vrijdag 17 oktober 2014

Weersverslechtering aan de noordzijde

Algemeen
Een van west naar oost trekkende storing zorgt aan de Alpennoordzijde voor slechte condities waarbij er van tijd tot tijd buiige neerslag valt. In het weekend maken de Alpen zich nog eenmaal op voor bijzonder fraai en zacht nazomerweer, maar daarna volgt een weeromslag met de eerste serieuze sneeuw voor de Noordzijde

Stralend weekend voor de boeg


Komend weekend staat in het teken van bijzonder fraai Alpenweer, waarbij de nazomer nog een keer thermisch flink uithaalt. Aan de voorzijde van een diepe Atlantische depressie wordt met een zuidelijke stroming van origine noord Afrikaanse subtropische lucht naar de Alpen getransporteerd. De thermometers kunnen nog een keer flink uit hun slof gaan schieten, waarbij wij temperaturen verwachten van tussen de 18 en 24 gr C. Dit is voor half oktober toch wel het maximaal haalbare wat de temperatuur betreft, en gaan we ons daarna opmaken voor een (tijdelijk) meer winters ogend weerbeeld.


Komend weekend nog een keer volop genieten geblazen in de Alpen!

Voordat ik met het Alpenweer begin wil ik iets met jullie delen. Ik krijg regelmatig vragen over wat voor west Europa nu de meest ideale omstandigheden zijn om de winter serieus in huis te gaan halen. De posities van de lage en hogedrukgebieden bepalen samen het stromingspatroon en uiteindelijk ook wat voor luchtsoort er wordt aangevoerd. Als typerend voorbeeld wil ik de februariwinter van 1956 aanhalen, die tot nu toe legendarisch was met een ongemeen felle Siberische vorstperiode en Elfstedentocht.


De ultieme winter weerkaart. Continentaal arctische lucht
stroomt vanuit Siberiƫ rechtstreeks naar
Europa!


Koudereservoir met temperaturen tot -30 gr C
op het 850 hPa vlak (1500m)!!
 
Bijzonder mooi weekend voor de boeg
We gaan weer over tot de orde van de dag en laten februari 1956 even voor wat het is. Op dit moment trekt een storing van west naar oost over het Alpengebied waarbij er vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam af en toe regen valt. De komende uren concentreert de neerslag zich vooral op de oostelijke Alpen, maar zien we tegelijkertijd in het westelijke Alpengebied de bewolking al weer langzaam breken en komt de zon er al weer voorzichtig bij. Deze weersverbetering zet zich in het weekend door, met bijzonder fraaie condities en temperaturen die variƫren van tussen de 18 en 24 graden C. Ook in het hooggebergte is het compleet zomers en vinden we het nulgradenniveau pas ergens rond de 4000m terug. Genieten geblazen dus!Goldener oktober weekend vooruitzichten!
 
Tijdelijk flink kouder met sneeuwkansen
En dan rollen er eindelijke eens wat meer winterse weerkaarten uit de computers. Johann kondigde het gisteren ook al aan, en de (tijdelijk) koudere trend blijft in de vooruitzichten naar boven komen. Op dinsdag zien we een hogedrukgebied voor de Franse westkust liggen, en de belangrijk aansturende lengteas gaat noordwest-zuidoost kantelen waardoor er aan de oostflank een portie maritiem polaire lucht richting de Alpennoordzijde gaat opstromen. Vooral het ECMWF model is hier nogal stellig in, en laat het nulgradenniveau op 1500m zakken naar waardes van rond het vriespunt. Deze situatie kan met een noordwestelijke stroming voor de eerste serieuze sneeuw gaan zorgen, waarbij we nog even moeten afwachten in hoeverre dit allemaal precies gaat verlopen. Het lijkt overigens wel bij een eerste winterse speldenprik te gaan blijven, want in de loop van volgende week zitten de thermometers weer in de lift.


Eerste serieuze sneeuw voor de Alpennoordzijde?

Morgen maar weer eens kijken hoe de situatie er dan uitziet. Een fijne dag nog.

Mocht u actuele foto's vanaf locatie hebben of leuke Alpenweetjes  dan zien we die gaarne tegemoet. Sturen naar foto@sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwingen -geen-
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: