zaterdag 18 oktober 2014

Weekend om de bergen in te trekken


Algemeen:
Een uitgestrekt hogedrukgebied boven midden Europa zorgt vandaag en morgen voor bijzonder mooie weersomstandigheden in de berggebieden. Na het weekend volgt een spectaculaire temperatuurdaling, waarbij vooral aan de Alpennoordzijde boven de 1000mm flink wat sneeuw wordt verwacht

Kaiserwetter dit weekend


De komende week wordt meteorologisch gezien bijzonder boeiend, waarbij er van alles op het Alpen weermenu staat. Dit weekend is het onder de gunstige invloed van een omvangrijk hogedrukgebied echt fantastisch weer in de Alpenregio, waarbij bij weinig wind en vrij veel zon de temperatuur nog een flinke spurt omhoog kan gaan maken. Vanaf maandagavond gaat het roer echter totaal om, waarbij een korte maar felle winterse inval vooral aan de Alpennoordzijde voor winterse ongemakken kan gaan zorgen.


Ook het Kleinwalsertal in de Vorarlberg krijgt na een zomers weekend
met de kouinval te maken! @HansterBraak
 
Van zomer naar (tijdelijk) winter!
Wij meteorologen hebben echt een leuk weekje voor de boeg, waarbij er van alles op het programma staat. Dit weekend kan er onder zomerse omstandigheden nog volop genoten worden van subtropische omstandigheden, waarbij de temperatuur in beschutte dalen lokaal tot maar liefst 25 gr C kan gaan oplopen. Ook hogerop is het genieten geblazen, waarbij de zon overuren gaat maken en het nulgradenniveau pas rond de 4000m terug te vinden is! Dit zijn voor half oktober echt bijzonder warme condities, en geniet er nog maar even van zou ik zo zeggen want rond het midden van de week komen de wintertruien weer van pas.


Tiefenbach gletsjer in Sölden via @Jennifer Faber


Nog een fraaie afbeelding van de gletsjer, waarbij gisteren volgens
@Jennifer Faber ook ijsregen werd gemeld!
 
Klassieke nordstau
Het is alweer een tijdje geleden dan we dit fenomeen op Sneeuwhoogte konden aankondigen. Vorig jaar was het de dominante Südstau die eigenlijk het hele seizoen als een rode draad door de berichtgeving liep. Deze keer zijn dan de rollen eens omgedraaid, en zien we vanaf maandagavond een actief koufront het westelijk Alpenruim naderen. Op dinsdag verslechteren de condities vanuit het westen aanzienlijk en ligt de sneeuwvalgrens aanvankelijk nog rond de 2000 à 2200 meter hoogte. Daarna volgt dan een korte en wat drogere periode, maar op woensdag gaan echt alle remmen los en stroomt op hoogte een portie vochtige en ijskoude polaire lucht het noordwestelijke Alpenruim binnen!

Bekijk hier de sneeuwverwachting volgens ons weermodel.


Kou inval op dinsdag in beeld volgens het ECMWF ensemble!
@Meteocentre


Ooh het GFS ensemble ondersteunt de spectaculaire
temperatuurdaling @Meteociel
 
Verdere vooruitzichten
De spectaculaire kou inval aan de noordzijde met lokaal een flinke bak met sneeuw heeft helaas geen al te lange adem. Op donderdag zitten de thermometers vanuit het westen weer in de lift, met een nulgradengrens welke weer naar ongeveer 3000m omhoog kruipt. Morgen zal ik de sneeuwsituatie nog eens wat preciezer onder de loep gaan nemen en gaan we eens kijken welke gebieden de meeste sneeuw mogen gaan verwachten.

ps. Mocht u actuele foto's vanaf locatie hebben of leuke Alpenweetjes  dan zien we deze gaarne tegemoet. U kunt ze opsturen naar foto@sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwingen -geen-
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: