 1500m toch vrij goed staande kunnen gaan houden.


Actueel webcambeeld van de Riederbergpass


Arosa in het Zwitserse Graubünden (1740m)
 
Vooruitzichten
Op de wat langere termijn staan er voorlopig even geen spectaculaire sneeuwsituaties op het Alpenmenu. hogedrukgebieden blijven bepalend ten noordoosten van de Alpen en houden de Atlantische depressie-activiteit buiten de deur. Het actieve weer speelt zich af boven het noordoosten van de Atlantische Oceaan en Scandinavië, waardoor neerslag/sneeuw van betekenis er eventjes niet inzit. Gewoon nagenieten van de pas gevallen oktobersneeuw zou ik zeggen!


Atlantische storingen kunnen de Alpen voorlopig niet gaan bereiken.
@Meteocentre/ECMWF

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwingen -Lawinegevaar noordelijk centrale Alpenhoofkam 2 tot 3


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: