Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 19 oktober 2014

Van zomer de winter in

Algemeen
Een krachtig hogedrukgebied boven de Balkan zorgt ook vandaag voor bijzonder fraai Alpenweer. Vanaf maandagnacht wordt het vanuit het westen wisselvalliger en zorgt een markant begrensd koufront op woensdag voor een compleet winterse inval met periodiek sneeuw van betekenis voor de Alpennoordzijde

Kou inval komt naderbij


Het was gisteren in grote delen van west en midden Europa compleet zomer waarbij op menige plaats temperatuur records gesneuveld zijn. In ons eigen land bijvoorbeeld werd het in de Bilt met 23 graden C de warmste dag sinds 1921! Zeer bijzondere omstandigheden dus, waarbij lucht uit noordwest Afrika richting Europa werd getransporteerd. In de Alpen was het niet veel anders en ook vandaag kunnen we hier nogmaals gaan genieten van een zonovergoten zomerdag.


Wandelaars genoten gisteren van fenomenaal Alpenweer.
Via @WengenSwiss

 
Hogedrukinvloed
Ook vandaag nog profiteert het gehele Alpengebied van een krachtig hogedrukgebied dat met een kerndruk van 1030hPa ten oosten van de Alpen is gepositioneerd. De luchtsoort die zich boven de Alpen bevindt is van origine subtropisch waardoor de thermometers voor oktoberbegrippen weer flink uit hun dak kunnen gaan. Op een enkel overtrekkend cirrusveld na, eist de zon gewoon weer volledig de hoofdrol op en staat ons wederom een waanzinnig mooie Alpen dag te wachten. Met te verwachte middagtemperaturen van tussen de 18 en 24 graden C is het bijzonder mild voor de tijd van het jaar, en vinden we het nulgradenniveau pas boven de 4000m terug. Op maandag gaat vanuit het westen de middelbare en hogere bewolking dan langzaam toenemen, wat de voorbode is van een spectaculair ander (winters) weertype!


Passo della Stelvio / Stilfersjoch in het Italiaanse Süd Tirol
 
Significant kouder weer!
Vanaf maandag gaan de mooie kantjes er zo langzamerhand vanaf en zien we vanuit het westen steeds meer hogere en later ook middelbare altocumulus bewolking het westelijke Alpengebied gaan binnentrekken. De oostelijke Alpen profiteren in eerste instantie nog van het langzaam in kracht afnemende Balkanhoog, maar ook hier gaan later op de dag vanuit het westen de eerste nog onschuldige wolkenvelden binnenstromen. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam blijft het weerbeeld nog vrij open, en dan met name in Les Alpes Maritimes (zuidelijke Franse Alpen) waar het gewoon ronduit zonnig blijft. Een eerste prefrontaal koufront bereikt uiteindelijk op maandagnacht de Jura en het westelijke Alpengebied, waarbij er af en toe wat regen valt en boven de 2300 à 2500 meter de eerste sneeuw. Deze neerslag trekt in de loop van dinsdag verder oostwaarts Oostenrijk in waarbij de sneeuwvalgrens aanvankelijk nog boven de 2500 meter zal komen te gaan liggen.


Markant koudere lucht ligt op ramkoers tav de Noordelijke Alpen!
@Wetteronline @ECMWF
 
Sneeuw voor de noordelijke Alpen
Op bovenstaand kaartje van het Europese ECMWF model zien we op dinsdagnacht een portie ijskoude polaire lucht klaar liggen om de Alpen op woensdag te gaan veroveren. Deze luchtsoort is vanwege de gunstige noordwestelijke aanvoerroute ook nog eens vrij vochtig van opbouw, waardoor er zich een tijdelijke nordstau situatie kan gaan ontwikkelen. De koude vochtige lucht wordt aan de noordzijde geforceerd opgestuwd waardoor er door (super) condensatie sneeuw van betekenis zal gaan vallen. Als we de sneeuwverwachtingsmodellen er eens bijpakken kan er in de noordelijke Zwitserse Alpen en het Oostenrijkse Vorarlberg gemiddeld tussen de 70 en 90cm gaan vallen bij een sneeuwvalgrens die gaat dalen naar hoogtes van tussen de 900 en 1100 meter. De noordelijke Franse Alpen en het westen van Tirol doen met gemiddeldes van tussen de 40 en 60 cm ook goed mee, maar moeten we natuurlijk nog even gaan afwachten waar het uiteindelijk precies op gaat uitdraaien.


Cummulatieve sneeuwverwachting van ons eigen model
met fraaie hoeveelheden!
Verdere vooruitzichten
De oktoberwinter heeft helaas geen al te lange adem, maar het is natuurlijk altijd leuk om de eerste winterse omstandigheden in oktober al te gaan meemaken. In de loop van donderdag lekt er vanuit het westen weer zachtere lucht het Alpengebied binnen, welke op vrijdag de miniwinter ook in de oostelijke Alpen weer langzaam zal laten gaan verdwijnen. Als we nog iets verder in de weerkaarten snuffelen is er een kans dat we na volgend weekend wederom met een (tijdelijk) kouder en mogelijk ook sneeuwrijk weertype te maken gaan krijgen. Het is nog allemaal erg ver weg en onzeker natuurlijk en gaan we eerst de komende winterse week eens over ons heen laten komen. De voorpret is er in ieder geval niet minder om!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

 Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwingen -geen-
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: